Små smarte plantekasser i moduler

Bygger du flere mini-højbede i stedet for et stort, sikrer du, at planterne ikke breder sig ind på hinandens områder. Se hvordan, du bygger dem i nemme moduler.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 timer
Pris
560 kroner

Intro

Plantekasserne her består hver af fire ens sider, som hver især bare er tre brædder skruet på en stump lægte. Samlet fire og fire bliver de til en kvadratisk trækasse, som er nem at plante i, og som samtidig gør, at det, du planter i dem, ikke breder sig som ukrudt i resten af haven.

Til at holde sammen på kasserne kan du lave bunde af fire brædder og fire lægter. Bundene kan du stille krukker på.

Vejledning

01
Sådan gør du 7 Trin

Plantekasserne her består hver af fire ens sider, som hver især bare er tre brædder skruet på en stump lægte. Samlet fire og fire bliver de til en kvadratisk trækasse, som er nem at plante i, og som samtidig gør, at det, du planter i dem, ikke breder sig som ukrudt i resten af haven. Til at holde sammen på kasserne kan du lave bunde af fire brædder og fire lægter. Bundene kan du stile krukker på,

Her har vi købt brædder til formålet, men du kan sagtens bruge stumper fra værkstedet. Bare sørg for at give kasserne træbeskyttelse og samle dem med rustfrie skruer, så de holder lidt længere.

1

Byg først en samlekasse, så er det nemt at samle mange plantekasser. Samlekassen består nederst af en mdf-plade (A), to styrebrædder (B), som skrues på A, og en styreklods (C), som ligger løst.

2

Læg en hjørnestolpe (D) i samlekassen. Den skal stødes helt op i hjørnet og ud i siden langs styrebrættet (B). Så kan du lægge de tre sidebrædder (E) på plads hen over C og D.

3

Læg sidebrædderne (E) på plads, og mærk op, hvor de skal skrues fast til hjørnestolpen (D). Bor for, og undersænk skruehovederne, medmindre du bruger skruer, som klarer det hele selv.

4

Skru sidebrædderne (E) fast. Her bruger vi skruer med skærespids og fræseribber - de borer både for og undersænker sig selv i en og samme arbejdsgang.

5

Den færdige side er klar til at blive samlet til en kasse. Men først skal du lige lave 27 sider til, hvis du skal ende med at have 7 plantekasser.

6

Den færdige kasse, bemærk, at kassen består af fire identiske sider, der lapper ind over hinanden i hjørnerne. Tilbage står bare at samle de sidste kasser og evt. nogle bunde, før det hele males.

7

De syv kasser samles med to bundstykker, så de altid står pænt samlet.

Materialer

7 kasser + 2 bunde

16 mm mdf-plade:
• 1 plade (A) til samlekasse, 40 x 40 cm

16 x 100 mm brædder:
• 2 styrebrædder (B) til samlekasse a 40 cm
• 84 sidebrædder (E) a 38,4 cm
• 8 bundbrædder (F) a 40 cm

34 x 45 eller 38 x 57 mm lægte:
• 1 styreklods (C) til samlekasse, 40 cm
• 28 hjørnestolper (D) a 30 cm
• 8 bundlægter (G) a 34 cm

Desuden:
40 mm rustfri skruer, træbeskyttelse

Tidsforbrug

En time for den første kasse. 7 kasser og 2 bunde, som her, tager 4-5 timer.

Pris

Cirka 80 kroner pr. kasse inkl. maling. Mindre, hvis du tager stumper fra værkstedet.

Sværhedsgrad

Det her er nemt - rent hyggearbejde.

Tegning

Du kan evt. samle kasserne fire og fire med en enkelt bund, der blot består af fire brædder (F) skruet på fire lægter (G).

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Højbede