10 spiselige blomster i haven

Blomsterne i haven er mere end bare smukke at kigge på. Nogle kan nemlig også bruges i madlavningen eller som spiseligt pynt. I artiklen her kan du læse om 10 spiselige blomster i haven. Læs også, hvordan du kan bruge de spiselige blomster, hvordan du dyrker dem, og hvilke blomster du ikke skal putte i maden.

Spiselige blomster i haven

Blomsterne i din have behøver ikke kun være til pynt. Mange af dem er nemlig spiselige blomster.

I naturen såvel som i haven forskønner blomster deres omgivelser. Det samme gør de spiselige blomster i maden.

Spiselige blomster i maden kan være med til at give et pift smagsmæssigt, og det løfter bestemt også det visuelle udtryk.

I artiklen her kan du læse om 10 spiselige blomster, som du kan finde i din have. Læs også, hvordan du bruger dem i køkkenet, hvordan du dyrker dem i haven, og hvilke blomster du helt skal undgå at proppe i munden.

1. Stedmoder

Stedmoderblomsten, Viola Tricolor, har en let og frisk smag. Blomsterne smager godt både i sin rene form og kandiseret.

Du kan bruge stedmoderblomsten som pynt på salater, ost eller kager. Du kan også kandisere blomsterne, så de får en sødere smag.

Stedmoderblomsten er en meget populær og smuk forårsblomst, som er let at dyrke, og som også meget hårdfør. Stedmoder kan sagtens klare sig gennem vinteren, hvis du passer godt på den.

Stedmoderblomster dyrkes i krukker, potter og altankasser, men de kan også sagtens klare sig direkte i blomsterbedet eller i køkkenhaven.

Spiselig stedmoderblomst

Stedmoderblomst har en let og frisk smag og kan både bruges rå og kandiseret i madlavningen.

2. Lavendel

Der findes mange forskellige slags lavendel, men fælles for dem er, at de alle har spiselige blomster. Lavendel indeholder æteriske olier, som udover at have en dejlig duft også kan bruges i køkkenet.

Du kan bruge lavendel nærmest i alt, men de spiselige blomster er særligt velegnet i gryderetter, til brød eller kager.

Lavendel kan også laves til saft eller bruges i snaps.

Du kan nemt dyrke lavendel i haven. Lavendel er en staude, som kan plantes stort set alle steder i haven fx sammen med dine krydderurter i køkkenhaven, i blomsterbedet, i krukker og potter.

LÆS MERE: Gode råd til stauder i haven

Lavendel i haven

Lavendel er en nem staudeplante at dyrke i haven, og så kan den bruges i fx gryderetter, brød og kager.

3. Nellike

Nellike, Dianthus, er endnu en fin spiselig blomst, som findes i mange blomstrende udformninger. Det er dog kun de velduftende varianter af nellikerne, som smager godt.

Du kan bruge nelliker som pynt på kage, is og i salater. Du kan også putte dem i dine drikkevarer. Det giver en dejlig duft.

Lad dog kun kronbladene fra blomsten trække med, når du laver drikkevarer med nelliker. Og sørg for ikke at koge bladene.

Nellike er en staude, som er rimelig hårdfør, og som godt kan klare lidt kulde, hvis du passer godt på den. Nellike skal helst have en masse sol og egner sig derfor godt i blomsterbede og i krukker, hvor lysforholdene er gode.

Spiselige nelliker

Nellike findes i forskellige udgaver, men det er kun de velduftende varianter, som smager godt.

4. Tusindfryd

Som haveejer med selv bare en lille græsplæne, vil du ikke kunne snige dig uden om Tusindfryd, Bellis perennis, der også går under navnet "Bellis" i daglig tale.

Den lille blomst i græsset smager en smule bittert, men gør sig særligt godt ud som pynt på mad og kager. Du kan også sylte blomsterne eller bruge dem i urtete og snaps.

Tusindfryd er ikke kun flot at se på. Blomsten har også helbredsmæssige fordele og er rig på C-vitamin.

Bellis i græsplæne

Tusindfrys vokser og blomstrer i græsplænen, og blomsten kan sagtens spises.

5. Georginer

Georginer, også kaldet Dahlia, kan både smage bittert og sødt. Det er meget forskelligt.

Du kan både bruge blomsterbladene og roden fra den spiselige blomst i din mad. Blomsterbladene fra Georginer kan du bruge som pynt til din salat eller sammen med en skål frugt.

Roden fra blomsten kan tilberedes på samme måde som artistokker og har en neutral smag.

