Hvor højt skal hegnet være? Skal det være nemt at vedligeholde? Hurtigt at sætte op? Eller er det vigtigere for dig, at det er solidt og kan holde i mange år? Skal hegnet være umuligt at kigge igennem, så du sikrer dig privatliv? Ønsker du dig bare lidt læ? Eller er prisen det afgørende?
Der er en del, du skal tage stilling til, inden du bygger et nyt hegn. Der findes nemlig mange forskellige typer, som hver har deres særlige egenskaber og funktioner, så du har gode muligheder for at finde et hegn, der passer præcist til dine ønsker og behov. Fx findes der hegn, der kan dæmpe støjen. Det er relevant, hvis du bor ud til en trafikeret vej. Hvis du har en nysgerrig nabo, kan dit krav til et hegn være, at det skal kunne værne om dit privatliv, så det er højt og umuligt at kigge igennem. Du skal også gøre op med dig selv, om du er indstillet på at male dit hegn hvert 3. år. Eller om du i virkeligheden hellere vil være fri. Uanset hvad dit svar er, findes der et hegn, der passer til dig.
Når du bygger et hegn, skal du være opmærksom på, at jo bedre kvalitet stolperne har, og jo mere solidt de er forankret i jorden, desto længere levetid vil dit hegn have. Det gælder, uanset hvilken type du vælger.
Hvis du skal bygge et fælles hegn (der står i skellet mellem to grunde), skal du sikre dig, at du og din nabo er enige om, hvordan hegnet skal se ud, inden det bygges. I Danmark findes der nemlig en såkaldt hegnslov, som skal overholdes. Den siger, at begge parter skal være enige om hegnets udseende og højde, og at I skal dele udgifterne til et nyt hegn.
Dét skal du overveje:
Vil du have et naturligt hegn?
Så kan du bygge et raftehegn. Vælger du barkede granrafter, får du et af de mest “naturlige” hegn, der findes. Rafterne monteres vandret til stolper; i den ene ende monteres de på den ene side af stolpen og i den anden ende på stolpens modsatte side. Med rafter af god kvalitet holder hegnet ca. 25-30 år.
Det er ikke nødvendigt at vedligeholde et hegn med barkede rafter. Men vær dog opmærksom på, at barken falmer med tiden, så det kommer til at se gråt ud. Du kan også få rafter uden bark, men de kræver vedligeholdelse (træbeskyttelse) for at have en så lang levetid som muligt.
Pris mellem 400 og 800 kr. pr. m, alt efter højde og trævalg.
Vil du slippe for støj?
Så skal du bygge et støjhegn. Et støjhegn skal være højt og tykt, så det kan absorbere lyden. Det består af et træskelet, som fyldes med isolerende støbebatts på den side, der vender ud mod støjen. Det er vigtigt, at den side er “åben”. Ellers kan støbebattsene ikke absorbere lyden. På den anden side sættes beklædningsbrædder op som på et almindeligt hegn. Det er vigtigt, at støbebattsene skæres omhyggeligt til og placeres med forskudte samlinger, så lyden ikke trænger igennem. Derfor tager det lidt ekstra tid at bygge.
Træbeklædningen skal vedligeholdes, for at hegnet holder så længe som muligt - regn med 15-20 år. Det kan blive nødvendigt at udskifte støbebatts.
Pris fra ca. 800 kr. pr. m, alt efter hvilken træbeklædning du vælger.
Vil du sikre dig privatliv?
Så kan du fx vælge et klinkbygget hegn. Det bygges typisk af brædder med fer og not, der går “ind” i hinanden, så hegnet bliver helt tæt. Brædderne kan fastgøres til H-stolper, der har et spor i hver side, som brædderne placeres i.
Det er lettest at bruge brædder med fer og not - det er også den mest solide løsning - men du kan også montere dem til lægter fastgjort på siden af almindelige stolper eller bygge med almindelige brædder, der placeres, så det øverste går lidt ud over det nederste.
Hegnet er let at tilpasse i præcis den højde, du ønsker. Holdbarheden er ca. 15-20 år - længst, hvis det plejes med træbeskyttelse eller maling.
Prisen ligger mellem 300 og 400 kr. pr. m.
Skal det være lavt?
Så er skagenshegnet en klassiker. Det er bygget af træ med stolper og tværstivere, som smalle brædder monteres til med lidt afstand imellem. De smalle brædder er skåret til med en spids foroven. Hegnet kan købes som færdige moduler, hvilket gør det let at sætte op. Du kan dog også sagtens bygge det selv fra bunden.
Træet skal vedligeholdes med olie, træbeskyttelse eller maling. Og det tager tid at male, da der er mange kanter. Levetiden er 15-20 år.
Hvis du køber færdige moduler, ligger prisen fra ca. 50 kr. pr. m og opefter, alt efter træets kvalitet.
Skal det være højt?
Så kan du fx vælge et hegn med et-på-to-beklædning. Det er nemt at tilpasse i højden - brædderne skæres blot til i den længde, du ønsker, så du kan fået højt, solidt og kompakt hegn, der også hindrer, at der kan kigges igennem. Konstruktionen er af træ med stolper og tværstivere, som brædderne fastgøres til med et bræt oven på to andre, der er placeret med lidt afstand. Træet skal vedligeholdes med olie, træbeskyttelse eller maling for at få en lang levetid. Regn med 15-20 år.
Prisen er 300-400 kr. pr. m.
Skal det være billigt?
Så er det oplagt med et lamelhegn. Det er et af de allerbilligste hegn overhovedet. Det består af færdige fag, der monteres mellem stolper, enten med vinkelbeslag eller ved at skrue fagene direkte fast til stolperne.
Det er billigt, fordi kvaliteten af træet ikke er særlig god. Lamellerne er ret spinkle, så hegnet kan let gå i stykker, hvis du fx sparker en bold op ad det. Til gengæld er det let at udskifte et fag, hvis det skulle gå i stykker. Regn med en holdbarhed på 5-8 år. Det holder længere, hvis du behandler med olie, træbeskyttelse eller maling.
Prisen er ca. 100-150 kr. pr. modul.
Vil du slippe for at male?
Så vælg et hegn af komposit. Hvis du ikke har lyst til at bruge mere tid på dit hegn, når det først er bygget, så bør du gå efter et komposithegn. Komposit er et blandingsprodukt, typisk af plast forstærket med fx glasfibre. Det gør, at materialet tåler vind og vejr rigtig godt, så det har en lang levetid, typisk på 25-30 år - endda uden at du behøver at røre en finger i alle disse år. Komposit kan dog falme efter et par år, men det kan friskes op med specielle kompositprodukter, hvis du bliver træt af det. Hegnet bygges med “brædder” af komposit, der køres ned i riller i H-stolper, der enten er af beton, komposit eller træ.
Prisen ligger mellem 900 og 1.100 kr. pr. m.
Skal det give læ?
Så er et vandret bræddehegn et godt valg. Hvis et hegn skal give læ, er det vigtigt, at det ikke er helt tæt og massivt. Der skal kunne trænge lidt vind igennem for at undgå, at der opstår vindturbulens på “bagsiden” af hegnet. Et hegn med brædder, der er placeret vandret med lidt afstand imellem, opfylder kravene og giver god læ. Det er nemt at tilpasse i præcis den højde, du ønsker. Og afstanden mellem brædderne kan reguleres, så det ikke er muligt at kigge igennem hegnet. Brædderne fastgøres på begge sider af en række stolper, og hegnet er enkelt, nemt og billigt at bygge.
Prisen er 200-400 kr. pr. m.
Skal det være nemt?
Så snup et kraftigt modulhegn. Du gør det nemt for dig selv, hvis du vælger et hegn i færdige moduler. Når først stolperne er på plads, skal modulerne blot fastgøres. Køber du fx et modulhegn af træ i god og kraftig kvalitet, får du et ganske solidt hegn, som har en rimelig lang holdbarhed på 8-15 år. Giver du modulerne olie eller maling, holder de længere. Modulerne findes typisk i forskellige højder fra 120 cm op til 200 cm. Nogle kan også fås med udsmykning.
Priser fra 400 kr. pr. modul og opefter.
Skal det være solidt?
Så er et hegn med net og sten oplagt. Med grundelementer af metal og sten er det ikke bare ekstremt solidt, det har også en meget lang holdbarhed. Hegnet består af kraftige metalnet, som samles, så de kan fyldes med store sten.
Nettene fås i forskellige størrelser, og det er smart at holde sig til standardstørrelserne, så du undgår at skære i nettene. Gør du det, risikerer du nemlig at ødelægge belægningen, så nettene ruster. Hegnet kan bygges i flere forskellige højder, men typisk er det lavt, da det er tungt arbejde.
Prisen for et stenhegn er i den dyre ende: mellem 2.200 og 2.700 kr. pr. m, alt efter højde.