Ny plæne på ingen tid med rullegræs

Hvis du hurtigt og nemt skal have dækket et område med græs, er rullegræs en smart metode. Denne palle fuld af rullegræs er netop blevet leveret, og anlægsgartneren Jesper giver det hele en omgang med haveslangen, så det ikke tørrer ud i den bagende sol.

Inden du lægger græsset, skal du forberede jorden i området. Her fræser Jesper jorden og fjerner de værste sten. Fræseren løsner jorden og gør det lettere for græsset at slå rødder i det.

Når du arbejder med støjende maskiner, bør du bruge høreværn. Jesper glemte sit, da han startede, men nu tager han det på og gør arbejdet færdigt.

Fræseren efterlader en løsnet jord, der er vendt godt rundt. Men plan er den ikke. Her skal riven i brug. Jesper bruger en såkaldt Birkely Græsrive til at planere jorden med og rive småsten og planterester sammen med.

Overfladen skal være fri for sten og ukrudt og helst så jævn som muligt, inden der kan rulles græs ud. Af samme grund går Jesper også en tur over området og stamper jorden med hælene.

Det jævner jorden yderligere og fjerner samtidig eventuelle lufthuller, som fræseren kan have efterladt under jorden. Jorden bør være stampet så meget, at en voksen mand ikke sætter fodaftryk, når han går på jorden.

Nu er det blevet tid til rulle græsset ud. Jesper tager den første rulle og starter helt inde ved stakittet. Han ruller den ud og retter den til. Derefter fortsætter han med næste rulle.

Sørg for at forskyde de enkelte baner, så de overlapper med mindst 30 cm i forhold til hinanden. Det giver det pæneste resultat. Ret endelig rullegræsset til i takt med, at du ruller banerne ud.

Det er meget mere besværligt at rette dem senere. Jesper bruger en græsrive til at rette banerne til med. Så slipper han for at bøje sig ned, samtidig med at han bedre bevarer overblikket.

Hvis du som her kommer til en busk eller et træ, så tag en kniv, og skær græsrullen over. Derefter skærer du en bue i græsset. Det samme gør du på den anden side af busken, så der former sig en græsfri cirkel om træet eller busken.

Når du lægger en ny rulle græs i forlængelse af en anden rulle, er det vigtigt, at den ligger helt op ad den forrige rulle. Derfor folder Jesper rullerne nedad og lader dem støde op imod hinanden.

Derefter skubber han rullerne ned, så de retter sig ud og slutter helt tæt. På denne måde undgår du de små revner, der kan opstå, hvis græsrullerne blot lægges op ad hinanden.

Jesper fortsætter arbejdet, indtil det nye græs støder op til den gamle plæne. Derefter stamper han samlingen, så græsset bliver helt plant og i samme højde på begge sider.

Slutter dit nye græs ikke helt tæt op til det gamle, som her, kan du fylde mellemrummet ud med lidt jord og stampe det godt til. Her kan du efterfølgende så lidt græs, som med tiden vil vokse op og dække overgangen.

Nu er plænen lagt, men som med alt andet, du planter i din have, er det vigtigt at give det godt med vand i begyndelsen. Nylagt rullegræs skal vandes mindst en gang dagligt de første 14 dage.

Du kan i princippet tage den nye plæne i brug med det samme, men græsset vil have bedst af at ligge i ca. 14 dage, så det får fred og ro til at gro fast.

Græsset skal dog klippes jævnligt, efter det er lagt, i takt med at det begynder at vokse. En måned efter udlægningen er det svært at se, hvor de forskellige ruller er lagt, ligesom overgangene er lukket fint til.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Græsplæne