Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan bruger du rullegræs

Print Gem artikel

Vil du hurtigt have en græsplæne, du kan bruge, er rullegræs den bedste løsning. Allerede efter få uger kan plænen tages i brug. Men rullegræs kan også bruges andre steder end på græsplænen. Her viser vi, hvordan du kan bruge rullegræs.

rullegraeslead

HVAD BRUGES RULLEGRÆS TIL?

PLÆNER
Rullegræs bruges primært, når vi skal anlægge en græsplæne og hurtigt vil kunne bruge den. Men det kan også bruges til reparation af en plæne.

PÅ TAGET
Vi lægger også rullegræs – eller græstørv – på taget af fx sommerhuse. Det giver en mere stabil temperatur indendørs. Og så ser det rasende hyggeligt ud.

FIGURER
Det er også helt almindelig rullegræs, du skal bruge, hvis du vil lave sjove figurer i din have. En lænestol og et bjørneskind skal nok tiltrække opmærksomhed.

HVORDAN ARBEJDER DU MED RULLEGRÆS?

Forarbejdet er det samme, uanset om du vil lægge rullegræs eller så en plæne: Jorden skal graves igennem, sten og rodukrudt skal fjernes, jorden skal jævnes – fx ved at trække en palle hen over jorden – og jorden rives.

Fordelen ved rullegræs er udelukkende, at du kan bruge plænen hurtigere. Allerede efter to-tre uger må du gå på den nye plæne. Og et par uger senere er den klar til leg og boldspil.

Græsset rulles ud, og banerne af græs lægges helt tæt. Samlingerne mellem enderne på to ruller lægges uden overlap og i forbandt (som mursten i en væg).

Græsrullerne må ikke strækkes – de vil blot trække sig sammen igen, og så opstår der huller i din plæne. Når hele plænen er dækket, tromles plænen, og den vandes.

VIGTIGT OM RULLEGRÆS!

Rødderne på rullegræs må aldrig tørre ud. Dæk rullerne med plast, hvis du ikke skal bruge dem med det samme. Og husk at vande de første to-tre uger, hvis plænen etableres i en tør og/eller solrig periode.

SÆRLIGT VED RULLEGRÆS

Med rullegræs har du færre muligheder for at vælge den frøblanding, du ønsker. Rullegræs indeholder tre typer: almindelig rajgræs (40 %), rødsvingel (20- 40 %) og engrapgræs (20-40 %). Sammensætningen svarer til de mest solgte blandinger af græsfrø.

VARIANTER AF GRÆS OG RULLEGRÆS

RULLEGRÆS
Rullegræs bestilles normalt på nettet. Du skal regne med flere dages leveringstid, fordi græsset først skæres, når din ordre er modtaget. Der er ikke stor forskel på pris og kvalitet fra forskellige firmaer.

GRÆS OG TØRV TIL TAGET
Rullegræs – eller græstørv – til at lægge på et tag indeholder andre typer græs end plænegræs. Rullegræsset kan bestilles hos samme producenter. Kvadratmeterprisen er ofte lidt højere.

LØGTÆPPE TIL TAGET
I stedet for rullegræs på taget kan du lægge måtter med stenurt. Stenurt tåler tørre perioder, og ”det grønne tag” er derfor nemmere at holde end et tag, der er beklædt med rullegræs eller tørv.

FRØBLANDING
Med frøblandinger bliver din nye plæne mindst ti gange billigere end med rullegræs, men du skal vente længere, inden du kan bruge den nye plæne. Mange græsblandinger at vælge mellem.

RULLEGRÆS LEVERES PÅ PALLER

Rullegræs leveres på paller. De er skåret på marken af samme type maskine, så de har alle samme længde og bredde. En rulle er:

  • 40 cm bred
  • 2,5 meter lang
  • 1,5-2,5 cm høj
  • Vejer 20-25 kilo

En rulle indeholder altså græs til en kvadratmeter. På hver palle er der græs til 50-60 kvadratmeter. Skal du lægge rullegræs op til (og i niveau med) fliser, skal jorden ligge mindst 2-3 cm lavere end flisernes overkant.

SJOV METODE: FIGURER MED RULLEGRÆS

Vil du bygge figurer med rullegræs, er det nemmest at arbejde med flade forme. Her kan du bruge fugtig havejord, som klappes sammen i den form, du ønsker.

På højere figurer bruger du først havejord, så mørk og fugtig tørvestrøelse. Læg 10 liter tørvestrøelse i 3-4 liter vand. Massen lægges i et cirka 10 cm tykt lag på din grundform og klappes godt sammen. Så lægger du rullegræs på og trykker den fast. Indtil rødderne får fat, holdes græsset på plads med pinde.

På højere figurer bruger du først havejord, så mørk og fugtig tørvestrøelse. Læg 10 liter tørvestrøelse i 3-4 liter vand. Massen lægges i et cirka 10 cm tykt lag på din grundform og klappes godt sammen. Så lægger du rullegræs på og trykker den fast. Indtil rødderne får fat, holdes græsset på plads med pinde.

Græsset holdes på plads med fx blomsterpinde, indtil rødderne har fået fat.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Sådan bruger du rullegræs
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage