Supernemt havebord

Enklere bliver det bare ikke at bygge et bord til terrassen, når det skal være lækkert, elegant og solidt. Stellet bygger du af høvlede lister, og pladen er løse fliser.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
600 kroner

Intro

Der er ingen ben i at lave dette robuste og flotte bord til terrassen. De høvlede lister skæres til, samles med lim og skruer og males i en passende farve, så lægger du otte gulvfliser ned i stellet, og værsgo – er du klar til at dække op på terrassen på et bord, der står med en flot finish og passer til tidens trend.

Og fliserne er perfekte til et udendørs bord, fordi de tåler næsten hvad som helst.

Vejledning

01
Benene samles 2 Trin

1

Du gør bensiderne (A og B) klar til at blive samlet to og to. Slå 4 dykkere i det brede bræt (A) 1 cm fra kanten, og smør derefter lim på det smalle bræt (B).

2

Benene samles. Læg det brede bræt (A) på plads på kanten af det smalle (B), og slå dykkerne i. Gentag med de resterende brædder, så har du fire ben, der syner lige tykke fra både front og gavl, når bordet er færdigt.

02
Stellet bygges op 8 Trin

Når de fire ben er klar, forbinder du dem med de fire vandrette sider. Bordet skal blive omtrent lige langt på begge ledder, rettet til efter fliserne, og da to af siderne stødes ind på siden af de andre, skal de være en bid kortere.

For at sikre dig, at fliserne ligger godt, venter du med at skære siderne endeligt til i længden, til du har målt dem til efter fliserne. Selv om de hedder 30 x 60 cm, kan det nemt svinge nogle millimeter.

Siderne og dækbrædderne lægges sammen, så de danner en fals til fliserne. For at de samtidig kan flugte i bunden, skærer du lidt af siden i højden.

1

Længden på siderne (D og E) finder du ved at lægge fliser (G) op ved siden af dem. De lange sider (D) skal være som to fliselængder. De korte (E) skal svare til fire flisebredder minus 4 cm. Og læg så lige et par millimeter til, så fliserne kan få plads.

2

Placeringen af de lange sider (D) streges op på indersiden af benet (B), så sidens overkant ligger en flisetykkelse under benets overkant. Her er det den ene 1 cm, som vi skar af sidens bredde. Mærk op på begge sider af siden.

3

Gør klar til at samle de to lange sider (D) med to ben hver. I siderne sætter du fem 4 x 35 mm skruer efter at have boret for med et 3 mm bor. På benets samleflade smører du udendørs snedkerlim.

4

Skru siderne (D) fast til benene (B). Sørg for, at delene er præcist i vinkel. Pas på ikke at køre skruerne for dybt i, så de bryder igennem på benets yderside.

5

De korte sider (E) og den enlige tværstiver (F) skæres til i længden og gøres på samme vis klar til at blive skruet på de to dele af stellet, der er samlet.

6

Gør den ene korte side (E) fast til benene (A) med 4 x 35 mm skruer og lim. Den stødes ind mod de lange sider (D) og holder samme afstand fra benets top. Husk også her at rette vinklen til.

7

Gør den anden korte (E) side fast. Rejs først resten af stellet op, og spænd så den sidste side på med spændetvinger, hvorefter du i ro og mag kan samle delene med lim og 4 x 35 mm skruer.

8

Skru til sidst tværstiveren (F) fast midt i bordet med to 5 x 80 mm skruer. Også her borer du for - det er midt i de to lange sider (D). Skruerne forsvinder om lidt bag dækbrædderne (C), så de skal sænkes helt ned i overfladen.

03
Fliserne lægges på 5 Trin

Nu mangler du kun et enkelt element i stellet, inden du kan male det og lægge bordpladen - de otte fliser - ned i det.

Dækbrædderne, som du limer på ydersiden af siderne, har to funktioner. Den ene er, at de sammen med siden danner en fals, som holder på fliserne og giver bordet en pæn side. Den anden er, at de øger styrken og gør bordet stabilt nok til livet på terrassen, selv om det er enkelt og bygget af spinkle materialer.

Når stellet er klart, og du har tjekket, at fliserne ligger som planlagt, er det tid at male det. Som altid øger du træets chancer for at leve godt og længe ved at grunde en gang eller to, inden du maler.

1

Skær de fire dækbredder (C) til i længden, så de passer helt præcist mellem benene. Der kan være opstået små forskelle i længden, da du samlede stellet, så det er bedre at måle dem op hver for sig..

2

Gør klar med skruer og lim. Bor for til skruer i siderne (D og E), og smør lim på dækbrædderne (C). Igen bruger du 4 x 35 mm skruer. De skal især holde delene samlet, mens limen hærder - derefter kan limen faktisk holde tingene alene.

3

Dækbrædderne (D) gøres fast på siderne (D og E). Spænd dem fast, så de flugter med overkanten af benene, og kør alle skruerne i bund.

4

Læg fliserne (G) på plads i stellet. Nu er stellet klart, og det er kun for en sikkerheds skyld, at vi tjekker pasformen.

5

Stellet males. Giv bordet oliebaseret grunder med midler mod mug og råd - gerne to gange - og mal det to gange med heldækkende træbeskyttelse.

Materialer

20 x 95 mm høvlet fyr
• 4 brede bensider (A) a 72 cm
• 4 dækbrædder (C) a 106 cm
• 2 lange sider (D) a 120 cm (tilpas eft. fliser)
• 2 korte sider (E) a 116 cm (tilpas eft. fliser)
Vi skærer 1 cm af i højden på siderne (D og E), så fliserne kommer til at flugte med overkanten af dækbrædderne (C).

20 x 70 mm høvlet fyr
• 4 smalle bensider (B) a 72 cm

45 x 95 mm planke
• 1 revle (F), 116 cm (tilpas efter kortsider)

Desuden:
• 8 fliser (G) a 30 x 60 cm, til bordpladen
• Rustfri skruer: 4 x 35 og 5 x 80 mm
• Rustfri el. varmgalv. dykkere, 2 x 50 mm
• Trælim til udebrug
• Oliegrunder m. midler mod mug og råd
• Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

En dag uden stress - plus tid til at lade grunder og træbeskyttelse tørre.

Pris

Cirka 600 kroner.

Sværhedsgrad

Du får hverken brug for specialværktøj eller erfaring med svære samlinger, det er bare om at gå i gang.

Tegning

Benene samles af lister i to bredder (A og B), så begge sider er lige brede. Siderne (D og E) samles med dækbrædderne (C) og danner en fals til fliserne. Begge dele øger styrken.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler