Hvad koster 1 gram safran?
Prisen på safran afhænger alt efter kvalitet, oprindelsesland og kvantitet.
For det mest almindelige safran kan et gram kan koste i mellem 22-45 kr. med en kilopris på omrtrent 11.775 kr.
En krævende fremstillingsproces
Prisen på safran er faktisk ikke så urimelig, når man tænker på, at hver blomst giver 5-15 mg, og at der skal samles støvfangere fra 75.000 til 100.000 planter til et kilo safran.
Selve fremstillingsprocessen er også kompliceret og arbejdskrævende. Blomsten skal håndplukkes ved daggry, hvor de tre støvfangere fjernes manuelt og tørres.
Safran er en af de ældste kulturplanter og har længe været dyrket i Vestasien – særligt i Persien, nuværende Iran.
I dag dyrkes safran-krydderiet i blandt andet Spanien, italien og selvfølgelig Iran.
Det unikke safran
Udover sin unikke aroma, har safran en fin bitterhed. Safran bidrager også med sin karakteristiske smukke gul-orange farve til maden.
Vi kender blandt andet safran fra den sydspanske paella og den franske bouillabaise. Derudover, findes der et hav af nordafrikanske, persiske og indiske retter med safran.
Nyere undersøgelser viser, at det unikke krydderi også hjælper til at stabilisere blodsukkeret, så sukkertrangen stilles.
Derfor er der alt mulig god grund til ikke at spare på det ellers dyrbare krydderi.
Krokussafran
I krokusplanten findes der også, udover de mørkerøde safran-stilke, kortere gule stilke – griflen, som de også kaldes. De omtales som de ’kvindelige’ stilke.
De har ikke en aroma ligesom de røde, men de har samme evne til at farve maden. Desuden har griflen en bitter smag.
5 trin: Sådan dyrker du safran
Opbevaring og holdbarhed
Når dit hjemmedyrkede safran er høstet og tørret, skal det opbevares mørkt og køligt i en tætsluttende beholder. Dette er vigtigt fordi, at lyset ellers vil blege farven.
Genbrug af løg
Efter høsten kan du lade løgene blive i jorden – evt. dækket til med granris eller lignende i vinterhalvåret.
Foretrækker du at grave løgene op, kan du gøre det, når bladene er visnet ned. Så skal du blot opbevare løgene mørkt og køligt indtil næste år, hvor de kan genplantes.