Ret bulerne i græsplænen

Uanset hvor omhyggeligt din græsplæne er anlagt, er det nødvendigt, at du jævnligt fylder huller op og eftersår, hvis det grønne tæppe skal forblive plant og ensartet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En halv time
Pris
5 kroner pr. kvm
Ret bulerne i græsplænen

Er du også træt af buler i græsplænen? Vi viser, hvordan du gør plænen plan og ensartet.

Intro

Der kan være mange grunde til, at der opstår bare pletter og huller i græsplænen. Naturlige variationer i jordens sammensætning og stabilitet er nogle af dem. Gravearbejde, beplantning og muldvarper kan også være årsag til, at der kommer fordybninger i havens grønne tæppe.

Uanset årsagen er kuren den samme. Det gælder om at få fyldt jord i fordybningerne, planere og så græs, så underlaget i plænen igen bliver plant, jævnt og ensartet.

Du bør gennemgå din plæne hvert år. Gør du det nu, skal du huske at vande jævnligt. Venter du til efteråret, er jorden varm, og luften fugtig. Den varme jord og dug i plænen giver de nye græsfrø de bedste betingelser for at etablere sig. Og så får plænen typisk mere ro i efteråret og kan etablere sig, før den går i stå hen over vinteren. Det betyder, at den er helt klar til at vokse sig grøn og stærk om foråret, og du kan få glæde af en smuk plæne hele sommeren.

Men du kan også gå i gang nu – det kræver blot lidt mere opmærksomhed, ikke mindst i forhold til vanding.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du:

 • forbereder opretningen af græsplænen
 • retter jorden til
 • sår nyt græs.

Du får også tips til, hvordan du plejer græsplænen året rundt, og så kan du se, hvilket værktøj du skal have til rådighed for at få det bedste resultat.

Test af havemaskiner

På Gør Det Selv tester vi løbende havemaskiner. Her kan du se nogle af vores nyeste tests af maskiner til græsplænen:

Plæneklipper test

Akku plæneklipper test

Plænelufter test

Græstrimmer test

Kantklipper test

Se også hvordan du bruger en vertikalskærer til græsplænen.

Vejledning

01
Forberedelse 4 Trin

Før du kan begynde selve opretningen, skal du have overblik. Det får du bedst ved at klippe græsset helt kort og ved at fjerne mos og blade mv. Så kan du se, hvad der sker, og du kan rette fordybninger ud, uden at den jord, du lægger ud, synker, fordi der ligger plantemateriale nedenunder, som rådner og formulder.

1

Start med at slå græsset på det område, som skal rettes op. Det gør det lettere at se ujævnhederne.

2

Stil plæneklipperen til laveste højde. Græsset skal være så kort som muligt. Det gør arbejdet lettere.

3

Riv området grundigt. Sørg for at rive helt i bund, så du får løsnet vissent græs, mos, blade, og hvad der ellers gemmer sig nede mellem græsplanterne.

4

Riv de sidste løse ting væk fra det område, som skal rettes op. Jo mindre grønt der er nedenunder reparationen, jo mindre risiko er der for, at det synker.

02
Ret jorden til 8 Trin

1

Jorden, du skal bruge til at rette plænen op med, kan blandes af muldjord fra haven og grus, som blandes én til én. Til mindre huller kan du købe en færdigblandet jord, typisk kaldet “topdress” eller “plænedress”.

2

Fordel en passende mængde jord på området. Læg jorden ud i små bunker. Det gør det lettere at vurdere, hvor meget jord der skal til at fylde fordybningen op.

3

Fordel jorden med en rive. Brug bagsiden til at skubbe jorden ud med, og riv den jævn.

4

Efterfyld med jord, hvis det er nødvendigt. Jorden må gerne have lidt overhøjde.

5

Den sidste planering foretages med asfaltrageren eller bagsiden af riven.

6

Kør over med en tromle, som kan trykke den nye jord let og ensartet sammen.

7

Brug en lang retskinne eller et ligekantet bræt til at tjekke, at reparationen er plan. Med retskinne eller bræt kan du også, med zigzagbevægelser, skrabe evt. toppe af.

8

Evt. huller i reparationen efterfyldes med lidt jord. Riv, og kør over med tromlen igen. Gentag, indtil plænen er helt jævn og plan.

03
Så nyt græs 4 Trin

Nu kan du rette jorden helt af og så græs. Græsfrøene kan du købe i forskellige udgaver. Her midt på plænen går vi efter en slidstærk udgave, der består af flere typer græsser. Den kan holde til fodbold og leg. Du kan købe græsfrø, der allerede er gødet. Så sætter du ekstra fut i væksten.

Skal du så græs et skyggefuldt sted, så gå efter græsfrø beregnet til det.

1

Riv overfladen let. Det er kun lige overfladen, som skal løsnes. Du skal passe på ikke at flytte rundt på den jord, du lige har brugt kræfter på at planere.

2

Fordel græsfrø jævnt over området. Græsfrøene her er behandlet med gødning. Bruger du almindelige græsfrø, kan du med fordel gøde jorden let.

3

Kør området over med en let tromle. Tromlen får frøene til at ligge fast, så de ikke blæser væk eller sejler sammen, hvis der kommer en kraftig byge.

4

Videre til næste problemområde. Gør det samme de øvrige steder, hvor der er ujævnheder i plænen.

Materialer

 • Muld og grus eller topdress
 • Græsfrø
 • Evt. gødning
 • Vand

Specialværktøj

 • Havetromle
 • Asfaltrager

Tidsforbrug

En enkelt bule kan fikses på en halv times tid.

Pris

2-5 kr. pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

En opgave i den lette ende. Her kan alle være med.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...