Havebord til al slags vejr

Bordet her bygger du af terrassebrædder, der er skabt til at ligge i det danske vejr året rundt - så lad du trygt bordet stå ude som terrassen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
900 kroner

Det er kram, og det holder til at stå på terrassen. Det nye bord skal bare have lidt træbeskyttelse, når det indimellem trænger til det.

Intro

Det store havebord her er nemt at bygge, det er kraftigt og robust, og du kan fremstille det for en særdeles rimelig pris – ikke mindst når du tænker på, at du med god samvittighed kan lade bordet stå ude i al slags vejr. Det meste af bordet er nemlig bygget af terrassebrædder, som i sagens natur er skabt til at ligge ude året rundt.

Oven i købet bruger vi brædder af mærket Superwood, der er imprægneret helt igennem, og som med en gang halvdækkende træbeskyttelse indimellem også er godt rustet mod vind og vejr de steder, du har skåret dem til.

Benene er skåret af 75 x 75 mm hegnsstolper af limtræ, og de gøres fast med bordsamlebeslag. Det giver en meget stabil samling – og gør det meget nemt at skrue benene af, hvis du vil flytte bordet eller stille det væk for vinteren.

Vejledning

01
Brædderne til bordpladen 2 Trin

Bordet er nemt at bygge, blot er det et ufravigeligt krav, at alle dele saves til med præcise vinkelrette snit.

Dels af æstetiske grunde, især ved bordpladen, dels for at benene skal stå stramt og lodret på sargene.

Du kan skære tingene ud med håndsav efter vinkelrette opstregninger, men helt præcise snit opnår du meget nemmere med hjælp fra en kap/geringssav.

1

Bordpladens planker (A) skærer vi ud med kapsav. Ud over at give et præcist vinkelret snit kan du nemt sikre, at alle dele bliver lige lange. Her klarer vi det ved at spænde en stopklods fast 95 cm fra klingen.

2

Vi borer hul til en parasol mellem to af brædderne nu, så hullets sider kan males sammen med resten før samling. De to brædder spændes først sammen med en 5 mm afstandsklods imellem.

02
Sargene og støttelisterne 5 Trin

Sargene (C og D) skærer vi ud af terrassebrædder ligesom bordpladen. I fuld bredde vil de give dårlig plads til knæ og lår og stole med armlæn, så sargene skæres ned til 70 mm i bredden, støttelisterne ned til 30 mm i bredden.

VIGTIGT! Tjek målene på træet. Vores terrasse brædder står i bygge markedet til en dimension på 32 x 125 mm, men de måler 28 x 120 mm, når vi køber dem i høvlet og tørret tilstand.

1

Del nogle terrassebrædder på langs, så du først får en 30 mm bred liste til samlelister (E og F), dernæst får en 70 mm bred liste til sargene (C og D). Brug rundsaven med parallelanslag. Sav længden til.

2

Tegn riller til beslagene i sarglisterne (C og D). Samlebeslaget har en 4 mm ombukket kant, der skal stikkes ned i en savet eller fræset rille i sargens inderside. Rillerne skal sidde 4,5 cm inde på sargene.

3

Rillerne skærer vi med en kapsav med udtræk. Saven kan stilles, så klingen kun går 4 mm ned i træet, men for at skære en lang rille skal saven have udtræk. Du kan også klare arbejdet med en fukssvans.

4

Samlelisterne (E og F) fastgøres på sargenes inderside med lim og skruer i flugt med overkanten af sargene (C og D). Listerne er kortere end sargene, så de passer mellem de savede riller til samlebeslagene.

5

Sargene prøvesamles med bordsamlebeslagene, så de danner en ramme. Ombukket stikkes ned i rillerne, og hvert beslag fastgøres med 6 stk. 4 x 25 mm skruer. Beslaget placeres midt på sargen.

03
Benene rettes til og får en skrue 3 Trin

Du kan bruge almindelige trykimprægnerede stolper til bordets ben, men laminerede stolper har ikke nær så stor risiko for at vride og få revner.

Lige som brædderne er de mindre end op lyst, 75 x 75 mm og ikke 80 x 80 mm. Benene saves til i længden og affases let på alle kanter.

Hvor benet møder samlebeslaget, skæres et skråt snit, så benet ikke kun strammes ind mod beslaget, men også mod sargenes ender. Derved bliver benet meget stabilt.

1

Snittet til samlebeslaget skæres, så det når 25 mm ind på begge sider af benet (B). Vi saver 7 cm ned, så det svarer til sargenes højde. Til sidst saves vinkelret ind fra hjørnet, til den lille stump træ frigøres.

2

Bor for til bordskruen. Du finder let det sted, du skal bore, ved at stille benet ind på plads i rammen, som du stadig har samlet midlertidigt. Brug et 6 mm bor, og tilpas dybden efter din skrue.

3

Bordskruen skrues ind i benet med den ende, der har gevind til træ. Da den anden ende ikke har en kærv, men et 8 mm maskingevind, drejer du skruen ned ved at sætte to møtrikker på gevindet.

04
Alt males - og så samles bordet 7 Trin

Nu kan alle dele samles, men for at beskytte ind i alle kroge maler vi dem enkeltvis. Også sargene skrues fra hinanden.

Når rammen igen er samlet, lægger vi plankerne, så de er klar til at blive sat på rammen. Da de i det færdige bord skal vende marvsiden opad, deres endetræ skal “smile”, lægges de nu med mundvigen nedad.

De spændes fast med 5 mm afstandsklodser overalt, så lægges rammen på dem, og så skruer vi ned gennem samle listerne i alle planker.

1

De malede, tørre sarge samles igen. Det er en rigtig god idé at mærke tingene klart undervejs, så sargene mødes på samme måde som før, og helst så benene ender i de samme hjørner som før.

2

Bordpladens 16 planker (A) lægges op med 5 mm afstandsklodser mellem hver. Arbejdet gøres let og præcist, hvis plankerne lægges ind i et vinkelret anslagshjørne, som her er spændt fast på arbejdsbordet.

3

Hver planke presses tæt op mod det forrige adskilt med afstandsbrikker i hver ende. Tjek til sidst med tommestokken, at målene er ens i begge sider af bordet. Lås alt fast med skruetvinger.

4

Den firkantede ramme lægger vi nu oven på plankerne. Vi måler ind til sargen fra yderkanterne, til rammen er centreret over “bordpladen”. Når rammen er på plads, fikserer vi den med tvinger.

5

I samlelisterne (E og F) borer vi for til de skruer, der skal holde plankerne fast. Vi bruger et 4 mm bor og går netop igennem listen, så skruen stadig kan gribe i plankerne.

6

Alle planker fastgøres med fire 5 x 45 mm skruer, to i hver ende. De yderste planker får fem skruer, én i de lange samlelister (E) og tre igennem de korte samlelister (F).

7

Til sidst gøres benene fast på beslagene med bordskruer, møtrikker og skiver. Hvis du har gode finger kræfter, kan du anvende fløj møtrikker, så du kan sætte benene på og tage dem af igen uden værktøj.

Materialer

28 x 120 mm terrassebrædder (Superwood:)
• 16 bordplanker (A) a 95 cm

Samme, skåret til 28 x 70 mm:
• 2 lange sarge (C) a 181 cm
• 2 korte sarge (D) a 77 cm

Samme, skåret til 28 x 30 mm:
• 2 lange samlelister (E) a 172 cm
• 2 korte samlelister (F) a 68 cm

75 x 75 mm lamineret stolpe (limtræ) (Superwood):
• 4 ben (B) a 75 cm

Desuden:
• 4 bordsamlebeslag, 60 x 100 mm
• 4 bordskruer, 8 x 30+30 mm
• 4 møtrikker, 8 mm, med skiver
• Rustfri skruer, 4 x 25 og 5 x 45 mm
• Vandfast snedkerlim
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

Bordet kan laves på en weekend, hvis du når at give træbeskyttelse lørdag.

Pris

Cirka 900 kroner, når du bruger Superwood. Billigere med trykimprægnerede terrassebrædder.

Sværhedsgrad

Bordet er nemt at lave; vigtigste krav er, at sargene skæres helt retvinklede.

Tegning

Nemt og enkelt terrassebord

De kraftige materialer og solide samlebeslag gør bordet her nemt at bygge. Og du kan uden problemer ændre lidt på målene - dog bør du ikke bygge det længere uden at gøre sargene kraftigere. Du kan lægge brædderne på langs, men så bør du understøtte dem med et par revler på tværs.

Nemt og enkelt terrassebord

Sådan samles bordet

Bordsamlebeslaget samler sargene til en robust ramme, som benene meget enkelt skrues fast på. Det sker med en møtrik, så benene kan tages af og sættes på, så ofte du har lyst.

Sådan samles bordet

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler