Bomstærkt plankeværk med skrå beklædning

Et plankeværk med skrå beklædning er superstærkt. Det betyder, at der kan være meget længere spænd mellem stolperne, og at du slipper for en masse gravearbejde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 weekender
Pris
700 kroner/m

Den bomstærke konstruktion gør, at gravearbejdet omtrent halveres. Du behøver nemlig kun at sætte stolper for hver 3,16 meter.

Intro

Et almindeligt plankeværk med lodret eller vandret beklædning har brug for stolper for hver anden meter, ellers risikerer det at skvatte sammen i næste storm.

Men vælger du i stedet at sætte brædderne på skrå, forstærkes konstruktionen, så du slipper med omtrent det halve gravearbejde. Med den skrå bræddebeklædning kan stolperne faktisk sættes i en afstand af hele 316 cm – og det sparer både tid og penge til stolperne.

Smallere stolper

Plankeværkets skrå beklædning betyder også, at stolperne ikke behøver at være de sædvanlige klodsede 10 x 10 cm trykimprægnerede udgaver, som ses rundt omkring i landet. Som du kan se på billedet herover, bygger vi vores egne smalle og elegante stolper, som giver det samlede plankeværk et let, lækkert og luftigt udtryk.

Over de næste sider viser vi, hvordan du bygger en enkelt sektion af plankeværket på 316 cm, og så kan du selv bygge så mange, du skal bruge.

Vejledning

01
Skru vinkeljernene fast på stolperne 1 Trin

Plankeværkets skrå beklædning afstiver hele konstruktionen, så der ikke blot kan være meget længere mellem stolperne, men stolperne i sig selv også kan bygges smallere. Faktisk er stolperne lavet af præcis de samme planker på 120 x 45 mm, som også senere i projektet skal bruges til de vandrette vanger og overliggerne.

For at undgå, at stolperne rådner fra bunden af, monterer vi to vinkeljern på hver stolpe, som løfter dem fri af jorden. Vinkeljernene er 140 cm lange, og det er på de nederste 40 cm af stolperne, at de skrues fast.

1

Mål 40 cm op fra bunden af stolpen (A), bor for gennem stolpen og vinkeljernene (B), og skru så vinkeljernene på med 10 mm galvaniseret gevindjern med møtrikker og skiver. Her kan du se, hvordan vi har boret gennem vinkeljernene og stolpen 5 cm fra bunden og igen 5 cm fra toppen af vinkeljernene. Sørg for at spænde vinkeljernene godt fast med skruetvinger, inden du borer i dem - så har du bedre styr på boremaskinen.

02
Grav hullerne og fiksér stolperne 2 Trin

Når du har bygget det samlede antal stolper, du skal bruge til dit nye plankeværk, skal du grave huller og sætte stolperne midlertidigt fast med skråstivere. Det første, du skal gøre, er dog at sætte en markeringssnor op, som du kan arbejde ud fra.

Når hullerne er gravet, og stolperne skal sættes, er det yderst vigtigt, at du sikrer dig, at stolperne er helt lodrette, inden du støber dem fast, ellers vil plankeværket blive skævt. Sørg for at bruge dit vaterpas flittigt, og mål grundigt udvendigt, indvendigt og på siderne af alle stolperne.

1

Sæt en snor op, hvor plankeværket skal placeres. Du kan evt. bruge et par jordspyd eller pinde til formålet. Snoren går gennem centrum af hullerne. Her graver vi huller med 316 cm’s afstand. Dybden er 90 cm, og hullerne er 40 x 40 cm.

2

Placér stolperne (A) i hullerne, og fiksér dem midlertidigt med skråstivere (brug et par tynde skruer). Sæt et bræt med en bredde på 10 cm mellem vinkeljernene i bunden, evt. med en lille vinkel, så stolperne holdes fast i den rette højde over jorden.

03
Støb stolperne fast i beton 2 Trin

Du har bygget stolperne og fikseret dem midlertidigt. Nu er næste punkt at støbe dem fast med stolpebeton. Du skal bruge i omegnen af 100 liter beton til hvert hul, og hvis du ligesom her bygger et plankeværk på omkring 22 meter, svarer det til 7 huller x 100 liter beton, altså 700 liter. Du kan selvfølgelig blande betonen selv, men en kubikmeter færdigblandet beton fås fra 1.200 kroner inklusive levering, så overvej, om det er besværet værd.

1

Uanset om du bestiller færdigblandet eller blander betonen selv, skal du sørge for, at det er en langsomt tørrende blanding. Det giver dig nemlig et par timer ekstra til at fylde i hullerne, før betonen størkner.

2

Fyld stolpehullerne med beton til terrænniveau og ca. 10 cm under stolperne. Lad den hærde i en uges tid, indtil den er klar til belastning. Et tip er at stampe betonen med en hjemmelavet brolæggerjomfru.

04
Byg rammerne til plankeværket 5 Trin

Nu skal du tage stilling til, hvor højt plankeværket skal være. Vores bliver 190 cm højt, og da overliggeren er 4,5 cm tyk, betyder det, at vores stolper skal saves til i en højde på 185,5 cm. Bemærk, at stolperne saves til, efter at de øverste vanger (C) er monteret. Sørg for, at overliggeren (F) og vangerne (C) på hver enkelt sektion altid er i vater!

1

Montér bjælkeskoene 12 cm under, hvor du har tænkt dig at save stolperne af. De nederste bjælkesko skrues fast, så der er ca. 20 cm fra jorden og op til bundvangernes underste kanter.

2

Mål ud mellem topbjælkeskoene, og sav vangerne (C) til, så de får de helt præcise længder. Skru vangerne fast i bjælkeskoene med 40 mm beslagskruer, og sav stolperne (A) til, så de flugter med vangerne.

3

Sav, eller slib overliggerne (F), så de får en afrundet form, hvor regnvandet kan løbe af. Hvis du ligesom her også fræser en 6 x 6 mm rille på hver underside, er du desuden sikker på, at vandet drypper af.

4

Montér overliggerne (F) på topvangerne (C) nedefra med 6 x 150 mm undersænkede spunskruer. Bor for med et 6 mm bor. Hvor der er plads, skal overliggerne (F) rage 5 cm ud over stolperne som ved den øverste her.

5

Montér de lodrette reglar (D), så beklædningen har noget at blive skruet fast i. Reglarne (D) skal passe mellem top- og bundvangerne (C). Skru dem fast til midten af stolperne med 5,0 x 80 mm skruer.

05
Montér beklædningen 6 Trin

Beklædningsbrædderne monteres i en afstand af 12 mm til rammens overkant og sider, så der ikke samler sig fugt. Start derfor med at lave og montere en portion midlertidige afstandsstykker. Sav derefter de første terrassebrædde-ender ud i en vinkel af 45 grader.

Lav brædderne så lange, at de næsten rammer jorden. Det er først til sidst, de saves til i flugt med terrænet.

Der er forskel på, hvor lange de enkelte skrå terrassebrædder skal være, så her må du måle dig frem.

1

Skru afstandsstykkerne fast på undersiden af overliggeren (F) og stolpernes (A) indersider. Du skal lave en portion afstandsstykker til en samlet længde på ca. 7 meter af 12 mm krydsfinerplade, der er 4 cm bred.

2

Sæt det første terrassebræt (E) op i rammens hjørne med skruetvinger. Placér brættet i en vinkel på præcis 45 grader. Skru brættet fast med fire 4,5 x 50 mm skruer, to i toppen og to i bunden.

3

For at få et helt præcist resultat skal du bruge 2 afstandsklodser (den med 2-tallet på). De samles hver især af en klods på 7,5 cm, som hviler på en stump planke, der er ca. 15 cm lang.

4

Bræt nummer to skrues fast i en afstand af 7,5 cm fra det første. De to klodser sikrer, at afstanden bliver rigtig. Klodserne holdes fast med limklemmer og skal flyttes mange gange! Montér nu resten af beklædningen efter samme metode.

5

Når du er færdig med at beklæde den første side af rammen, skal du lave den anden side. Der gælder det om at placere beklædningen, så midten af beklædningsbrædderne (E) placeres præcis midt imellem gabene fra beklædningen på den anden side - når du står lige foran sektionen, må du ikke kunne kigge igennem beklædningen.

6

Sæt en lang planke op med et par skruetvinger, og sav bunden af beklædningsbrædderne til med en stik- eller bajonetsav, så de flugter pænt over jorden. Vær meget omhyggelig med at save lige!

Materialer

Stolper til én sektion

  • 2 stolper (A), 200 cm, 45 x 120 mm
  • 4 galvaniserede vinkeljern (B), 140 cm, 40 x 40 mm
  • 4 x 10 mm galvaniserede gevindjern m. møtrikker/skiver til montering af vinkeljern

Sektion på 316 cm

  • 2 vanger (C), 311,5 cm, 45 x 120 mm
  • 2 reglar (D), 146 cm, 45 x 45 mm
  • 64 meter beklædning (E), 21 x 95 mm, lærketræ
  • 1 overligger (F), 326 cm, 45 x 120 mm

Skruer (syrefaste og rustfrie):

  • 40 mm beslagskruer til bjælkesko
  • 5,0 x 80 mm skruer til C-stykkerne
  • 4,5 x 50 mm skruer til beklædningen
  • 6,0 x 150 mm spunskruer til overliggerne

Diverse:

  • 4 paslode-bjælkesko pr. stolpe, 45 x 93 mm, indadvendte flige
  • 12 mm krydsfiner til afstandsstykker
  • Beton til faststøbning
  • Maling

Tidsforbrug

4 weekender ved et plankeværk på ca. 22 meter.

Pris

Ca. 700 kr. pr. meter stakit.

Sværhedsgrad

Det kræver en del præcision ved montage af den skrå beklædning.

Tegning

3D-model

Plankeværk med skrå beklædning

3D-model

Konstruktionens opbygning

Her kan du zoome ind og se præcis, hvordan konstruktionen er opbygget.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Nemt dybdestop med tape

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...