Lav dine egne krukker

Blomsterkrukker sælges på faste mål, der langt fra altid passer til dine behov. Heldigvis kan du nemt og hurtigt lave dine egne krukker af gasbeton – nøjagtig i den størrelse, du har brug for.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
200 kr/krukke

Intro

Når du skal save gasbetonen ud, er det vigtigt, at målene er nøjagtige og snittene lige, så det bliver nemt at samle delene. Du hjælper dig selv godt på vej, hvis du laver et langt, lige savespor i en træplade, som du kan save efter.

Når delene er skåret til, samles de med lim og skruer. Til sidst slibes krukken, så overfladen bliver helt jævn.

Vejledning

01
Delene saves ud og samles 7 Trin

Når du skal save gasbetonen ud, er det vigtigt, at målene er nøjagtige og snittene lige, så det bliver nemt at samle delene. Du hjælper dig selv godt på vej, hvis du laver et langt, lige savespor i en træplade, som du kan save efter. Når delene er skåret til, samles de med lim og skruer. Til sidst slibes krukken, så overfladen bliver helt jævn.

1

Start med at måle op, hvor store krukkerne skal være for at passe til stedet.

2

Find en plade, du kan save til på. Det er en god ide at lave et hjælpespor i pladen med en dyksav eller en stiksav til at save efter, så delene bliver lige og dermed lettere at samle. Hjælpesporet skal være lidt længere end de stykker, der skal saves ud.

3

Sav stykkerne til. Sæt et lige bræt fast i vinkelret position for enden af hjælpesporet, så går det lynhurtigt. Stykkerne lægges blot til rette efter dine mål langs brættet og sporet, og du er klar til at save. Du kan sagtens bruge en almindelig fukssvans.

4

Lim stykkerne sammen, når de alle er skåret til. Bor først to skruehuller i hver samling med et 6 mm bor. Rør derefter gasbetonlimen op, og smør det på kanterne med en tandspartel.

5

Delene samles med 6 x 80 mm skruer i de forborede huller. Skruerne er kun midlertidige og fjernes, når limen er hærdet.

6

Monter bunden med lim og skruer, når siderne er samlet. Her skal du også lave forborede huller, inden du putter limen på med en tandspartel.

7

Til sidst slibes samlingerne med groft slibepapir, så den får en jævn overflade. Fjern skruerne forinden, så du ikke risikerer at ødelægge slibepapiret.

02
Krukken pudses op 4 Trin

Hvis du pudser krukken op, får den et flot, ensartet udseende. Køb evt. et færdigblandet pudsemateriale, der blot skal blandes med vand. Her har vi brugt Weber 280. Den giver en fin, lidt struktureret overflade og sikrer, at krukken bliver frostsikker. Husk også at pudse krukken indvendigt, så den bliver vandtæt. Når pudselaget er tørt efter ca. et døgns tid, kan krukken males.

1

Smør pudslaget på og fordel det jævnt med en tand-spartel, så tykkelsen er den samme over det hele.

2

Glat pudselaget med et skumgummibræt, så det bliver jævnt. Brug cirkelbevægelser.

3

Puds også indvendigt, så krukkerne bliver vandtætte.

4

Til sidst pudses overkanten. Når pudslaget er helt tørt, males krukkerne et par gange med betonmaling.

Materialer

• Porebeton (50 mm tyk) (her 2 sider a 28 x 30 cm, 2 sider af 30 x 38 cm, bund af 38 x 38 cm)
• Porebetonlim
• Pudsemateriale (her Weber 280)
• Skruer, 6 x 80 mm
• Betonmaling

SPECIALVÆRKTØJ

• Evt. dyksav med føringsskinne
• Tandspartel, 8-10 mm
• Skumgummibræt

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. tørretider

Pris

Ca. 200 kroner pr. krukke

Sværhedsgrad

Et godt begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven