Byggevejledning
Let
Svær
Den nye hyggekrog er færdig. Vinplanten er forsigtigt løftet på plads på oversiden af bjælkerne.

Den nye hyggekrog er færdig. Vinplanten er forsigtigt løftet på plads på oversiden af bjælkerne.

Din have vil se mere frodig ud, og du får en ekstra hyggekrog, hvis du bygger en pergola, som klatreplanterne kan kravle op ad og danne et tæt grønt tag.

LÆS OGSÅ: Byg selv pergola

Skaber skygge på terrassen

Under de sydlige himmelstrøg bruges en pergola typisk til at skabe en skyggefuld plads. Det er også målet med den, vi bygger her. Når solen står lavt, vil de dybe spær danne lidt skygge. Og når klatreplanternes får store grønne blade, vil de – med tiden – danne et tæt grønt tag over den nye terrasse, som vi vil anlægge.

Få højde på din pergola

Når du skal bygge en pergola, er det vigtigt at gennemtænke højden. Klatreplanterne vil ikke kun vokse på taget – de vil også hænge lidt ned. Så du bør du bygge med ekstra højde.

På den pergola, vi bygger her, er højden cirka 240 cm. Afstanden mellem spærene i taget er normalt mellem 30 og 60 cm. Her passede det bedst med en afstand på 38,4 cm.

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og få en trin-for-trin byggevejledning.

Gavlen på huset og hegnet til naboen danner en naturlig krog til vores pergola.

Gavlen på huset og hegnet til naboen danner en naturlig krog til vores pergola.

TIP: Tjek hvor skæv stolpen er

Alle lange stolper krummer – lidt eller meget. Henter du selv stolperne, kan du tjekke krumningen, inden du vælger dem, du vil købe. På arbejdsstedet kan du kun sørge for, at de krummer den samme vej. Det er pænest og nemmest at arbejde med.

TIP: Gode klatreplanter til pergolaen

På den pergola, vi bygger her, skal en vinplante kravle op og danne et grønt tag. Foretrækker du et blomstrende tag, kan både blåregn og klematis af typen ”montana” sagtens dække et tag på denne størrelse.

Det samme kan flere roser – fx Lykkefund eller to New Dawn-roser. Vil du bare have et grønt tag uden blomster, er tobakspibeplanten et godt bud.