4-trins guide til gasbeton

Gasbeton er et genialt materiale – hurtigt og nemt at bygge med, fleksibelt og let at tilpasse. Vi viser dig, hvordan du arbejder med de alsidige gasbeton-plader.

Gasbeton er et genialt materiale - hurtigt og nemt at bygge med.

Gasbeton, multiplader, porebeton, letbeton. Det kaldes flere forskellige ting, men det er samme alsidige byggemateriale, der er tale om – vi kalder det gasbeton-plader. De er geniale, fordi de ikke vejer særlig meget og er lette at skære til, så du kan få præcis den størrelse, du ønsker, til dit byggeprojekt. Ligesom LEGO-klodser i forskellige størrelser.

Anvendelsesmulighederne er mange. Du kan bygge vægge og møbler til badeværelse, stue, kælder og bryggers. Det går hurtigt at bygge med pladerne, for de stables blot oven på hinanden med lim imellem. Derfor er de et oplagt materiale til mange gør det selv-projekter.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Gasbeton velegnet til vådrum

Sand, vand og kalk er ingredienserne i gasbeton. Det kan altså ikke rådne eller angribes af svamp. Derfor er det et velegnet materiale til fugtige miljøer som fx badeværelser. Gasbeton er også diffusionsåbent og tillader fugten at passere igennem materialet, så der ikke opstår fugtproblemer på pladerne.

Sådan arbejder du med gasbeton-plader

Følger du disse 4 enkle tips, er du rustet til at bygge hvad som helst i gasbeton:

1. Tilskæringen

Det er nemt at skære pladerne til på præcis de mål, du ønsker. Det er lettest med en grovtandet sav, en såkaldt gasbetonsav, der er lavet specielt til opgaven. Du kan også bruge en fukssvans, men tænderne bliver hurtigt slidt ned.

2. Limen

Gasbeton-plader limes sammen med en særlig lim. Der skal kun bruges et forholdsvis tyndt lag, så pladerne kommer til at stå så tæt sammen som muligt. Det giver et flot og ensartet resultat. Limen fordeles jævnt med en tandspartel eller en særlig limske, der har samme bredde som pladerne, så den kun kommer ud på én flade. Den fås i færdige blandinger, der blot tilsættes vand og røres godt med piskeris på boremaskine.

3. Samlingerne

For at styrke samlingerne mellem gasbeton-plader skal du bruge bølgesøm. De slås i med en hammer midt i samlingen mellem to plader.

4. Fastgørelsen

Til større konstruktioner er det nødvendigt med en solid fastgørelse til en eksisterende væg, fx med vinkelbeslag. De slås fast med søm. Hvis du fx laver en tilbygning med en ny indervæg af gasbeton, er det en god idé at bruge såkaldte murbindere. Det er en lang jernstang, der gøres fast i væggen og fræses ned i gasbeton-pladen.

LÆS OGSÅ: Vinkelbeslag: Byg med vinkelbeslag

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Gasbeton