UDELIV: Etablering af en terrasse er et stort arbejde, så det betaler sig at sørge for, at brædderne ligger snorlige.

UDELIV: Etablering af en terrasse er et stort arbejde, så det betaler sig at sørge for, at brædderne ligger snorlige.

TERRASSEBRÆDDER MED SYNLIGE SKRUER

Når du løfter og derefter slipper den stramme kridtsnor, tegner kridtet en streg.

1. Når du har bygget konstruktionen af strøer, er det en fordel at tegne lange streger, du hele tiden kan måle ud fra, så brædderne lægges lige. Det er nemmest at tegne stegerne med kridsnor.

Når brædderne ligger med stor afstand, kan du bedre se, om de ligger på en lige linje.

2. De første brædder lægges op med lige stor afstand mellem. Afstanden mellem brædderne skal passe med fx fire brædder med luft imellem. Gå lidt på afstand, og tjek, om det ser lige ud.

Med afstandsklodser er det nemt at lave ensartet luft mellem brædderne.

3. Brædderne skrues fast med to skruer i hver samling. Skruerne skal sidde mindst 2 cm fra kant og 3 cm fra endetræe. Ellers risikerer du, at brædderne flækker.

4. Når alle brædderne er skruet fast, skæres de til i længden. Det bliver mest præcist, hvis du bruger en rundsav eller dyksav og fører den langs en retskinne (eller et langt, helt lige bræt).

TIPS: RET BRÆDDERNE OP

Terrassebrædder er sjældent helt lige. Selv om du bruger afstandsklodser, kan der opstå skævheder, du er nødt til at rette op. Det kan du gøre med et lille koben, som presses ned mellem to brædder, mens du skruer.
Du kan også bruge en Hetra Powerhand. Det er et specialværktøj til træterrasser, og det kan købes for under 1000 kroner. Kan du ikke rette brættet op med værktøjet, bør du kassere brættet.

LÆKKER DETALJE: SKJULTE SKRUER MED PROPPER

Til venstre: Forstnerbor. Til højre: Propbor

1. Vil du undgå synlige skruer i terrassen, kan du dække dem med propper af samme træ som terrassen. Propperne fremstiller du med et propbor. Hullet til prop og skruer laves med et forstnerbor.

Når du borer propperne ud af samme træ som terrassebrættet, bliver de næsten usynlige.

2. Fordelen ved at bruge et sæt med forstnerbor og propbor er, at propperne normalt passer perfekt til det hul, du har boret. Propbor og forstnerbor kan købes i sæt.

3. Uanset hvordan du laver propperne, skal de altid limes fast med vandfast trælim. Sørg for at vende proppen, så årene vender samme vej som i brættet. Så bliver proppen næsten usynlig.

Beskyt terrassebrættet med en japanspartel eller en murerske, mens du saver.

4. Stikker propperne op, kan du fjerne toppen med et stemmejern, en multicutter eller som her med en listesav.

VIGTIG DETALJE: BOR FOR TIL SKRUER

Nogle skruer til træ har en skærendespids, så du strengt taget ikke behøver at bore for. Men du opnår alligevel det pæneste resultat, hvis du borer for.

Derfor er det altid bedst at have to bore/skruemaskiner, når du bygger en træterrasse. En til at bore med og en til at skrue med. Skal skruen sidde tæt på endetræ, bør du altid bore for. Ellers risikerer du, at brættet flækker

BOR FOR TIL SKRUER

Skrue med forboring. Skruen ødelægger ikke træet.
Skrue uden forboring. Skruen har lavet et ”åbent sår,” som regnvand kan trænge ned i.

LÆKKER DETALJE: SKJULTE SKRUER MED BESLAG

Beslaget er lidt fleksibelt, så det kan give sig, når træet arbejder.

Terrassebrædderne kan skrues fast med beslag, der ikke er synlige, når terrassen er færdig. Beslagene skrues først på undersiden af brættet. Derefter vendes brættet, og beslaget skrues fast på strøen. På den måde undgår du helt at skrue i brættets overside. Og brættet løftes lidt op fra strøen, så det tørrer hurtigere.

Når brættet ligger rigtigt, skrues beslaget fast i strøen.

SE OGSÅ: Byg en solid konstruktion under din træterrasse

REDAKTIONEN ANBEFALER: Brug en laser-afstandsmåler!

Hvis du skal have success med dit terrasseprojekt, kræver det, at du får taget præcise mål - både før og under. En tommestok slår ikke til, når du skal måle så store afstande, derfor anbefaler vi, at du bruger en laser-afstandsmåler i dit arbejde.

Den er nærmest uundværlig, når du skal beregne, hvor mange m2 brædder du skal købe og hvor lange dine strøer skal være. Du skal også bruge den til at beregne krydsmålet på din terrasse, så du sikrer at terrassen bliver retvinklet.

Lige nu får du en laserafstandsmåler sammen med 2 numre af Gør Det Selv.

Ja, tak: Vis mig den nye Tech-Pro laser-afstandsmåler!

VIDEO: Her kan du se laser-afstandsmåleren i aktion: