Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan lægger du brædder på terrassen

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Terrassebrædder er sjældent helt lige, så du må indimellem tvinge dem på plads. Hvis brædderne ikke er lige så lange som terrassen, skal de lægges med forskudte samlinger. Her viser vi, hvordan du får brædderne på plads og får en superflot terrasse.

UDELIV: Etablering af en terrasse er et stort arbejde, så det betaler sig at sørge for, at brædderne ligger snorlige.

TERRASSEBRÆDDER MED SYNLIGE SKRUER

1. Når du har bygget konstruktionen af strøer, er det en fordel at tegne lange streger, du hele tiden kan måle ud fra, så brædderne lægges lige. Det er nemmest at tegne stegerne med kridtsnor.

2. De første brædder lægges op med lige stor afstand mellem. Afstanden mellem brædderne skal passe med fx fire brædder med luft imellem. Gå lidt på afstand, og tjek, om det ser lige ud.

3. Brædderne skrues fast med to skruer i hver samling. Skruerne skal sidde mindst 2 cm fra kant og 3 cm fra endetræe. Ellers risikerer du, at brædderne flækker.

4. Når alle brædderne er skruet fast, skæres de til i længden. Det bliver mest præcist, hvis du bruger en rundsav eller dyksav og fører den langs en retskinne (eller et langt, helt lige bræt).

TIPS: RET BRÆDDERNE OP

Terrassebrædder er sjældent helt lige. Selv om du bruger afstandsklodser, kan der opstå skævheder, du er nødt til at rette op. Det kan du gøre med et lille koben, som presses ned mellem to brædder, mens du skruer.

Du kan også bruge en Hetra Powerhand. Det er et specialværktøj til træterrasse, og det kan købes for under 1000 kroner. Kan du ikke rette brættet op med værktøjet, bør du kassere brættet.

LÆKKER DETALJE: SKJULTE SKRUER MED PROPPER

1. Vil du undgå synlige skruer i terrassen, kan du dække dem med propper af samme træ som terrassen. Propperne fremstiller du med et propbor. Hullet til prop og skruer laves med et forstnerbor.

2. Fordelen ved at bruge et sæt med forstnerbor og propbor er, at propperne normalt passer perfekt til det hul, du har boret. Propbor og forstnerbor kan købes i sæt.

3. Uanset hvordan du laver propperne, skal de altid limes fast med vandfast trælim. Sørg for at vende proppen, så årene vender samme vej som i brættet. Så bliver proppen næsten usynlig.

4. Stikker propperne op, kan du fjerne toppen med et stemmejern, en multicutter eller som her med en listesav.

Vigtig detalje: Bor for til skruer

Nogle skruer til træ har en skærendespids, så du strengt taget ikke behøver at bore for. Men du opnår alligevel det pæneste resultat, hvis du borer for.

Derfor er det altid bedst at have to bore/skruemaskiner, når du bygger en træterrasse. En til at bore med og en til at skrue med. Skal skruen sidde tæt på endetræ, bør du altid bore for. Ellers risikerer du, at brættet flækker

BOR FOR TIL SKRUER

Skrue med forboring. Skruen ødelægger ikke træet.

Skrue uden forboring. Skruen har lavet et ”åbent sår,” som regnvand kan trænge ned i.

LÆKKER DETALJE: SKJULTE SKRUER MED BESLAG

Terrassebrædderne kan skrues fast med beslag, der ikke er synlige, når terrassen er færdig. Beslagene skrues først på undersiden af brættet.

Derefter vendes brættet, og beslaget skrues fast på strøen. På den måde undgår du helt at skrue i brættets overside. Og brættet løftes lidt op fra strøen, så det tørrer hurtigere.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
null: Sådan lægger du brædder på terrassen
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage