Byggevejledning
Let
Svær

En mistbænk fungerer som et minidrivhus

En mistbænk fungerer i princippet som et drivhus bare i mindre format. Du kan sætte dine planter til forspiring i en mistbænk, for så senere at plante dem ud på friland, eller du kan lade din mistbænk gøre hele arbejdet og lade planterne vokse i den helt frem til høst. På den måde kan du nyde grøntsager fra mistbænken meget tidligere, end hvis du havde stå dem direkte i køkkenhaven.

Mistbænk bygget af genbrugsmaterialer

Mistbænken i vores byggevejledning er bygget i genbrugsmaterialer, der holder udgifterne nede. Vinduet til vores mistbænk fandt vi på den lokale genbrugsstation. Størrelsen på vinduet bestemmer, hvor stor rammen på mistbænken skal være. Rammen har vi valgt at bygge i genbrugt lærketræ.

Luk solen ind i mistbænken

Mistbænkens ramme skal skæres skrå i siderne, så vinduet kommer til at sidde med en hældning, så solens stråler har lettere adgang til mistbænken. Derudover er det en god idé, at placere mistbænken sådan, at vinduet vender mod syd, så solen kan blive indfanget gennem det meste af dagen.

Læs mere om haven

Forbered jorden i mistbænken

Når du har fundet et godt solrigt sted til din mistbænk, graver du et cirka 50 centimeter dybt hul i mistbænkens størrelse. Dette forer du med en fiberdug med et lag halm ovenpå, og dernæst et godt lag hestemøg, tilsidst lægger du et lag muldjord til at plante i.

Juster varmen i mistbænken med vinduet

På særligt solrige dage kan der hurtigt blive varmt i mistbænken, og dette kan i værste fald komme til at gå ud over de små plantespirer. Så sørg for, at åbne vinduet op på varme dage, så planterne kan få lidt luft. Ligeledes skal man være opmærksom på nattefrost, hvor vinduet i mistbænken skal lukkes.

Har du fået mod på at bygge en mistbænk og kickstarte din køkkenhave, kan du hente byggevejledningen her på siden, hvor vi guider dig gennem hele processen, og samtidig giver dig svar på, hvorfor lige hestemøg er genialt i en mistbænk.