8 tips: Sådan slipper du for mos i plænen

Er du træt af for meget mos i din plæne? Bare rolig, du kan sagtens gøre noget ved det. Hvis du finder årsagen til, at mosset trives, og at græsset ikke gør – og du gør noget ved det – vil mos ikke være et så stort problem i fremtiden.

Vejen til en mosfri plæne handler i bund og grund om at give mosset de dårligste vækstbetingelser.

Og samtidig give græsset de bedste betingelser for at trives og gro. For når græsset stortrives, vil det sørge for at holde mængden af mos nede.

Her får du 8 tips til, hvor du skal sætte ind for at komme mosset til livs.

1. Undersøg om jorden er for sur

Hvis der er meget mos i din plæne, kan det skyldes, at jorden er for sur. Du kan nemt tjekke surhedsgraden med et jordbundsanalysesæt, der fx fås i plantecentre. Hvis pH-værdien er under 5,5, bør du tilføre kalk for at slippe af med mosset.

2. Klip i den rigtige højde

Klipper du græsset for lavt, kan du gøre det svagere og mindre modstandsdygtigt over for mos. Klip det regelmæssigt og ikke længere ned end 4 cm, dog i 6-8 cm’s højde, når du klipper det første gang i foråret. Lad græsset stå langt (ca. 8-15 cm) vinteren over, så får mos også sværere ved at tage over.

3. Gød plænen regelmæssigt

Når græsset trives godt, er det meget sværere for mos at få fat. Derfor bør du gøde din plæne regelmæssigt 2-3 gange om året, så græsset får tilført næringsstoffer, typisk kvælstof, fosfor og kalium (NPK). Det fås både som kunstgødning (kemisk fremstillet) og organisk gødning (naturlige ingredienser) og gives bedst i det tidlige forår og sidst på sommeren.

4. Sørg for godt dræn

Er jorden for kompakt og dårligt drænet, vil græs mistrives, og mos stortrives. Drænet kan tjekkes ved at grave et hul og se, hvor hurtigt en spand vand forsvinder. Det skal helst løbe ned i løbet af 10-20 min. Bliver vandet stående i hullet, er drænet dårligt. Du kan forbedre jorden ved at blande fx kompost og barkmuld i jorden eller få den “luftet” med grubning. Det er et stort arbejde, men græs kommer aldrig til at trives i dårligt drænet jord.

5. Giv plænen kalk

Kalk til plænen øger jordens pH-værdi, så græs vokser godt, og mos mistrives. Er pH-værdien under 5,5, bør du give kalk. Du kan fx sprede kalk som granulat ud over plænen. Gerne i foråret, når græsset vokser godt, og temperaturen er over 10 grader.

6. Luk solen ind i haven

Mos kan hurtigt tage over, hvis du har en plæne, der ligger helt eller delvist i skygge. Mos stortrives nemlig i skyggen, og det gør mange græssorter ikke. Der findes dog græssorter, der trives godt i skygge. Dem bør du vælge. Og så kan du overveje, om fx et højt træ kan beskæres, så det ikke skygger så meget.

7. Fjern mos med kemi

Der findes flere forskellige kemiske midler til fjernelse af mos. De virker ved, at de spredes eller vandes ud på plænen, så mosset visner og dør. Derefter kan du rive det døde mos sammen og efterså med græsfrø. Vær opmærksom på, at der går ca. en uges tid, før midlet virker. Husk at bruge produkter, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

8. Luft plænen med en mosrive

Mos kan fjernes med en mosrive med lange tænder, der skærer sig ned i græsset. Det skærer rødderne over og “lufter” samtidig plænen. Du kan også bruge en mosfjerner eller sætte mosknive på en plæneklipper, så små børster eller fjedre vipper mosset op af græsset. Denne metode er mere skånsom end brug af en vertikalskærer, der også lufter plænen, men skærer sig dybere ned og kræver, at plænen eftersås. En vertikalskærer kan bruges, hvis du har meget mos.

    Andre læser lige nu ...