Solidt havebord - i valgfri størrelse

Når familien, naboerne eller en håndfuld venner kommer til havefest, har du brug for et rummeligt havebord. Bygger du det selv, bestemmer du ikke alene, hvor mange gæster der skal være plads til, det bliver også både billigere og stærkere end et købebord. De kraftige materialer gør havebordet gedigent og får det til at stå så stabilt, at selv en stor markedsparasol vil stå urokkeligt fast.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

Når familien, naboerne eller en håndfuld venner kommer til havefest, har du brug for et rummeligt havebord. Bygger du det selv, bestemmer du ikke alene, hvor mange gæster der skal være plads til, det bliver også både billigere og stærkere end et “købebord”.

Havebordet er havens samlingspunkt. De kraftige materialer gør bordet gedigent og får det til at stå så stabilt, at selv en stor markedsparasol vil stå urokkeligt fast.

Så stort skal bordet være

Hvis der skal sidde to personer på langsiden, skal bordet mindst være 140 cm langt. Et bord med plads til tre på siderne skal være 180-200 cm. Skal bordet kunne rumme flere, skal du regne med, at hver person skal bruge 60-65 cm.

Skal der sidde nogen for bord-enden, skal du lade bordpladen rage minimum 50 cm ud over stellet. Bredden af bordet bør være mindst 85 cm.

Vejledning

01
Bukkene 5 Trin

1

Skær reglarne ud til ben (A), overliggere (B) og tværstivere (C). (Se tegningen på næste opslag). En afkortersav gør det let at save vinkelret. Saver du med en håndsav, skal du være omhyggelig med at save lige.

2

Hold ben (A) og tværstiver (C) samlet med et par lister og tvinger midt på benet. Med et 16 mm sneglebor borer du 20 cm dybe huller til to dyvler (D). Hullerne skal ligge 15 mm inden for tværstiverens yderkanter.

3

Skær 25 cm lange stykker ud af en 16 mm rundstok, og spids dem let med en kniv. Kanten af hullet og rundstokkene (dyvlerne) smøres med et tyndt lag PU-lim (polyuretan), før de slås i.

4

Ben (A) og overligger (B) samles på samme måde. Når limen er tør - efter et par timer - skæres enderne af dyvlerne. Men du behøver ikke vente på limen, du kan fortsætte byggeriet efter bare ti minutter.

5

Midt på de to overliggere skruer du en klods (E) af et 8-10 cm langt stykke reglar fast. Bor to huller i klodsen, og monter den med lidt PU-lim og et par lange skruer.

02
Understellet 6 Trin

1

To stykker terrassebræt (F) afpasses, så de er 55-60 cm kortere end bordpladen. Skær dem skråt af forneden, så enderne får samme højde som overliggeren (B). Skru dem fast til klodserne (E), så de flugter med bukkenes overkant.

2

Skråstiverne (G) fremstilles af en reglar, som flækkes med rundsav. Saven styrer du med en føringsskinne eller et land, der blot kan bestå af et lige bræt.

3

Sæt skråstiveren (G) på plads mellem brædderne (F), og streg vinklen ind ved tværstiveren (C). Skær skråstiveren til.

4

Der skal ende med at være 45 mm mellem skråstiverne (G) oppe under bordet. Så er der plads til hullet til en parasol. Mærk den sidste ende op, og skær den i samme vinkel som modsatte ende.

5

Skråstiveren (G) sættes på plads og holdes med en tvinge. Stiveren skrues fast med en skrue fra hver side.

6

Nede på bukken monterer du skråstiveren (G) med to skruer gennem tværstiveren (C).

03
Bordpladen 4 Trin

1

Læg terrassebrædderne (H) ved siden af hinanden med bagsiden opad. Sæt afstandsbrikker på 3-5 mm mellem brædderne, og skru tværliggere (K) fast i brædderne, så tværliggerne ligger på ydersiden af overliggerne (B).

2

Den midterste tværligger (J) afbryder du på midten, så der er plads til brædderne (F) oppe under bordet. Afstandsbrikkerne fjernes med en tang.

3

Skru bordpladen fast til understellet med fire skruer gennem overliggeren (B) og ind i tværliggeren (K) under bordet.

4

Afkort terrassebrædderne med en rundsav i begge ender af bordet. Bordpladens udhæng skal være 25-30 cm i hver ende.

04
Plads til parasollen 2 Trin

1

Lige midt på bordet borer du et hul, der passer til din parasol. Start med at bore hul i en stump bræt, og brug “borelæren” til at styre kopboret den første centimeter.

2

Under bordet kan du fiksere parasollen ved at bore et hul gennem brædderne (F) og parasolstangen og sætte en bræddebolt gennem hullet.

Materialer

45 x 95 mm trykimprægneret reglar:
• 4 bordben (A) a 60 cm
• 2 overliggere (B) a 90,5 cm
• 2 tværstivere (C) a 65 cm
• 2 klodser (E) a 10 cm
• 2 skråstivere (G) a 80 cm (fl ækket)

27 x 115 mm terrassebrædder/lærketræ:
• 2 brædder (F) a 134 cm (under pladen)
• 8 brædder (H) a 200 cm (til bordplade)
• 2 tværliggere (K) a 90,5 cm
• 2 tværliggere (J) a 40 cm

16 mm fyrretræsrundstok:
• 16 dyvler (D) a 20 cm

Desuden:
• Climate-skruer, 5 x 50 mm
• Climate-skruer, 5 x 80 mm
• Climate-skruer, 6 x 120 mm
• PU-lim

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Cirka 500 kroner

Sværhedsgrad

Har du bygget bare lidt i træ før, er dette bord ingen sag. Godt begynderprojekt.

Tegning

Sådan samler du

Bordet er let at konstruere, og du skal kun bruge ganske få trædimensioner. Det hele er bygget af 45 x 95 mm tømmer (reglar) og 115 mm brede terrassebrædder. Derudover skal du kun bruge 16 mm rundstok af fyrretræ og en håndfuld skruer.

Hvis du vil kunne krybe i ly for solen og beskytte madvarer og kolde drikke mod solen, kan du bore et hul midt i bordpladen til en parasol. Vil du ikke have plads til en parasol, dropper du hullet i midten af bordpladen.

Tegningen viser bordets opbygning. Målene svarer til det bord, vi har bygget, men du kan sagtens gøre bordet kortere, længere, smallere eller bredere efter dit eget behov.

Sådan samler du

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...