Smart hegn med højbed

Hegnet er det første man ser, og derfor skal det gerne passe til huset. Vi viser, hvordan du bygger et smart hegn med indbygget højbed.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.200 kroner

Intro

Det kan være svært at vælge, om hegnet skal bygges af træ, stål eller måske beton. Og hvad med lyset? Kommer hegnet mon til at skygge for planterne? Vi slår to fluer med ét smæk og viser, hvordan du bygger et smart hegn med indbygget højbed.

Se flere gør det selv-vejledninger om højbede

Det sværeste ved det smarte hegn med højbed er at få stolperne til at stå helt i lod. Derefter er det simpelt save- og skruearbejde.

I gør det selv-vejledningen viser vi, hvordan du:

 • sætter stolper i
 • får stolperne til at stå i lod med murersnor
 • bygger højbedene
 • justerer hegnets højde
 • lukker siderne af

Vejledning

01
Sådan sætter du stolper 5 Trin

Hvis et hegn skal holde i mange år, er trykimprægnerede stolper geniale. De er nemme at arbejde med, og så er de til at betale. Med et jordbor, en pose stolpebeton og en sjat vand kan du sætte dine stolper, så de bliver stående de næste mange år.

1

Bor hul til den første stolpe med et jordbor, og sørg for, at centrum af boret er placeret, nøjagtig hvor stolpen skal stå. Boret er let at bruge, og den overskydende jord lægger sig lige så fint på “boresneglen”, så du kan trække den med op i én arbejdsgang.

2

Hæld den tørre stolpebeton i hullet, når du har placeret stolpen. Tilsæt lidt vand, så betonen bliver fugtig (den skal ikke være drivvåd). Husk at holde betonen cirka 20 cm under terræn, så der er plads til jord.

3

Tjek med et vaterpas, at alle stolperne står lodret. Husk at tjekke begge sider af stolpen, så du er sikker på, at den står i lod begge veje. Er stolpen skæv, må du vride den på plads, inden betonen hærder.

4

Tjek, at stolperne flugter. Det er vigtigt, at alle stolperne står i lod og står på en helt lige række. Er en stolpe fx placeret for langt inde mod huset, vil beklædningsbrædderne ikke hvile på den pågældende stolpe. Er en stolpe derimod placeret for langt ude, bliver de øvrige beklædningsbrædder tvunget udad.

Træk derfor snore, så du kan sikre dig, at alle stolperne står på rad og række. Brug derefter et vaterpas til at tjekke, om stolperne er i lod - i begge retninger. Når stolperne står, som de skal, tilsættes stolpebeton og vand.

5

Højden justeres til sidst. Når stolperne er sat, skal stolpebetonen stampes, så den ikke indeholder luftlommer. Her er en lægte glimrende. Heref-ter skal betonen tørre. Det er vigtigt, at stolperne bliver holdt i lod, mens betonen tørrer. Vi afstiver derfor stolperne med nogle midlertidige brædder i toppen af konstruktionen.

02
Byg højbedene 3 Trin

1

Det nemmeste er at starte med at bygge højbedene, da det kan være svært at komme til på bagsiden, hvis hegnet er beklædt med brædder. Vi lader afstivningsbrædderne sidde, så stolperne står snorlige, når vi bygger højbedene og monterer beklædningsbrædderne.

2

Find den rigtige højde. Med højbedene på plads og beklædningsbrædderne monteret kan du beslutte dig for den endelige højde på hegnet. Skal det være højere end planlagt, monteres blot et ekstra bræt, inden stolperne skæres til i den ønskede højde.

3

Luk siderne af. Den sidste arbejdsgang består i at lukke siderne og højbedets front af med beklædnings -brædder. Vi har valgt at beklæ -de højbedenes indvendige sider med plastik og fore bunden med 20 cm flamingo. Plastikken beskytter træet mod fugt, mens flamingoen sparer dig for at hælde unødigt meget jord i kasserne. Husk dog at bore nogle huller i flamingoen, så vandet ledes væk.

Materialer

100 x 100 mm trykimprægn. fyr:

 • Stolper (A), 300 cm

19 x 100 mm trykimprægn. gran:

 • Beklædningsbrædder (B), 180 cm

28 x 145 mm trykimprægn. fyr: OBS! er rettet i forhold til magasinartikel nederst

 • Terrassebrædder (C), 300 cm

Diverse:

 • Rustfri A4-skruer
 • Stolpebeton
 • Flamingo (polystyren), 200 mm
 • Plast til indvendig beklædning

Specialværktøj

 • Jordbor
 • Murersnor

Tidsforbrug

Ca. en weekend til to moduler.

Pris

Ca. 2.200 kr. for to moduler.

Sværhedsgrad

Det sværeste er at få stolperne til at stå helt i lod. Derefter er det simpelt save- og skruearbejde.

Tegning

Multimedia

3D-model

3D-model

Hegn med indbygget højbed

Hegn på ydersiden, højbed på indersiden.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolperne sættes

For at sikre hegnet, støbes stolperne fast.

Åbn 3D-model

3D-model

Beskyt mod regn

Det øverste dækbræt (samt stolpetoppe) monteres på skrå.

Åbn 3D-model

3D-model

Trekanter stabiliserer

De små trekantede klodser stabiliserer konstruktionen, hvor stolperne og beklædningen mødes.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolper på række

Med en hjælpesnor får du dem til at flugte præcist

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...