Plantekasser på hjul

Plantekasser på hjul tager vinden

En åben terrasse er dejlig, når det er varmt, og der kun blæser en sagte brise. Men så snart vinden tager til, er det rart med mulighed for at kunne lave lidt læ.

De fleste læhegn står et fast sted, og ofte skæmmer de haven og står måske i vejen for en god udsigt. Med vores plantekasser her slår vi flere fluer med et smæk, de tager vinden, de er flotte at se på, og så har vi givet dem hjul på, så du kan flytte dem, hvis du vil nyde udsigten over haven.

Brug en murerbalje til plantekasserne

Blandt andet for at forlænge plantekassernes levetid, har vi valgt at bygge dem på den måde, at jorden kommer til at være i en murerbalje inde i plantekasserne. Derfor bygger vi vores plantekasser ud fra størrelsen på en 90 liters murerbalje. Du kan sagtens bruge en mindre murerbalje, hvis du vil, du skal bare huske, at plantekasserne skal have en vis vægt til at modstå vind og vindstød.

Plantekasserne på hjul er af lærk

Vi har brugt lærketræ til vores plantekasser. Lærketræ er et solidt materiale, der kan holde til meget. Men derfor kan det stadig godt være skrap kost at stå udenfor hele året. Det er derfor en god idé at give dem lærketræsolie, for at beskytte dem. Alternativt kan du også bruge træbeskyttelse. Hvis du bruger træbeskyttelse kan du overveje, om du vil bruge trykimprægneret træ i stedet, da det er billigere end lærk.

Vælg hjul til plantekasserne med omhu

Det er vigtigt, at du vælger nogle ordentlige hjul til dine plantekasser, så de ruller ubesværet rundt på din terrasse. Hjulene til plantekasserne i vores vejledning koster 100 kroner stykket og kan bære 25 kilo per stk. Det er dog muligt at finde hjul, der kan det samme, men til en helt anden pris.

Plantekasser på hjul med espalier

For at plantekasserne skal kunne beskytte mod vinden har vi monteret et espalier på dem, som planterne kan kravle op ad. Lav gerne espalieret i to forskellige højder, hvis du laver flere plantekasser på hjul, da det giver en god dynamik på din terrasse. Plantekasserne i vores vejledning er henholdsvis 145 og 165 cm høje med espalier.

Husk dræn i dine plantekasser

Inden du tager dine plantekasser i brug og fylder dem med jord og planter, skal du huske at sørge for, at der er dræn i murerbaljerne. Brug en boremaskine til at bore drænhuller på omkring 10 millimeter i bunden af murerbaljerne, så vandet kan slippe ud. Derudover kan du kommer et lag ef gamle potteskår, småsten eller lecakugler i bunden af murerbaljen, så vandet hurtigere kan trænge ud. Det forhindrer, at jorden i dine plantekasser bliver sur.

Hent byggevejledningen: Sådan bygger du plantekasser på hjul

I vejledningen, du kan hente her på siden får du en udførlig trin for trin guide til, hvordan du selv bygger dine plantekasser på hjul. Derudover får du også råd til, hvilke planter, der er gode i dine plantekasser, samt nogle fif til, hvordan du kan give dine mobile plantekasser dit personlige præg.