Georginer trives de fleste steder i haven fx i blomsterbedet og i krukker.

Dahlia i haven

Udover at være en smuk blomst, kan det meste fra georginerne også spises.

6. Krysantemum

Krysantemum kaldes også Okseøje.

Denne spiselige blomst har en intens smag. Den vil være god at bruge i dressinger eller til retter med fisk.

Blomsten har i flere århundrede været flittigt brugt i det asiatiske køkken, og det siges, at blomsten har sundhedsfremmende effekt og forbedrer fordøjelsen.

Krysantemum skal plantes i krukker i haven, men kræver ellers ikke så meget pasning. Du skal blot sørge for at vande med jævne mellemrum.

Krysantemumblomster

Krysantemum har en intens smag og er særligt velegnet i dressinger og fiskeretter.

7. Mælkebøtte

Mælkebøtte, Taraxacum officinale, er også en svær blomst at undgå i som haveejer. Oftest vil du måske helt gerne være fri for dem i græsplænen, men faktisk er det en ret god spiselig blomst.

Hele mælkebøtten kan spises i fx salater. Du kan også panere blomsterne og stege dem i friture.

Udover at kunne bruges i madlavningen, har mælkebøtterne faktisk flere gode egenskaber. Mælkebøtter har et højt indhold af magnesium og c-vitamin og kan derfor have en effekt mod infektioner.

LÆS MERE: 6 fordele ved mælkebøtter

Mælkebøtter i græsplæne

Mælkebøtter er svære at undgå i græsplænen, men heldigvis kan de spises.

8. Kamille

Kamille, Matricaria chamomilla, kender du sikkert fra te, men den lille, hvide blomst kan faktisk bruges til andet i køkkenet.

Blomsterne smager frugt-agtigt. Du kan spise kronbladene rå, men skal du spise hele blomsten, skal du tørre den først.

Du kan bruge kamilleblomsterne i teen eller pynte kager med dem. Du kan også udtrække dem og bruge det i marinade til kød eller fisk.

Kamille er en nem spiselig blomst at dyrke i blomsterbedet, da blomsten trives i al slags jord og både kan overleve i fuld sol eller halvskygge.

Spiselig kamille

Kamille er mest kendt fra kamille-te, men blomsten kan også bruges til andet i køkkenet.

9. Solsikke

Solsikke, Helianthus annuus, er en rigtig god spiselig blomst, da stort set alt fra blomsten kan bruges.

Kernerne fra solsikke kan bruges bl.a. til olier, bagning og kafferistning, og de gule kronblade kan også spises. Du kan fx tørre dem og pynte dine kager med bladene. Solsikkeblomsten er i familie med artiskokker, og du kan derfor også tilberede de helt nyudsprungne solsikker på samme måde som artiskokker.

Solsikke er en meget nem blomst at dyrke i haven, og den kræver ikke ret meget andet end en solrig plads i haven.

Solsikke i haven

Både kernerne og bladene fra solsikken kan spises.

10. Forglemmigej

Forglemmigej, Myosotis, er en fin lille spiselig blomst med blå blade.

Blomsten har en neutral smag, men vil især pynte på kager og tærter eller i salater. Forglemmigej bruges desuden tit på bryllupskager.

Forglemmigej er en forårsbebuder, og de første blomster vil så småt dukke op i april måned. Blomsten kræver ikke meget, og den vil kunne klare sig de fleste steder i haven, hvor der er lidt sol.

Förgätmigej i trädgården

Blomman har en neutral smak och används ofta som en romantisk dekoration på bröllopstårtor.

Dyrkning af spiselige blomster

Du kan nemt selv dyrke spiselige blomster i haven.

Blomsterne kan købes i potter, men du kan også selv så dem.

Du kan købe frø til de spiselige blomster i de fleste havecentre og planteskoler. Nogle sælger dem endda i blandede pakker, så du får en variation af spiselige blomster til bedet eller køkkenhaven.

Blomster som ikke kan spises

Spiselige blomster i naturen

Spiselige blomster kan også vokse frit og vildt i naturen.

Hvis du går på jagt efter spiselige blomster i naturen, er det dog vigtigt, at de er usprøjtede og ikke står for tæt på vejen, hvis du skal bruges dem i madlavningen, da de kan være udsat for giftstoffer.

Disse 4 spiselige blomster kan du finde i naturen:

  1. Skovsyre
  2. Kornblomster
  3. Strandkarse
  4. Hyldeblomst