Flot cafébord i beton

Er du træt af vakkelvorne caféborde, så er dette projekt lige noget for dig. Med to spande, et ventilationsrør og noget beton kan du hurtigt og enkelt bygge et solidt cafébord, som både kan klare vejr og vind.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 timer
Pris
400 kroner
Støb havebord i beton

Se her, hvordan du støber et bundsolidt havebord i beton.

Intro

Selve støbearbejdet er let, når du skal bygge cafébordet. Det er opstillingen, hvor røret skal stå helt lodret, der er udfordringen.

I byggevejledningen viser vi dig, trin for trin, hvordan du gør, så du kommer sikkert i mål. Du kan blandt andet se, hvordan du:

 • forbereder støbeformene, så betonen ikke hænger fast
 • støber betonbordet med betonmix
 • samler bordet og laver et flot finish

Læs mere om havemøbler

Vejledning

01
Forberedelse 7 Trin

Du skal bruge to støbeforme: en spand til foden og en balje til bordpladen. De skal smøres grundigt, så betonen ikke hænger fast. Der findes mange typer olie, men helt almindelig madolie er fint.

Dernæst skal der bores et hul i bunden af spanden, som bordbenet efterfølgende skal presses ind i. Og så skal der laves en opstilling, som gør det muligt at stille spanden (bordets fod) vandret på en plade, mens bordbenet står lodret i en spand med sand. Det er vigtigt, at pladen, hvorpå spanden er placeret, er helt i vater. Ellers risikerer du, at cafébordets fod bliver skæv.

1

Bor et hul i midten af spandens bund. Kopboret skal være et par millimeter mindre end ventilationsrøret, som efterfølgende skal sættes godt fast i hullet.

2

Bor eller skær et hul i en træplade, som du har lagt på et par bukke. Sørg for, at pladen ligger vandret. Hullet skal være lidt større end røret.

3

Skær røret i ønsket længde. Mange vælger en højde på 70 cm, men det er smag og behag. Husk, at den ende af røret, som skal vende op mod bordpladen, skal skæres med et helt lige snit.

4

Pres røret gennem bunden af spanden. Røret skal stikke ca. 9-10 cm ind i spanden, så betonen kan få ordentligt fat.

5

Træk røret lidt tilbage, så bunden kommer til at “bue udad”. Manøvren skaber en rund kant på bordets fod, som gør, at vandet let løber af.

6

Stik røret gennem pladen og ned i en ny spand med sand. Fyld det meste af røret op med sand. Understøt den “øverste” spand med fire afskårne brædder, og sørg for, at røret står helt lodret.

7

Baljen til bordpladen skal stå helt plant. Placér den evt. på en plade, som efterfølgende kan rettes op med f.eks. kiler.

02
Støbning 7 Trin

Betonmix er baseret på cement. Det er derfor en god idé at bære støvmaske, så længe det støver.

Start altid med at hælde rent vand i spanden, inden du tilsætter beton-mixen. Gem altid lidt vand og betonmix, så du har mulighed for at justere konsistensen undervejs.

Det er en god idé at blande de tørre dele (tørbeton, fibre og pulverfarve) sammen i en murerspand, inden du hælder dem ned i spanden. På den måde sikrer du dig, at alle de tørre elementer er blandet ordentligt sammen.

1

Hæld ca. 13 kg tørbeton med 25 gram fibre og 1 dl pulverfarve i en murerspand, og rør det sammen. Hæld derefter tørblan-dingen over i en anden spand indeholdende ca. 2 liter vand.

2

Rør blandingen grundigt i mindst tre minutter med et piskeris påmonteret en boremaskine. Brug løbende en murske til at løsne den betonmix, som ofte “gemmer sig” i bunden af spanden.

3

Blandingen skal være forholdsvis våd. Det er vigtigt, at den løber helt sammen, når spanden rystes. Er det ikke tilfældet, justeres der med tørblanding eller vand efter behov.

4

Kom den våde beton ned omkring røret, og dæk det med ca. 1 cm. Noget af betonen vil flyde ned i røret, men den “bremses” af sandet.

5

Bank forsigtigt på spanden, så betonen fordeler sig jævnt. Glat de sidste ujævnheder med en spartel.

6

Betonen er stærk nok til at komme ud af formen efter to-tre døgn. Vrik og drej spanden løs fra betonen, og tryk den forsigtigt ned over røret.

7

Hæld ca. 30 mm beton i bunden af baljen, som skal stå helt vandret. Ryst og drej baljen, til betonen ligger jævnt og plant. Lad betonen hærde i to-tre døgn.

03
Samling og finish 3 Trin

Selve samlingen foregår ved at trykke en flange ned over røret, hvorefter bordpladen limes på flangen. Flangen køber du sammen med ventilationsrøret.

Finishen kan varieres på flere parametre. Vi har valgt at afrunde bordpladens kanter og tilføre den et ordentligt lag bivoks. Og så har vi også valgt at male bordbenet sort.

1

Tryk flangen ned over røret. Hvis røret er vinkelret, behøver du ikke gøre den yderligere fast.

2

Giv flangens flade top en stribe monteringslim. Det sikrer, at bordpladen ikke rykker sig, selvom bordet skulle få et puf.

3

Afrund evt. bordpladens kant, hvis den føles skarp. Med et groft stykke slibepapir eller en karborundum-sten kan du slibe kanten blød og behagelig.

Materialer

 • Balje, ca. 53 cm ved bunden
 • Spand, ca. 22 cm ved bunden
 • Ventilationsrør, 100 mm
 • Flange til ventilationsrør, 100 mm
 • Monteringslim
 • Madolie
 • Betonblanding, tørbeton 0-4
 • Rent vand
 • SikaCim Fibre
 • Pulverfarve

Tidsforbrug

3-5 arbejdstimer og 2-3 dages ventetid.

Pris

Ca. 400 kr.

Sværhedsgrad

Selve støbearbejdet er let. Det er opstillingen, hvor røret skal stå helt lodret, der er udfordringen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler