Hyggelig hængesofa til haven

En hængesofa er superhyggelig og bliver hurtigt dit nye yndlingssted i haven. Denne er bundsolid med flere praktiske detaljer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
3.500 kroner

Intro

Du kan bygge hængesofaen her på et par dage. Det er ikke svært, men kræver lidt præcisionsarbejde, da der er flere skrå snit. Har du en kap/geringssav klarer du dem til gengæld nemt.

I artiklen får du en udførlig vejledning med både trinfotos og tilhørende tekster til alle delprocesserne i projektet:

 • Terrassefundament
 • Stativ
 • Overligger
 • Sofa
 • Ophængning

Du får også en arbejdstegning, hvor du kan se hver enkelt dels placering. Hver del har et bogstav, som går igen i trinteksterne, så det er nemt at koble teksterne sammen med tegningen.

Du får også en udførlig materialeliste, så du har det fulde overblik over, hvad du skal bruge, hvis du vil bygge hængesofaen. I materialelisten finder du også de nøjagtige mål på hver enkelt del til konstruktionen.

Vejledning

01
Terrassefundament 3 Trin

1

Saml rammen (A og B) med skruer til træterrassen, der skal være hængesofaens fundament. Sørg for, at det er vinkelret. Her følger vi fliseterrassens lige linjer. Strøerne placeres med en afstand på 63 cm.

2

Terrassebrædderne (C) monteres. De placeres med samme afstand, her 1,8 cm. Det sikrer du ved at bruge afstandsklodser. De fastgøres med rustfrie skruer på lige linjer, som evt. tegnes op med kridtsnor.

3

Skær terrassebrædderne (C) til i enderne til sidst. Det er langt det nemmeste - især hvis du har en dyksav med føringsskinne. Terrassebrædderne stikker 1 cm ud over rammen i begge ender.

02
Stativ 4 Trin

Hængesofaen skal have et solidt stativ at hænge i. Det består af to gavle, der hver har to dobbelte ben (E og F), som skrues fast til en tværstiver (D) forneden og et lille topstykke (G), der sidder skjult foroven. Alle delene (D, E, F og G) skal skæres til med skrå snit, så gavlene får en trekantet form.

Det er vigtigt, at de to gavle er helt ens. Derfor bygges de oven på hinanden. Først samles den ene gavl, hvorefter delene til den anden lægges oven på, så første gavl bruges som en skabelon.

Mellem de to gavle monteres en tværstiver (M), der stabiliserer stativet.

1

Brædderne (E og F) saves til med skrå snit. I toppen ser det sådan ud, E er skåret til med et 21 graders snit, F med et 45 graders snit, og den yderste spids er skåret af til en plan flade, så der kan være en overligger.

2

Gavlene (D, E, F og G) til stativet samles. Først samles den ene gavl. Når den er samlet med skruer, bruges den som skabelon til den anden gavl, så de bliver helt ens.

3

Montér tværstiveren (M) mellem gavlene, der nu er rejst op. Tværstiveren placeres på bagsiden af stativet lidt over den nederste tværgående del af gavlen (D) og gøres fast med fire skruer til hver gavl.

4

Hold stativet sammen med et hjælpebræt, indtil du får lavet overliggeren, der gør stativet helt stabilt. Det samles i første omgang med skruer, senere med bolte, så det bliver supersolidt.

03
Overligger 3 Trin

1

Overliggeren (N og P) samles. De to sidestykker (P) saves til med et 21 graders snit på den ene langside. Så kommer de til at sidde lidt skråt, når de fastgøres på undersiden af topbrættet (N) med skruer.

2

Montér vinkelbeslag i forlængelse af sidestykkerne (P), så det er nemt at fastgøre overliggeren til gavlene. Vinkelbeslagene fastgøres med skruer. Husk at bore for til skruerne, så træet ikke flækker.

3

Skru overliggeren (N og P) fast. Den fastgøres først med vinkelbeslag og skruer til gavlene. Bagefter skrues huller i toppen af stativet, så der også kan monteres en bolt i hver gavl. Det gør stativet ekstra stærkt.

04
Sofa 5 Trin

Sofaen består af fire bærestykker, som beklædes med brædder på sædet og i ryggen. Bærestykkerne har en stærk konstruktion med et langt, skråt rygstykke (H), der er boltet sammen mellem to korte stykker (K) i bunden. Her er bærestykkets vandrette del (J) også fastgjort. Delene er savet til med skrå snit i enderne (16 grader), så ryglænet har en skrå hældning.

Bærestykkerne beklædes med brædder (L) både på sædet, i ryggen og som afslutning øverst på ryglænet. Der laves også to armlæn, som sofaen skal hænge i. Derfor boltes også de fast.

1

Saml sofaens bærestykker (H, K og J), når du har savet dem til med 16 graders snit på kap-/geringssaven. De fire bærestykker samles oven på hinanden, så det første fungerer som skabelon for de andre.

2

Læg sædestykkerne (L) op på bærestykkerne, så du kan danne dig et overblik over delenes placering. I toppen af H skæres en kile af, så topbrættet (L), der senere skal monteres på H, dækker øverste rygbræt (L).

3

Sofaen samles. Bærestykkerne (H og K) forstærkes med bolte, som du borer hul til med 11 mm bor. Derefter monteres sædeog rygstykker (L) på de fire bærestykker, der er placeret med lige stor afstand.

4

Sav armlænene (Q) til. Her er de rundet i den ende, der skal vende udad. I den anden ende er de savet til med et aflangt snit, så de er smallere og kommer til at sidde bedre, når de monteres til bærestykkerne.

5

Armlænet (Q) fastgøres til bærestykket (H). Tjek, om højden er passende, ved at spænde det fast midlertidigt med en tvinge. Når højden passer, her 22 cm, fastgør du med to bolte, som du borer ud til.

05
Ophængning 7 Trin

Sofaen hænges op i to jernkæder. De beklædes med plastikslanger (her et par meter haveslange), så jernkæderne ikke larmer, når de placeres i sjæklerne (ophænget) i overliggeren.

Jernkæderne føres både igennem sofaens sæde, de to armlæn og topbrættet på ryglænet og fastgøres forrest på sofaens vandrette bærestykker (J) og bagerst på den øverste del af ryglænet (H). Hullerne bores med et 32 mm spadebor, så der er plads til, at du kan få kæderne igennem.

1

Tjek, i hvilken højde sofaen skal hænge. Det gør du lettest ved at klodse den op i passende højde. Sørg for, at sofaen hænger midt imellem de to gavle. Stativet er fastgjort til terrassen med lægtestykker (R) monteret med skruer på begge sider af E og F, så det ikke kan rykkes.

2

Montér ophænget i topbrættet (N). Det skal placeres 31 cm fra enden af overliggeren. Ophænget består af en øjemøtrik, som der skal bores hul til, og en sjækkel. Ophænget fastgøres med en møtrik på oversiden.

3

Tilpas to jernkæder (327 cm), og beklæd dem med et stykke plastslange (317 cm). Du får kæden gennem plastslangen ved at sætte et langt stykke snor i den ene ende, så du kan hive den igennem plastslangen.

4

Bor hul til kæden med et 32 mm spadebor. Der skal bores både gennem det yderste sædebræt (L), armlænet (Q) og topbrættet (L) på ryglænet.

5

Skru armlænet fast til kæden, som du har trukket igennem hullerne i sæde og armlæn. Når kæden er fikseret med en lang skrue, kan det ikke glide ned, hvis du læner dig op ad det.

6

Hæng sofaen op ved at trække kæden igennem sjæklen, der er monteret i en øjemøtrik i topbrættet (N). Kædens anden ende trækkes igennem hullet i øverste ryglæn (L) og boltes fast på siden af H.

7

Sæt evt. sofaen fast, så den ikke gynger frem og tilbage, fx i blæsevejr. Bor et hul i tværstiveren (D), hvor du kan fastgøre en elastik med en krog, som kan gribe fat i en øsken monteret i yderste bærestykke (J).

Materialer

45 x 95 mm reglar:

 • 2 endestykker (A), 275 cm
 • 5 strøer (B), 275 cm
 • 2 armlæn (Q), 65 cm

12 x 120 mm terrassebrædder:

 • 20 brædder (C), 277 cm
 • 2 tværstivere (D), 185 cm
 • 4 gavlstykker (E), 242,5 cm
 • 4 gavlstykker (F), 237,5 cm
 • 2 topstykker (G),23,5 cm
 • 1 tværstiver (M), 238 cm
 • 2 sidestykker (P),220 cm
 • 4 bærestykker (H), 48 cm
 • 4 bærestykker (J), 50,5 cm
 • 8 bærestykker (K), 30 cm
 • 6 sæde-/ryglænsstykker (L), 180 cm

45 x 145 mm reglar:

 • 1 topbræt (N),240 cm

45 x 45 mm lægter:

 • 8 lægtestykker (R), 15 cm

Desuden:

 • Rustfri skruer, bolte, møtrikker m. spændeskiver, vinkler
 • 2 sætskruer, M12, 50 mm
 • 2 øjemøtrikker, M12
 • 2 sjækler, M12
 • Jernkæde inkl. haveslange, ca. 5 m

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Ca. 3.500 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, men kræver en del præcisionsarbejde.

Tegning

Multimedia

Video

Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Stopklods til kapsaven

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Havemøbler