Brug hegnet som bagvæg til pergolaen

Bygger du en pergola op ad et hegn eller et skur (eller som i dette projekt), kan du bruge dem som bærende konstruktion og nøjes med stolper ved forkanten.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
1.300 kroner

Intro

Der er noget romantisk over en pergola, som kan være flot og samtidig give en overdækket plads i haven, hvor du kan finde skygge på varme og solrige dage.

Den simple konstruktion bruges nemlig til at støtte klatrende planter, der med tiden vokser sig til et skyggefuldt tag i sommerhalvåret.

Det er overraskende nemt selv at bygge en pergola. Det tager kun en weekend, hvis du følger Gør Det Selvs vejledning.

Så nemt bygger du selv en pergola

En pergola består af opretstående piller med tværgående lægter, der fx kan have en rund form eller hælde på skrå.

Du kan selv bygge en pergola hvor som helst – op ad en mur eller fritstående, med eller uden hældning på “taget”, malet eller i råt træ – der er masser af muligheder.

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at få den bærende konstruktion - en stolpe og to remme - placeret helt lige. Herefter er det ret enkelt at lægge spær og tværgående lægter ovenpå.

LÆS OGSÅ: Her kan du finde inspiration og vejledning til, hvordan du kan bygge din egen pergola

Byg den pergola, du synes bedst om

Så længe pergolaen bare skal bære “sig selv”, er du ikke så afhængig af bestemte afstande mellem spær og lægter. Du kan derfor roligt gå efter at bygge lige præcis den pergola, som du selv synes, ser bedst ud.

I vores guide kan du se en byg selv pergola, der er lavet som en enkel trækonstruktion med en stolpe og et par bærende bjælker, fordi den er bygget i et indhak ved et skur. Udgifterne til materialer er på cirka 1300 kroner.

Vejledning

01
Stolpe 3 Trin

Pergolaen her bygges i et hjørne ved et skur, så der kun skal bruges en enkelt stolpe. Den placeres i en stolpesko i et hul, der er fyldt med beton.

Når du placerer stolpen i stolpeskoen, skal du sørge for, at stolpeskoen kan rykkes lidt frem og tilbage, så stolpen kan justeres på plads i lod. Læg et par klodser under stolpeskoen, så den er låst, mens betonen hærder.

Skal stolpen sættes i en eksisterende fliseterrasse, er det smart at bruge et jordbor. Det kræver ikke meget plads, så du behøver kun at tage en enkelt flise op.

1

Flisen tages op, så du kan lave et hul til stolpen. Det skal være ca. 90 cm, som er den frostfri dybde. Brug et jordbor, der ikke kræver særlig meget plads.

2

Bland beton, som skal ned omkring stolpen. Det er en god idé at købe en betonblanding, der bare skal blandes med vand.

Det er smart at BLANDE BETONEN i en pose, der blot smides ud bagefter.

3

Placér stolpeskoen, og mål op, hvor den skal sidde. Så kan du skære den flise, der skal ligge under beslaget, helt præcist til.

Flisen skæres til med en vinkelsliber.

02
Bagerste rem 4 Trin

Pergolaens bærende konstruktion består ud over stolpen af to remme. Her skal den bagerste rem placeres på et hegn. Det kunne også være på en mur.

Når du måler op til remmen, skal du huske at tage højde for, at spærene kommer til at ligge 2 cm længere nede end deres reelle højde, fordi vi saver et hak i dem, så de får godt fat i remmen.

Her vælger vi, at spærenes overkant kommer til at flugte med den øverste liste på hegnet - det bliver pænest.

1

Mål op, hvor remmen (B) skal placeres. Her er det 17,5 cm fra en liste, der sidder foroven på et hegn. Hvis remmen skal sidde tæt på et udhæng, så husk ca. 0,5 cm luft til at få remmen ind på plads.

2

Her er der lister på hegnet, der skal fjernes. Det er vigtigt, så remmen (B) kan sidde på en helt plan flade. Listerne saves lige over, så de kan understøtte remmen. Brug en fukssvans eller multicutter.

3

Skru en lang skrue fast i den ene ende. Skruen skal placeres lidt under remmens (B) endelige placering, så du blot skal løfte den en smule, når den skal fastgøres.

4

Læg remmen (B) op på plads. Først på den lange skrue, så den kan hvile der, mens du skruer remmen fast i den anden ende.

Remmen fastgøres med 6 x 120-mmskruer.

03
Forreste rem 9 Trin

Den forreste rem skal placeres mellem stolpen og siden af et skur. På skuret monteres en bjælkesko, og i stolpen saves et hak, som remmen kan hvile på. Det giver en stærk konstruktion.

Spændet på den forreste rem er næsten 4 meter. Det kræver et krafnæsten kraftigt stykke tømmer (50 x 150 mm). Men det kan lade sig gøre, fordi pergolaens konstruktion er “åben” og kun skal bære sig selv. Havde der været tag på, ville det være nødvendigt med en midterstolpe.

1

Fastgør bjælkeskoen til den forreste rem (C). Den placeres her på det yderste hjørne af et skur, så den kommer til at flugte med forsiden af stolpen. Husk, at der skal saves et hak i stolpen, som remmen kan hvile på.

2

Tjek, om remmen (C) buer. Gør den det, skal buen vendes opad. Det giver den stærkeste konstruktion. Vær i det hele taget omhyggelig, når du udvælger træ, og gå altid efter det mest lige.

3

Placér remmen (C) i bjælkeskoen. Vent med at fastgøre den, til du har fået den placeret rigtigt i den anden ende ved stolpen.

4

Mål op til remmens (C) placering på stolpen (A). Brug en hjælpelægte, der fastgøres midlertidigt mellem hegn og stolpe, og en skruetvinge, så remmen holdes på plads, mens den finjusteres.

5

Tjek med vaterpasset, at remmen (C) ligger helt lige. Når den ligger præcist, kan du markere på stolpen, hvor der skal skæres ud til remmen.

6

Sav et hak i stolpen (A) til remmen (C). Hakket skal have en dybde, der svarer til halvdelen af stolpens bredde.

Foroven skæres stolpen til med et skråt snit, så vandet nemmere kan løbe væk fra træet.

Det er smart at save et HAK I STOLPEN til den forreste rem. Det giver en stærk konstruktion.

7

Remmen (C) gøres fast til bjælkesko-en, når alle dele er justeret på plads. Her bruges 5 x 40-mm-skruer.

8

Skru også remmen (C) fast til stolpen (A). Fire 5 x 90-mm-skruer er passende. Hold remmen fast med en tvinge, mens du skruer.

9

Fastgør stolpen (A) til stolpeskoen med 5 x 40-mm-skruer nu, hvor remmen er gjort fast. Fjern så hjælpelægten, så du kan komme til at lægge spær.

04
Spær 4 Trin

Nu skal du i gang med spærene, som skal ligge oven på remmene.

For at få en solid konstruktion skal der laves to hak i hvert spær - et i hver ende - så spærene får godt fat i remmene. I den ende, der skal fastgøres til den bagerste rem, saves hjørnet af spæret (2 cm dybt og 5 cm langt). Så kommer spæret til at holde overkant med den øverste liste på hegnet.

I den anden ende, hvor spæret møder den forreste rem, skal laves et hak, 2 cm dybt, så spæret kommer til at ligge lidt ned over remmen og får godt fat.

1

Tegn op på spæret, hvor forreste hak skal være. Brug en skabelonklods - så går det hurtigt. Du skal huske at skubbe spæret helt op til bagkanten på bagerste rem, så hakket placeres det rigtige sted.

2

Stem hakkene ud, når du har savet 2 cm ned i hver side med en sav. Det overflødige træ stemmes ud lidt ad gangen med et stemmejern.

3

Læg spærene op på plads. De skal her placeres med en afstand på 56 cm. Det er en god idé at fastgøre en hjælpelægte midlertidigt mellem de to remme. Det holder sammen på det hele, så det er nemmere at få spærene på plads.

4

Spænd en murersnor ud for enden af spærene. Så er det let at markere, hvor der skal saves, så alle spær får den samme længde. Spærene tages ned og saves til med et vinkelret snit.

Skru spærene fast med lange skruer, 6 x 120 mm. Bor for med et 6-mm-bor først, så træet ikke flækker.

Det er smart at spænde en MURERSNOR OP FOR ENDEN af spærene, så du nemt kan se, hvor langt de skal stikke ud.

05
Lægter og finish 6 Trin

Oven på spærene skal monteres tværgående lægter. Så får pergolaens tag en slags fletmønster, der kan understøtte planter, der skal vokse hen over “taget”.

Her bruges syv lægter, der placeres med en afstand på 30 cm. Det blev pænest, og det er faktisk det, det primært handler om, når det gælder de tværgående lægter. De har ikke den store betydning for konstruktionen.

Når lægterne er monteret, skal delene skæres til i enderne, og alle endesnit skal males med træbeskyttelse.

1

Læg de tværgående lægter op på spærene. Lægterne placeres her med en afstand på 30 cm. Start med at fastgøre de bagerste, og bevæg dig så fremefter.

2

Lægterne fastgøres med 5 x 90-mmskruer. Husk at bore for først. Det er vigtigt, at du ikke spænder skruen for hårdt, så du undgår en fordybning, hvor der kan samle sig vand.

3

Revnen mellem stolpe og rem tætnes med silikonemasse, så vandet ikke kan trænge ned. Gør du ikke det, risikerer du, at træet rådner hurtigt.

Det er smart at LUKKE REVNEN øverst på stolpen, så der ikke trænger vand ned

4

Lægter og rem saves til på længden. Her har vi valgt, at de skal stikke lidt ud over det sidste spær.

5

Mal enderne på spær og lægter, som du har savet til. Malerarbejdet er hurtigt overstået i denne omgang!

Det er vigtigt, at endetræet males grundigt, da det er her, træet suger allermest.

6

En fin, skyggefuld plads under rosentaget.

Materialer

  • Stolpe, 100 x 100 mm
  • Tømmer, 50 x 100 mm (bagerste rem) og 50 x 150 mm (forreste rem)
  • Reglar, 45 x 95 mm
  • Lægter, 38 x 56 mm
  • Stolpesko og bjælkesko
  • Beslagskruer, 5 x 40 mm
  • Skruer, 5 x 90 og 6 x 120 mm
  • Silikonefugemasse

Specialværktøj

  • Jordbor

Tidsforbrug

2-3 dage inkl. malerarbejde.

Pris

Ca. 1.300 kr.

Sværhedsgrad

Det er ikke et svært projekt, men vær omhyggelig med at få stolpe og remme placeret helt lige.

Tegning

3D-model

3D-model

Pergolaen

Pergolaen er bygget med smarte principper, som du kan bruge i mange andre typer byggeprojekter.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolpeskoen funderes

Stolpeskoen er placeret i 90 cm dyb stolpebeton-fundering.

Åbn 3D-model

3D-model

Remmen fastgøres

Remmen er gjort fast til væggen med en bjælkesko.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Dybdestop til håndsaven

TIPS: Monter lange brædder - ene mand

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pergola