Intro
Vejledning
01
Terrassefundament
3
Trin
Der bygges først en træterrasse, så pergolaen får et “gulv”. Træterrassen skal bygges ud over en gammel betonterrasse og græsplæne foran huset. Bundremmene til terrassen kan klodses op oven på betonterrassen, og hvor der før var græsplæne, laves der punktfundamenter, som kan understøtte bundremmene.
Punktfundamenterne er plastrør, der fyldes med beton og en stolpesko øverst, så der er noget at fastgøre bundrem og stolper til. Mellem remmene placeres strøer pr. 60 cm.
Der støbes punktfundamenter til stolper og terrasse. Punktfundamenterne består af plastrør, der er gravet 90 cm ned i jorden. De fyldes med beton, som der sættes et stolpeskobeslag ned i til stolperne.
Træterrassen skal bygges delvist oven på en gammel betonterrasse. Her klodses bundremme op, så de ligger vandret. Bundremmene fastgøres til stolpesko i punktfundamenterne, og der monteres strøer med en afstand på 60 cm imellem hver.
02
Stolper og tag
9
Trin
Pergolaen består af fire stolper, der placeres i hjørnerne med lige stor afstand, så konstruktionen bliver kvadratisk. Øverst på stolperne fastgøres en rem hele vejen rundt, som “taget” kan monteres til.
“Taget” har dobbelte spær, der er savet hak i, så de kommer til at sidde lidt ned over remmene. I enderne skæres spærene til med buer, så de får et lettere udtryk. Mellem spærene monteres tværgående stykker, så taget får en åben konstruktion, der minder om stiger lagt ved siden af hinanden.
Bagsiden lukkes med vandrette brædder nederst og lodrette lister foroven.
Montér fire stolper (A) i stolpesko i de støbte punktfundamenter. Stolperne fikseres midlertidigt med lægter, så de bliver på deres plads, indtil remmene foroven er gjort fast.
Sav remmene (B) til, og placér dem i første omgang på terrassen rundt om stolperne (A). Så kan du nemt komme til at måle op til de dobbelte spær, der skal monteres på tværs af remmene. Der skal laves hak ved stolperne, så remmene griber godt fat i hinanden.
Lav hak i spærene (C), så de sidder lidt ned over remmene. Det er lettest at lave hakkene på en gang ved at spænde spærene sammen, save spor tæt på hinanden med en rundsav og stemme hakkene ud.
Spær (C) og spærender (D) saves til i enderne, så de får en runding. Brug en skabelon, som du tegner op efter. Det sikrer, at rundingerne bliver helt ens. Snittene saves med en stiksav. Slib dem jævne bagefter.
Tjek placeringen af spær (C) og spærender (D) på remmene (B). Hakkene skal være store nok til, at de kan sidde fast på remmene. Hvis ikke, må du rette hakkene til. Når du er tilfreds, fjernes spær- og spærender.
Fastgør remmene (B) foroven på stolperne med bolte, så pergolaens tag sidder i den ønskede højde. Sørg for, at remmene sidder helt lige. Enderne på remmene er også skåret til med samme runding som spærene.
Montér spær (C) og spærender (D) til remmene (B). Lad hakkene glide ned over remmene, og justér afstandene, så de dobbelte spær og spærender sidder præcist. Fastgør så med lange skruer.
Pergolaen får sort træbeskyttelse, så træet holder længere. Mal evt. delene, inden de skrues fast. Her monteres også skråstivere (F) øverst på stolperne med bolte. Det giver ekstra styrke og stabilitet.
Materialer
100 x 100 mm stolper:
- 4 stolper (A) a 230 cm
45 x 145 mm reglar:
- 4 remme (B) a 354 cm
- 10 spær (C) a 354 cm
- 20 spærender (D) a 29,5 cm
- 40 mellemstykker (E) a 50 cm
- 6 skråstivere (F)
45 x 95 mm reglar:
- 2 kryds til bagbeklædning (G)
25 x 100 mm brædder:
- Vandrette beklædningsbrædder (H)
21 x 43 mm lister:
- Lodrette lister (J)
Desuden:
- Plastrør
- Tørbeton
- Stolpesko
- Bolte, 10 mm + møtrikker
- Skruer, 5 x 70 og 120 mm
- Træbeskyttelse, sort
Specialværktøj
- Stemmejern
Tidsforbrug
Ca. 2-3 uger.
Pris
Ca. 5.300 kr., ekskl. træterrasse.
Sværhedsgrad
Projektet kræver grundighed og præcision for at få delene til at passe sammen.
Tegning
Sådan er pergolaens tag bygget
De fleste pergolaer har et “åbent” tag med tværgående spær. Her har pergolaen dobbelte spær, der minder om stiger, når taget ses fra oven som på tegningen. Spærene (C) på den ene led er gennemgående, mens “spærene” på den anden led består af mellemstykker (E) og spærender (D).
