Byg med store betonsten: Højbed giver læ på terrassen

Den gamle terrasse manglede læ og hygge. Den oplagte løsning var at bygge et buet højbed af store betonblokke. Det skærmer af og pynter, fordi terrassen nu er omkranset af blomster og planter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
7.500 kroner

Intro

Afskærmning er vigtigt i haven

En åben terrasse bliver sjældent et hit, fordi det ligger dybt i mennesket, at vi ikke bryder os om at opholde os midt på en helt åben plads. Vi vil typisk placere os i udkanten eller andre steder, hvor vi kan føle os trygge. Derfor var denne runde terrasse, som er flere år gammel, aldrig blevet det hit, den var tiltænkt.

Løsningen lå lige for: Et stort, buet højbed skulle skærme af. Med den rigtige kombination af stedsegrønne planter, krydderurter samt høje og lave stauder i bedet ville det altid være grønt og pirre både syns- og lugtesans.

Selve højbedet valgte vi at bygge i samme materiale som terrassen: beton. Vi kunne bygge med almindelige kantblokke, men valgte i stedet store og tunge betonblokke - også kaldet makrobetonblokke. De er så tunge, at blokkene blot skal lægges oven på hinanden - det er ikke nødvendigt at lime dem sammen med cementlim.

Som altid med et højbed er det vigtigt, at det vand, der kommer i bedet, drænes væk. Omvendt må jorden ikke løbe væk sammen med vandet. Derfor forer vi muren indvendig med fiberdug. Den lever op til begge krav - vandet kan løbe gennem den, men den holder på jorden.

Læs mere om læhegn

Vi har samlet en række artikler hvor du kan få yderligere inspiration og tips til at få læ på terrassen. Klik ind og bliv klogere på hvilket læhegn der passer til dig og din have.
Læhegn i mange versioner

Vejledning

01
Byg højbedet 9 Trin

Højbedet, vi bygger, består af seks rækker (skifter) betonsten. Første række skal ligge helt vandret - målt på tværs af muren - så den skal du være omhyggelig med at få helt i vater.

Når den er på plads, er resten næsten som at bygge med Legoklodser.

Vi bygger højbedet med en buet form, der følger kanten af den runde terrasse. Fordi bedet er buet, vil der være forskel på fugens størrelse indvendigt og udvendigt. Vi lægger stenene, så de mindste fuger er mellem 2 og 5 mm.

Mens stenene lægges, er det vigtigt at bruge vaterpasset flittigt. Du skal både holde øje med, at muren ikke bliver skæv, og at fugerne danner lodrette linjer.

1

Omridset af muren mærkes op med kridt. Vi vælger at tilpasse både længde og bredde på læmuren til størrelsen på stenene, så vi kun skal arbejde med hele sten. Det er nemmest.

2

Første skifte (række af store sten) lægges langs kridt stregen hele vejen rundt. Det danner bunden.

3

Blokkene lægges med en fuge på 2-5 mm, så du hele tiden udligner de små forskelle i stenenes størrelse. Det er vigtigt, at du holder det forbandt, du bygger i. Men når muren som her buer, vil fugen på den ene side blive noget større.

4

Første række sten skal stå helt vandret (målt på tværs af muren), så væggene bliver helt lodrette. Er første skifte ude af lod, bliver det værre, jo længere du kommer op. Læg eventuelt små strimler murpap for at rette blokkene op.

5

Når første række sten er på plads, kan de følgende skifter hurtigt stables op. Med så tunge blokke som her er det ikke nødvendigt at lime dem sammen med fliselim.

6

Undervejs i byggeriet skal du kontrollere, at væggene er lodrette, og at de lodrette fuger er lige over hinanden. Vær særlig omhyggelig med hjørnerne.

7

En fiberdug lægges i muren før sidste skifte. Fiberdugen skal forhindre, at jorden skylles ud af muren, men samtidig sikre, at vand kan drænes væk. Fiberdugen sættes i klemme mellem blokkene, så den ikke er synlig.

8

Højbedet fyldes med muldjord. Bruger du maskiner til at læsse i med, skal du være forsigtig, fordi blokkene kan forskubbe sig, hvis jorden falder for hårdt.

9

Nu kan du plante, hvad du har lyst til. Dog bør du undgå store planter med kraftige rødder, da de kan skubbe blokkene ud. Uanset om de er limet eller ej.

Materialer

• Betonblokke (her er hver blok 42 x 21 x 14 cm, men målene varierer fra producent til producent)
• Murpap
• Fiberdug
• Muld
• Planter

Tidsforbrug

1-2 dage

Pris

Cirka 7500 kroner

Sværhedsgrad

De store blokke er tunge, men højbedet er ikke svært at bygge. Du skal blot bruge dit vaterpas flittigt undervejs.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Højbede