Hurtigt grønt hegn - kun 70 kroner pr. meter

Har du brug for et hegn, du kan bygge hurtigt, får du en oplagt mulighed her. Fordelen ved dette hegn er også, at det kan plantes til med klatreplanter, så det dækkes helt og bliver til en slags grøn væg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
70 kr/m
Levende læhegn

Hegnet af trykimprægnerede rafter er beklædt med havehegn, som er ideelt for klatreplanter at vokse op ad.

Intro

Den hurtigste og billigste måde at lave et højt hegn på er at bruge rafter, der bankes i jorden og beklædes med trådnet. Planter du grønne slyngplanter, vil ståltråden hurtigt blive dækket, og hegnet vil i stedet fremstå som en frodig, grøn “væg”.

Bygger du et hegn af rafter, er du fri for at grave ud, som du skulle have gjort, hvis du brugte stolper. Rafterne spidses blot til i den ene ende, så de kan bankes i jorden med en mukkert.

Konstruktionen kræver dog, at du stiver rafterne af med “støtteben” forneden. Som klatreplanter er her brugt vedbend, som er stedsegrøn, hårdfør og hurtigtvoksende. Vedbend er kombineret med kaprifolie, som både blomstrer og dufter, så det giver en ideel kombination.

Vejledning

01
Hegnet sættes op 5 Trin

Rafterne spidses til. Det tager kun et øjeblik at lave fire skrå snit på en bordsav. De bankes nu i jorden med en afstand, der svarer til rafternes længde, så de kan bruges som overliggere. Det stabiliserer hegnet, og du er fri for at skulle save overliggerne til. Hegnet stabiliseres desuden sideværts med spidspæle, der bankes i jorden og skrues fast til rafterne.

Her er hegnet beklædt med havehegn af galvaniseret ståltråd. Det fås i forskellige maskestørrelser og bredder. Her er brugt to 90 cm brede baner. Trådene er bundet sammen med færdige bindere. Du kan også bruge ståltråd og en knibtang, men det her går hurtigere.

1

Bank en stolpe i jorden, hvor hegnet skal starte og slutte. Giv hver stolpe to skråstivere, så den er nemmere at få til at stå helt lige. Spænd to murersnore stramt ud mellem stolperne foroven og forneden, som du kan måle ud fra.

2

Bank den næste stolpe i jorden. Læg en rafte på jorden som afstandspind. Sæt et mærke på stolpen, her 185 cm fra toppen. Det markerer, hvor langt stolpen skal bankes i jorden.

3

Bank en spidspæl skråt i jorden 75 cm oppe på stolpen. Afstanden markeres med et mærke på stolpen. Mål også 75 cm ud fra stolpen på jorden. Sæt spidspælen i punktet, og bank pælen i, til enden er inde ved stolpen.

4

Overliggeren lægges nu op på stolpeenderne og skrues fast med 5 x 90 mm skruer. Fortsæt hele vejen hen, så alle stolperne bliver stabiliseret i længderetningen.

5

Sæt havehegnet op. Gør det fast til en endestolpe, og rul det ud, så den øverste tråd placeres midt for overliggeren. Den underste bane rulles ud, så de to baner kan stødes tæt sammen. Banerne samles med færdige bindere.

Materialer

Trykimprægnerede rafter, diameter 5 cm (220 cm):
• Stolper
• Overliggere

Trykimprægnerede spidspæle, diameter 5 cm (150 cm):
• Skråstivere

Desuden:
• 5 x 90 mm Climate-skruer
• 20 mm kramper
• Havehegn, maskestørrelse 10 x 10 cm
• Bindetråd eller ståltråd

Specialværktøj
• Bordrundsav

Tidsforbrug

Du kan nemt nå at lave 25 meter hegn på en dag.

Pris

Ca. 70 kroner pr. meter

Sværhedsgrad

Her kan alle være med.

Tegning

Hegnets opbygning

Hegnet består af trykimprægnerede rafter, der er 220 cm lange. Rafterne bruges både som stolper og overliggere. Hvis du vælger en anden raftelængde end 220 cm, må du ændre stolpeafstanden tilsvarende, så rafterne stadig kan bruges som overliggere. Her er jorden fast, så det er nok at banke stolperne 35 cm ned i jorden og støtte med skråstivere. Men er jorden løs og sandet, skal du enten anvende længere rafter eller lave hegnet lavere, så rafterne står bedre fast i jorden.

Hegnets opbygning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Hegn