3 ben - så vipper bordet ikke

Fagmanden vil her vise, hvordan han laver bordben, der sikrer, at havebordet aldrig vipper. Et almindeligt firbenet bord vil næsten altid vippe, når man sætter det ud i haven eller på terrassen, men hvis man nøjes med tre ben, er man altid sikker på, at det står helt fast.

De tre ben bliver skåret af tre stykker 45 x 45 mm høvlet fyrretræ. Fagmanden indstiller først kap-geringssaven til et 45 graders lodret snit, men derudover skal den også indstilles til et 45 graders smig, inden træet skæres over.

Længden på benene skal være 116 cm. Det markeres, og benene saves til. Igen med det specielle snit. Men i denne ende vendes smiget modsat det tidligere.Nu er de tre bordben skåret til og måler altså 116 cm fra øverste til nederste smig.

Fagmanden måler op til midten – 58 cm. Og streger målet op på alle tre bordben på en gang. Bemærk, at målene streges op hele vejen rundt om benene. Nu skal to af benene placeres forskudt for hinanden. Det gør fagmanden ved at lægge det ene bordben over det andet, så midtermarkeringen på det ene ben flugter kanten på det andet ben og omvendt.

Midten af bordbenet – 22,5 mm inde – markeres, og der markeres ligeledes 22,5 mm ned fra midterstregen. Her skal der bores igennem bordbenene med et 6 mm sneglebor. Først igennem det ene ben, og dernæst gennem det andet. De to ben samles med en 6 x 100 mm bræddebolt med skive og møtrik. Nu skal det tredje ben monteres. Bræddebolten bankes let i med en hammer. Og skive og møtrik sættes på og spændes godt fast.

Det specielle ved denne konstruktion er bl.a., at benene støtter hinanden i krydset. De foldbare ben er lige til at tage med ud i haven. Og det er nemt at placere bordpladen. Benene spænder mod bordets underramme og kan derfor ikke skride, og de tre ben sørger samtidig for, at bordet ikke kan vippe.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemøbler