Klatreplanter er den perfekte makker til en pergola og vil med tiden danne et levende tag, der både er flot at se på, og som giver skygge.
Nogle klatreplanter klatrer helt af sig selv, mens andre har brug for at blive hjulpet lidt på vej fx ved at du sætter ståltråd eller wire op, så planten har noget at gribe fat i.
De rigtige vækstbetingelser
Mange klatreplanter stammer oprindeligt fra skovbunden og kan derfor godt lide en næringsrig, fugtig jord, med skiftende lysforhold, men mest halvskygge og sjældent fuld sol.
Hjemme i din egen have kan du forbedre jorden, så den minder om en skovbund ved at blande kompost i, inden du planter, og ved at være ekstra opmærksom på at vande og gøde i de første par år.
Klatreplanter, der passer til dig
Når du vælger klatreplanter, er det en god ide at vælge dem, der passer til dit temperament.
Nogle passer nemlig stort set sig selv, mens andre planter kræver både gødning og beskæring for at holde sig flotte.
Her får du vores bud på 7 gode klatreplanter til pergolaen:
1. Blåregn
Blåregn blomstrer med lange, hængende blomsterranker i maj og juni. Den klassiske udgave er blå, men den findes også i hvid og rosa.
Derudover findes den i to varianter: kinesisk med mindre blomster og japansk med større blomster. Wisteria floribunda med ekstra mange blomster er et godt bud.
Vækstkrav:
Blåregn vokser bedst i almindelig muldjord, men kan også vokse, hvor der er mere tørt.
Beskæring:
Kraftig beskæring fremmer mængden af blomster og forhindrer, planten forvilder sig ind fx under en tagkonstruktion.
Indtil planten har vokset sig op på taget af pergolaen, skal du ikke skære i bund med i stedet lave et skelet af bærende grene blive tilbage. Kort de lange, vildtvoksende skud af, så de er ca. 15-20 cm lange.
Blåregn beskæres i august. Du kan evt. supplere med beskæring om vinteren. Det giver endnu flottere blomstring.
Gødning:
En gødning med fosfor og kalium og ikke for meget kvælstof fremmer dannelsen af blomster. Gives i tidligt forår (april) og evt. sidst i juni – ikke senere.
2. Klatreroser
Hvis du er til masser af blomster, er klatreroser et oplagt valg. De findes i mange sorter og farver. En rigtig god sort til pergolaen er New Dawn. Den er sund, nem og hårdfør og blomstrer forholdsvis lang tid.
De fleste roser blomstrer midt på sommeren i juni/juli, og nogle sorter blomstrer en gang mere i løbet af sensommeren.
Klatreroser har brug for at blive hjulpet lidt på vej med stativ eller opbinding.
Vækstkrav:
De fleste roser foretrækker veldrænet muldjord og fuld sol, men halvskygge (5-6 timers sol om dagen) går også. Roserne tåler dårligt udtørring.
Beskæring:
Klatreroser må jo gerne vokse sig store, men er der alligevel brug for beskæring, gøres det bedst i det tidlige forår, når der ikke længere er risiko for frost.
Gødning:
Roser kræver en del gødning. Mængden og hyppigheden afhænger af sorten.
3. Klematis
Der findes mange typer klematis: store blomster og små blomster, med og uden duft, ensfarvede og flerfarvede og med blomstring fra forår til sensommer.
En nem, sund og hårdfør sort er “‘Montana rubens”. Den vokser hurtigt og giver et væld af mindre, sart lyserøde eller hvide blomster i maj/juni måned.
Bladene på klematis-stængler snor sig om “forhindringer”, så skal planten vokse på en pergola, kan den nemt hjælpes i den rigtige retning, fx med et par stålwirer.
Vækstkrav:
Klematis er oprindeligt en skovplante, så den trives bedst i fugtig jordbund med masser af organisk materiale. Det kan du opnå ved at blande jorden med rigeligt med kompost.
Planten vokser bedst i halvskygge og må endelig ikke tørre ud. Husets sydside er et dårligt valg.
Beskæring:
Hvis klematis bliver for ranglede, kan du beskære dem, så de får flere blomster. Tidspunktet afhænger af, hvornår de enkelte sorter blomstrer. En god tommelfingerregel er, at de tidligt blomstrende beskæres efter behov, mens de senere blomstrende beskæres hvert år (ned til 25-50 cm over jorden).
Gødning:
Klematis er ikke en krævende plante. De første år efter udplantning gødes i det tidlige forår (april), i forsommeren (maj/juni) og i sensommeren (juli/august). Herefter kan du nøjes med at lægge et lag kompost i det tidlige forår.
4. Kaprifolie
Kaprifolie er en hurtigtvoksende og hårdfør klatreplante, der findes både som løvfældende og stedsegrøn. Stænglerne har ikke hæftefødder eller små gribearme, så den skal hjælpes lidt på vej op ad en pergola.
Kaprifolier er typisk flerfarvede i nuancerne hvid, creme, gul, orange, rød, bordeaux og lilla, men der findes også ensfarvede. Nogle sorter blomster i maj/juni, mens andre blomstrer i august/september.
Vær opmærksom på, at kaprifolie efter afblomstring udvikler små bær, der er giftige.
Vækstkrav:
Planten trives både i sol, skygge og halvskygge. Jordbunden skal være veldrænet og næringsrig, så i tung lerjord kan du blande grus i for bedre dræn, og i sandet jord kan du tilsætte kompost for mere næring.
Beskæring:
Det er ikke nødvendigt at beskære kaprifolie for fx at fremme blomstring.
Gødning:
Kun hvis kaprifolie vokser i meget sandet jord, vil den have godt af, at du blander kompost i jorden, når du planter den, og lægger kompost omkring rødderne i hvert efterår.
5. Vedbend (efeu)
Vedbend, også kaldet efeu, er en nøjsom og hårdfør klatreplante. Den er stedsegrøn med blade, der vokser på stængler med små hæfteskiver, der gør, at planten kan klatre uden hjælp.
Vedbend kan dække træværket helt, så du får en pergola, der er grøn hele året. Der findes forskellige sorter, hvor de fleste har grønne blade. Men der findes også nogle med hvid/grønne blade.
Vækstkrav:
Planten trives bedst i almindelig muldjord, og kan vokse i både, sol, halvskygge og skygge.
Beskæring:
Det er kun nødvendigt at beskære vedbend, hvis du synes, den fylder for meget. Det bedste tidspunkt er i så fald i sensommeren (juli/august).
Gødning:
Vedbend er ikke krævende, men vil have godt af lidt ekstra næringsstoffer i det tidlige forår, når væksten går i gang.
6. Tobakspibeplante
Tobakspibeplanten er en frodig, løvfældende klatreplante med stængler med store hjerteformede eller ovale, grønne blade, der kan blive helt op til 25 cm i diameter.
I juni blomstrer planten med små, gulgrønne eller brunlige blomster. I efteråret bliver bladene gullige, inden de falder af.
I starten har planten brug for opbinding, fx et par wirer, for at vokse i den rigtige retning op ad pergolaen.
Vækstkrav:
Trives bedst i en god skovjord i halvskygge eller skygge, og hvor jorden aldrig bliver tør. Når planten har udviklet et godt rodnet efter et par år, kan den dog godt tåle mere tør jord.
De første par år efter udplantning, er det en god ide at beskytte planten om vinteren med lidt afdækning, fx med granris. Når først den har fået godt fat, er planten superrobust.
Beskæring:
Beskæring er kun nødvendig, hvis du synes, planten fylder for meget. Det bedste tidspunkt er om sommeren.
Vil du skære den helt tilbage, er vinteren det bedste tidspunkt. Planten vil skyde påny, og efter et par år vil den have samme størrelse som før.
Gødning:
De første par år har planten godt af gødning om foråret og midt på sommeren. Ældre, veletablerede planter klarer sig normalt fint med en gang gødning i marts/april.
7. Klatrevildvin
Klatrevildvinen er en effektiv klatreplante, der med sine hæfteskiver hurtigt får dækket større flader. Bladene er typisk mørkegrønne, og i sensommeren skifter bladene farve til de flotteste efterårsnuancer.
Der findes også en almindelig vildvin, der minder om klatrevildvinen. Den har dog ikke hæfteskiver, men i stedet små klatretråde, der kræver wire eller ståltråd at vokse op ad.
Vækstkrav:
Vildvinen foretrækker kølig, næringsrig og fugtig jordbund (som i skovene). Den trives bedst i halvskygge, men kan også klare sol og skygge.
Beskæring:
Du skal kun beskære vindvin, hvis den bliver for voldsom. Det bedste tidspunkt er sidst på sommeren (juli/august).
Gødning:
De første par år er det en god ide at give den gødning et par gange om året – i det tidlige forår og midt på sommeren. Senere vil det som regel være nok med en gang gødning i foråret.