En mistbænk kickstarter køkkenhaven

For få penge kan du selv bygge en mistbænk og give din køkkenhave et kæmpe forspring. Hvis du bygger mistbænken af genbrugsmaterialer, koster den næsten ingenting.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
500 kroner

Intro

En mistbænk fungerer som et minidrivhus

En mistbænk fungerer i princippet som et drivhus bare i mindre format. Du kan sætte dine planter til forspiring i en mistbænk, for så senere at plante dem ud på friland, eller du kan lade din mistbænk gøre hele arbejdet og lade planterne vokse i den helt frem til høst. På den måde kan du nyde grøntsager fra mistbænken meget tidligere, end hvis du havde stå dem direkte i køkkenhaven.

Mistbænk bygget af genbrugsmaterialer

Mistbænken i vores byggevejledning er bygget i genbrugsmaterialer, der holder udgifterne nede. Vinduet til vores mistbænk fandt vi på den lokale genbrugsstation. Størrelsen på vinduet bestemmer, hvor stor rammen på mistbænken skal være. Rammen har vi valgt at bygge i genbrugt lærketræ.

Luk solen ind i mistbænken

Mistbænkens ramme skal skæres skrå i siderne, så vinduet kommer til at sidde med en hældning, så solens stråler har lettere adgang til mistbænken. Derudover er det en god idé, at placere mistbænken sådan, at vinduet vender mod syd, så solen kan blive indfanget gennem det meste af dagen.

Læs mere om haven

Forbered jorden i mistbænken

Når du har fundet et godt solrigt sted til din mistbænk, graver du et cirka 50 centimeter dybt hul i mistbænkens størrelse. Dette forer du med en fiberdug med et lag halm ovenpå, og dernæst et godt lag hestemøg, tilsidst lægger du et lag muldjord til at plante i.

Juster varmen i mistbænken med vinduet

På særligt solrige dage kan der hurtigt blive varmt i mistbænken, og dette kan i værste fald komme til at gå ud over de små plantespirer. Så sørg for, at åbne vinduet op på varme dage, så planterne kan få lidt luft. Ligeledes skal man være opmærksom på nattefrost, hvor vinduet i mistbænken skal lukkes.

Har du fået mod på at bygge en mistbænk og kickstarte din køkkenhave, kan du hente byggevejledningen her på siden, hvor vi guider dig gennem hele processen, og samtidig giver dig svar på, hvorfor lige hestemøg er genialt i en mistbænk.

Vejledning

01
Vinduet gøres klar 3 Trin

Vi begynder med at gøre vinduet klart. Vinduesrammen er lidt medtaget, så den skal slibes i bund og males, så den kan tåle at stå ude.

Først fjernes glaslisterne rundt i kanten, så glasset kan tages ud. Nu er det nemmere at komme til, når den gamle maling skal skrabes væk og rammen slibes i bund, så den er klar til et nyt lag maling. Her bruger vi trætjæremaling for at gøre rammen mere modstandsdygtig over for vind og vejr.

1

Tag glasset ud af vinduet. Fjern glaslisterne, og tag forsigtigt glasset op af vinduesrammen.

2

Fjern løs maling på rammen. Spænd vinduesrammen fast på et stabilt underlag, og fjern al løs maling med et skrabejern. Derefter slibes rammen, så et nyt lag maling kan binde.

3

Rammen klodses op og males. Her er brugt to lag trætjæremaling. Mistbænken skal kunne holde til noget, da den står ude året rundt. Sæt glasset i, når rammen er tør.

02
Delene saves ud og samles 7 Trin

Plankerne saves til, så der kan bygges en ramme. Her skal den måle 95 x 98 cm for at passe til vinduet. Rammen består af to brædder i hver side. I siderne saves de øverste brædder på skrå, så rammen får en hældning på 10 cm fra bagkant til forkant. Rammen er så 30 cm høj bagest, hvor vinduet skal hængsles, og 20 cm høj forrest. Den er samlet på hjørnestolperne, som stikker ca. 40-45 cm neden for rammen.

1

Sav et bræt til på langs til mistbænkens hjørner. Del det, så du får to stykker på ca. 6 og 9 cm’s bredde. Bagefter saves de til på 65 cm i længden.

2

Saml mistbænkens hjørnestolper. De smalle stykker limes først med PU-lim og fastgøres derefter med 5 x 60 mm skruer. Husk at bore for til skruerne.

3

Sav de øverste brædder til langsiderne til med skrå snit. Kassens langsider skal hælde 10 cm fra bag- til forkant. Læg de to brædder sammen, og sav dem ud samtidig, så de bliver helt ens.

4

Skru nederste del af rammen fast på hjørnerne. Når nederste del af rammen er samlet, fikseres hjørnerne med tvinger, mens du fastgør dem med 5 x 60 mm skruer i forborede huller.

5

Monter den øverste del af rammen. Når den nederste ramme er solidt monteret på hjørnestolperne, skrues den øverste ramme fast på hjørnestolperne.

6

Placer mistbænken, hvor den skal stå i haven. Marker dens omrids, og grav hullet ud. Det skal være ca. 50 cm dybt. Fyld rammen, inden du sætter vinduet på.

7

Sæt vinduesrammen fast, når du har fyldt den op med jord. Den monteres med to hængsler på mistbænkens bagside.

Materialer

• Vindue (her 95 x 98 cm)
• Uhøvlede lærkeplanker, 150 x 25 mm

Desuden:
• PU-lim
• 2 hængsler
• Skruer, 5 x 60 mm
• Maling (her trætjæremaling)

Tidsforbrug

Cirka en halv dag

Pris

Cirka 450 kroner

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at lave en mistbænk af genbrugsmaterialer.

Tegning

Mistbænken består af fire ben, en ramme og et vindue øverst, så der kan komme lys ind. Mistbænkens mål er bestemt af et vindue, som her er 95 x 98 cm. Rammens sider består af to brædder, hvoraf det øverste er skåret skråt, så der kommer hældning på vinduet. Det fastgøres på toppen af rammen.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven