Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg med store betonsten: Højbed giver læ på terrassen

Print Gem artikel

Den gamle terrasse manglede læ og hygge. Den oplagte løsning var at bygge et buet højbed af store betonblokke. Det skærmer af og pynter, fordi terrassen nu er omkranset af blomster og planter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
7.500 kroner

Intro

Afskærmning er vigtigt i haven

En åben terrasse bliver sjældent et hit, fordi det ligger dybt i mennesket, at vi ikke bryder os om at opholde os midt på en helt åben plads. Vi vil typisk placere os i udkanten eller andre steder, hvor vi kan føle os trygge. Derfor var denne runde terrasse, som er flere år gammel, aldrig blevet det hit, den var tiltænkt.

Løsningen lå lige for: Et stort, buet højbed skulle skærme af. Med den rigtige kombination af stedsegrønne planter, krydderurter samt høje og lave stauder i bedet ville det altid være grønt og pirre både syns- og lugtesans.

Selve højbedet valgte vi at bygge i samme materiale som terrassen: beton. Vi kunne bygge med almindelige kantblokke, men valgte i stedet store og tunge betonblokke - også kaldet makrobetonblokke. De er så tunge, at blokkene blot skal lægges oven på hinanden - det er ikke nødvendigt at lime dem sammen med cementlim.

Som altid med et højbed er det vigtigt, at det vand, der kommer i bedet, drænes væk. Omvendt må jorden ikke løbe væk sammen med vandet. Derfor forer vi muren indvendig med fiberdug. Den lever op til begge krav - vandet kan løbe gennem den, men den holder på jorden.

Læs mere om læhegn

Vi har samlet en række artikler hvor du kan få yderligere inspiration og tips til at få læ på terrassen. Klik ind og bliv klogere på hvilket læhegn der passer til dig og din have.
Læhegn i mange versioner

Vejledning

Byg højbedet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Højbedet, vi bygger, består af seks rækker (skifter) betonsten. Første række skal ligge helt vandret - målt på tværs af muren - så den skal du være omhyggelig med at få helt i vater.

Når den er på plads, er resten næsten som at bygge med Legoklodser.

Vi bygger højbedet med en buet form, der følger kanten af den runde terrasse. Fordi bedet er buet, vil der være forskel på fugens størrelse indvendigt og udvendigt. Vi lægger stenene, så de mindste fuger er mellem 2 og 5 mm.

Mens stenene lægges, er det vigtigt at bruge vaterpasset flittigt. Du skal både holde øje med, at muren ikke bliver skæv, og at fugerne danner lodrette linjer.

1

Omridset af muren mærkes op med kridt. Vi vælger at tilpasse både længde og bredde på læmuren til størrelsen på stenene, så vi kun skal arbejde med hele sten. Det er nemmest.

2

Første skifte (række af store sten) lægges langs kridt stregen hele vejen rundt. Det danner bunden.

3

Blokkene lægges med en fuge på 2-5 mm, så du hele tiden udligner de små forskelle i stenenes størrelse. Det er vigtigt, at du holder det forbandt, du bygger i. Men når muren som her buer, vil fugen på den ene side blive noget større.

4

Første række sten skal stå helt vandret (målt på tværs af muren), så væggene bliver helt lodrette. Er første skifte ude af lod, bliver det værre, jo længere du kommer op. Læg eventuelt små strimler murpap for at rette blokkene op.

5

Når første række sten er på plads, kan de følgende skifter hurtigt stables op. Med så tunge blokke som her er det ikke nødvendigt at lime dem sammen med fliselim.

6

Undervejs i byggeriet skal du kontrollere, at væggene er lodrette, og at de lodrette fuger er lige over hinanden. Vær særlig omhyggelig med hjørnerne.

7

En fiberdug lægges i muren før sidste skifte. Fiberdugen skal forhindre, at jorden skylles ud af muren, men samtidig sikre, at vand kan drænes væk. Fiberdugen sættes i klemme mellem blokkene, så den ikke er synlig.

8

Højbedet fyldes med muldjord. Bruger du maskiner til at læsse i med, skal du være forsigtig, fordi blokkene kan forskubbe sig, hvis jorden falder for hårdt.

9

Nu kan du plante, hvad du har lyst til. Dog bør du undgå store planter med kraftige rødder, da de kan skubbe blokkene ud. Uanset om de er limet eller ej.

Materialer

• Betonblokke (her er hver blok 42 x 21 x 14 cm, men målene varierer fra producent til producent)
• Murpap
• Fiberdug
• Muld
• Planter

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Cirka 7500 kroner

Sværhedsgrad

De store blokke er tunge, men højbedet er ikke svært at bygge. Du skal blot bruge dit vaterpas flittigt undervejs.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg med store betonsten: Højbed giver læ på terrassen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage