Græsplæne
En sund og perfekt græsplæne er noget, alle kan få. Det kræver faktisk ikke meget andet, end at du køber noget fornuftigt græs, sørger for at gøde plænen ordentligt og ikke klipper græsset alt for lavt.
Vælg den rigtige græsblanding til din græsplæne
Græs er ikke bare græs. Der findes en masser forskellige typer græsblandinger, så du kan nemt finde en, der passer til din have, dens jordbundsforhold og dine behov. Fx hvis din græsplæne skal kunne tåle, at der ofte bliver spillet fodbold, eller du har meget skygge i din have.
Der findes desværre ikke et enkelt græsfrø, der kan leve op til alle disse krav. Derfor laver producenterne blandinger, som består af frø fra flere forskellige græsser, typisk 4-5 arter. Fx blandes en slidstærk rapgras med en knapt så slidstærk, men hurtigtspirende rødsvingel og en lavtvoksende hvene, for så er der gode chancer for, at der kommer en græsplæne ud af det – også selv om jordbundsforholdene er forskellige i din for- og baghave.
Græsblandinger kan have navne som “Skyggegræs”,“Turbo Eftersåning” og “Villagræs slidstærk”, som gør det lettere for dig at vælge den rette type græs alene ud fra navnet.
Vil du vide mere om, hvordan du vælger de bedste græsfrø? Så kan du læse mere i den her artikel: Vælg de bedste græsfrø!
Gødning af græsplænen
Det er vigtigt, at du gøder din græsplæne, så græsset vokser godt og hurtigt. Når græsset gør det, får mos og andet ukrudt nemlig meget svært ved at etablere sig i græsplænen. En smuk, stærk og modstandsdygtig græsplæne skal have gødning mindst en gang om året, men du får det allerbedste resultat ved at gøde græsset med små doser gennem hele vækstsæsonen, fx april, maj, juni og juli.
Der findes mange typer gødning til græsplænen, og man skelner typisk mellem organisk gødning, der stammer fra dyr, og kunstgødning, som er den mest udbredte. Den kaldes også NPK-gødning, hvor bogstaverne angiver henholdsvis kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K), som kunstgødningen er sammensat af.
Uanset, hvilken type gødning du vælger, er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger. Kunstgødning kan godt svide græsplænen, derfor er det vigtigt, at du holder øje med vejrudsigten. Det optimale vil typisk være at sprede gødningen før et godt regnskyl.
Mos i græsplænen
Hvis du har en græsplæne, der er fyldt med mos, fordi den ikke har fået gødning i lang tid, skal du først fjerne mosset, inden du begynder at gøde.
Læs her om du skal vælge: Mosrive eller vertikalskærer til din græsplæne
En sund græsplæne klippes ikke for kort
Den almindelige pleje af en græsplænen består i at klippe den, typisk en gang om ugen i vækstsæsonen, som normalt strækker sig fra marts til oktober. Det er bedst, hvis du kun klipper toppen af, så græsset aldrig er kortere end ca. 4 cm. Så er græsset nemlig mere livskraftigt og kan bedre klare konkurrencen med ukrudt og mos.
Er du i tvivl om, hvornår græsset skal klippes første gang - og hvilken klippehøjde græsset skal have? Så anbefaler vi dig at læse den her artikel: Hvornår skal græsset klippes og hvor højt?
Anlæg af rulle-græsplæne
Hvis du skal anlægge en ny græsplæne, kan du selvfølgelig bruge en traditionel græsfrøblanding. Men har du svært ved at vente flere måneder på, at græsset vokser op og bliver til en rigtig græsplæne, kan du anlægge en plæne med rullegræs.
Vi viser dig her, hvordan man lægger rullegræs.