Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Red en ranglet tomatplante

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Er din tomatplante blevet høj og ranglet som denne her, får du ikke meget ud af den i hobbydrivhuset. Planten har faktisk allerede sat nogle tomater, men de sidder et godt stykke oppe på planten, og der vil ikke være meget plads tilbage til yderligere frugter, når planten kommer i jorden.

Tomatplanten har også stået alt for længe i den lille potte. Rødderne er vokset godt ud af bunden allerede. Når den skal plantes ud, er det derfor uundgåeligt, at rodnettet tager skade.Men tomater er sejlivede planter. Og så er de i øvrigt i stand til at danne rødder fra stænglen.

Derfor kan du redde sådan en plante ved at plante den dybt, fx i en potte eller en plantesæk.Lene river de nederste skud af stænglen. Hun bruger kun kniven, hvor det er nødvendigt. For det er langt bedre for planten at rive end at skære i den. Så heler såret nemlig lettere.

LÆS MERE OM: Hvordan du dyrker tomatplanter i drivhus med succes - Tomater i drivhus

Planten skal nu over i denne store potte. Stænglen nærmest snor hun ned i potten. De tomater, der allerede er sat, fjerner hun. Planten vil nemlig fra naturens side prøve at lave frugter på bekostning af planten selv.

Ved at fjerne frugterne nu kan planten i stedet bruge alle sine kræfter på at etablere sig på ny. For det er uden tvivl en hård medfart, hun udsætter planten for ved denne behandling. Så skal der bare fyldes op med god muld i spanden, så planten kan komme i gang med ny rodudvikling. Den er blevet betragtelig lavere.

Det meste af stænglen befinder sig nu under jorden. Lene giver den lidt vand, og så skal den have tid til at komme sig.De sideskud, hun tog af planten ved samme lejlighed, skal nu stikkes til nye planter.

Det er ret nemt for tomatplanter, og på den måde kan du få endnu flere af din favoritplante, hvis du ønsker det. Men husk, at der går 8 uger fra blomst til moden frugt, så sæt ikke stiklinger for sent på sæsonen. Du fylder blot en potte med jord. Stikker skuddet i jorden – og vander.

LÆS OGSÅ: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Sideskuddene skal bruge nogle dage på at komme sig. Lene stiller dem derfor i skyggen – nede på jorden i første omgang. Nogle uger senere ser den dybt plantede tomat i potten ud til at have klaret skærene.

Den er både vokset i højden, den blomstrer, og der er atter frugter på planten. Annika nipper blot de nye sideskud. Og efter en måned er der rigtig god gang i væksten. Lene kigger til rodudviklingen, og den før så lange og ranglede stængel har skudt godt med rødder.

Den første tomatklase hænger lavt, ganske som ønsket, så missionen lykkedes altså til fuld tilfredshed. Tilbage er blot at finde et blivende voksested til planten, der efterhånden trænger til noget mere støtte.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg selv et lækkert vægdrivhus

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Video: Red en ranglet tomatplante
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage