Plantekasser på hjul giver læ

Læhegn er ikke altid lige kønne, og beskytter ofte kun mod vinden, når denne kommer fra én retning. Med vores plantekasser løser vi begge problemer.

Intro

Plantekasser på hjul tager vinden

En åben terrasse er dejlig, når det er varmt, og der kun blæser en sagte brise. Men så snart vinden tager til, er det rart med mulighed for at kunne lave lidt læ.

De fleste læhegn står et fast sted, og ofte skæmmer de haven og står måske i vejen for en god udsigt. Med vores plantekasser her slår vi flere fluer med et smæk, de tager vinden, de er flotte at se på, og så har vi givet dem hjul på, så du kan flytte dem, hvis du vil nyde udsigten over haven.

Brug en murerbalje til plantekasserne

Blandt andet for at forlænge plantekassernes levetid, har vi valgt at bygge dem på den måde, at jorden kommer til at være i en murerbalje inde i plantekasserne. Derfor bygger vi vores plantekasser ud fra størrelsen på en 90 liters murerbalje. Du kan sagtens bruge en mindre murerbalje, hvis du vil, du skal bare huske, at plantekasserne skal have en vis vægt til at modstå vind og vindstød.

Plantekasserne på hjul er af lærk

Vi har brugt lærketræ til vores plantekasser. Lærketræ er et solidt materiale, der kan holde til meget. Men derfor kan det stadig godt være skrap kost at stå udenfor hele året. Det er derfor en god idé at give dem lærketræsolie, for at beskytte dem. Alternativt kan du også bruge træbeskyttelse. Hvis du bruger træbeskyttelse kan du overveje, om du vil bruge trykimprægneret træ i stedet, da det er billigere end lærk.

Vælg hjul til plantekasserne med omhu

Det er vigtigt, at du vælger nogle ordentlige hjul til dine plantekasser, så de ruller ubesværet rundt på din terrasse. Hjulene til plantekasserne i vores vejledning koster 100 kroner stykket og kan bære 25 kilo per stk. Det er dog muligt at finde hjul, der kan det samme, men til en helt anden pris.

Plantekasser på hjul med espalier

For at plantekasserne skal kunne beskytte mod vinden har vi monteret et espalier på dem, som planterne kan kravle op ad. Lav gerne espalieret i to forskellige højder, hvis du laver flere plantekasser på hjul, da det giver en god dynamik på din terrasse. Plantekasserne i vores vejledning er henholdsvis 145 og 165 cm høje med espalier.

Husk dræn i dine plantekasser

Inden du tager dine plantekasser i brug og fylder dem med jord og planter, skal du huske at sørge for, at der er dræn i murerbaljerne. Brug en boremaskine til at bore drænhuller på omkring 10 millimeter i bunden af murerbaljerne, så vandet kan slippe ud. Derudover kan du kommer et lag ef gamle potteskår, småsten eller lecakugler i bunden af murerbaljen, så vandet hurtigere kan trænge ud. Det forhindrer, at jorden i dine plantekasser bliver sur.

Vejledning

01
Sådan bygger du plantekassen 7 Trin

Plantekassen skal du bygge ud fra størrelsen på en murerbalje. Sådan en skal nemlig være inde i trækassen, så du har en ordentlig beholder at plante i.

Her bruges en 90 liters murerbalje med målene 27,5 x 42 x 72 cm. Du kan også bruge mindre baljer på fx 65 liter, men det er vigtigt, at kasserne har en vis vægt, så de ikke vælter, hvis der kommer et kraftigt vindstød.

Når du måler baljen, skal du gøre det lige under og inden for dens øverste kant. Så sikrer du, at baljens kant støtter på kassens top, når du sætter den på plads i trækassen. Træet kommer ikke i forbindelse med jorden, og på den måde forlænger du kassens levetid.

1

Du skal først lave kassens bund. Den fremstilles af 25 x 100 mm lærketræ (A og B). Brædderne samler du til en ramme ved hjælp af PU-lim og 4 x 40 mm rustfri skruer.

2

Så monterer du kassens sider. Start med de nederste brædder hele vejen rundt. De består af 25 x 125 mm lærk (C og D). De nederste brædder fastgør du til bunden med 4 x 40 mm rustfri skruer. Husk, at bræddernes not (rillen) skal vende nedad.

3

Saml de resterende sidebrædder i fer og not. Brædderne i de lange sider (C) har samme længde som bunden, mens de korte stykker (D) er bræddernes tykkelse længere end bundens mål. Sav feren på de øverste brædder af med en stik- eller håndrundsav.

4

I hjørnerne samler du kassen med en 4 x 60 mm skrue i midten af hvert bræt. Det holder hjørnet samlet, men forhindrer ikke, at brædderne kan trækkes ud af fer og not. Derfor er det nødvendigt med en hjørneliste.

5

Lav hjørnelisterne (G og H) af 15 x 100 mm lærk, der flækkes til to lister på 55 og 40 mm. De skal være 30 cm lange. Saml listerne med PU-lim og tre 4 x 40 mm skruer, så du får fire 90 graders hjørnelister.

6

Fastgør tre af hjørnelisterne med 4 x 40 mm skruer. Den sidste hjørneliste gør du fast, når espalieret er på plads. Kantlisterne (E og F) skæres på 45 grader. Placer dem, så de stikker 25 mm ud over kassens udvendige sider.

7

Sæt hjul på kassen. Her er brugt 75 mm transporthjul med monteringsplade. Hjulenes totale højde er 100 mm. Du kan anvende fire drejbare hjul eller to faste og to drejbare hjul med lås - det er en smule billigere.

02
Sådan laver du espalierrammen 5 Trin

Det er op til dig, hvor højt espalieret skal være, men du skal huske, at jo højere det er, jo mere følsomt vil det være over for kraftige vindstød.

Højden ændrer du ved at gøre listerne K kortere eller længere og så tilpasse listerne N og P. Espalierrammen på tegningen har en højde på 165 cm, når den er monteret på plantekassen.

Rammen skal du tilpasse i bredden, så den går stramt ind over plantekassens sider. De vandrette dele af rammen består af to 25 x 50 mm lister i lærketræ. Du kan også bruge 50 x 50 mm massivt lærketræ. Husk at placere den nederste vandrette del af rammen højt nok til, at baljen kan sættes på plads - her 20 cm.

1

Listerne K og M samler du til en vinkelret ramme. Du skal bruge både PU-lim og 4 x 40 mm rustfri skruer.

2

Tilpas listerne L, så de går stramt mod listerne K. Brug rigeligt PU-lim, og sæt listerne i pres med tvinger med ca. 25 cm’s afstand. Gør det samme med listerne M og P. Lad limen tørre i min. en time. Fjern så overskydende lim med slibepapir og excentersliber.

3

Skær et hak på indersiden af rammens “ben”. Det er nødvendigt, for at den kan gå ind over kassens kantlister. Du kan fx spænde et stykke hjælpeliste fast til rammen og save et hul med en hulsav. Har du ikke sådan en, kan en stiksav også klare opgaven.

4

Gør espalierrammen fast til kassens sider med 4 x 60 mm skruer. Hvis du laver flere kasser, er det en fordel at fastgøre rammen lidt forskudt fra midten. Så kan du nemlig stille kasserne side om side. Sæt den sidste hjørneliste fast, når espalieret er på plads.

5

Sæt “klatretråd” i espalierrammen, fx 4 mm nylonforhudet wire. Du fastgør den i små øskner, som du placerer med præcis indbyrdes afstand på rammens inderside. Wirerne spændes op diagonalt og gøres fast i wirelåse. Giv til sidst træet lærketræsolie.

Materialer

TIL EN PLANTEKASSE MED ESPALIER, HØJDE 165 CM

25 x 100 mm lærketræ:
• 2 bundbrædder (A) a 72 cm
• 3 bundbrædder (B) a 42 cm

25 x 125 mm lærk:
• 6 sidebrædder (C) a 72 cm
• 6 sidebrædder (D) a 47 cm

25 x 50 mm lærk:
• 2 kantlister (E) a 82 cm
• 2 kantlister (F) a 52 cm

15 x 100 mm lærk flækkes til 55 mm og 40 mm liste:
• 4 hjørnelister (G) a 30 cm
• 4 hjørnelister (H) a 30 cm

25 x 50 mm lærk:
• 2 espalierlister (K) a 155 cm
• 2 espalierlister (L) a 77 cm
• 2 espalierlister (M) a 87 cm
• 2 espalierlister (N) a 55 cm
• 2 espalierlister (P) a 90 cm

Desuden:
• 1 firkantet murerbalje, 90 liter, 27,5 x 42 x 72 cm
• 2 hjul, 75 mm, med faste monteringsplader (byggehøjde 100 mm)
• 2 hjul, 75 mm, drejbare med lås (byggehøjde 100 mm)
• 4 x 40 mm rustfri skruer
• 4 x 60 mm rustfri skruer
• 12 galvaniserede øskner
• Ca. 7 meter wire, 4 mm nylonforhudet
• 12 wirelåse (4 mm)
• PU-lim, vandfast
• Lærketræsolie

Pris

Cirka 600 kroner

Tegning

Plantekassen er bygget, så den præcis kan rumme en murerbalje. Kassens sidebrædder samles i fer og not. På sidernes øverste bræt skal du save feren af, så du kan sætte kantlisterne på plads. Skær kantlisterne på 45 grader i hjørnerne, så du får en pæn samling. Monter til slut rammen til espalieret på kassen. Husk at save ud i rammens ben til “kantlisterne”. Klatretrådene er wire sat fast i øskner. I bunden er monteret hjul, så kassen er let at flytte.

Video

TIPS: Bor halve huller - helt præcist

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Plantetips

Da ideen bag espalieret er, at det skal beskytte mod vinden, skal du sørge for at plante en klatreplante. Efterhånden som den vokser til, vil den dække espalieret og sørge for læ - og privatliv - på den åbne terrasse.
Derudover kan du vælge planter, der vokser den anden vej - nemlig nedad. Hængende planter vil vokse ud over kanten og dække både det øverste af murerbaljen og plantekassen. Så det er et godt valg, hvis du foretrækker et grønt og frodigt miljø.

FLOTTE KLATREPLANTER
Her har du forslag til klatreplanter, der vil egne sig til espalier:

  • Kaprifolie
  • Klematis
  • Klatrerose
  • Klatrehortensia
  • Brombær

Det er vigtigt at forsyne baljen med dræningshuller, inden du planter den til. Det er de færreste planter, der bryder sig om, at rødderne står konstant i vand. 10 mm huller i hver langside af baljens bund er fint.

Dræn i bunden er også en god idé, selv om du har boret huller i baljen. Læg et lag potteskår, småsten eller lecakugler i bunden. Drænet hindrer, at jorden bliver sur. Fyld kassen op med god plantejord, og plant den til.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...