Derfor skal vildskud fjernes

Man oplever med jævne mellemrum, at roser skyder såkaldte vildskud. Det er skud fra selve grundstammen af rosenplanten. Det er derfor ikke et rosenskud fra den rose, du har valgt at plante, men et skud fra den del af rosen, som den valgte sort er okuleret på. Det er altså en helt anden rosenplante.

Det er tydeligt at se her, hvor bladene på det nye skud ser helt anderledes ud end de øvrige blade over jorden. Det nye skud har markant mindre blade – og det er let at se, at her er tale om to forskellige roser.

Vi kender selvfølgelig kun navnet på den ægte, vi har, valgt. Det er den engelske rose ”Graham Thomas”. Engang sagde man, at man altid kunne genkende vildskuddet ved, at det har syv blade, mens den ægte rose har fem.

Det holder ikke altid, så det gælder om at bruge sine øjne.Vildskuddet skal naturligvis fjernes. Og helst på én gang. Ellers risikerer du, at det skyder på ny. Først fjerner Mette jorden omkring vildskuddet med en graveske. Det gør det lettere at se mere præcist, hvor vildskuddet kommer fra på grundstammen.

Derefter skifter hun graveskeen ud med et andet håndredskab, som passer godt i størrelsen til vildskuddet. Det er en slags tidseljern. Nu presser hun jernet ned, samtidig med at hun trækker i vildskuddet. På den måde er der større chance for at rive hele vildskuddet af inde ved grundstammen, så det er væk for evigt.

Det lykkes ikke helt i første træk, men hun graver ufortrødent videre ind mod grundstammen med graveskeen og forsøger igen. Tiden vil vise, om det lykkes fuldt ud, men det ser umiddelbart sådan ud. Bagest i bedet har også en anden rose skudt fra roden.

Det er den historiske rose ”Henri Martin”. Den står godt og ser fin ud på afstand. Derfor har Mette ikke opdaget vildskuddet i første omgang. På denne rose passer det gamle husråd, hvor den ægte rose har fem blade, mens vildskuddet har syv. Nu skal vildskuddet væk. Samme metode forsøges igen.

Først graver hun jorden væk. Ukrudtsjernet placeres omhyggeligt – og endelig kan hun trække i vildskuddet, mens hun stemmer nedad med ukrudtsjernet. Denne gang ser det ud til, at missionen lykkes. Et godt, lille stykke af grundstammen er kommet med op.

Senere på sæsonen har den højstammede rose ”Super Dorothy” indtil flere vildskud. Skuddene kommer fra flere forskellige steder på rosen og varierer i størrelsen. Vildskuddene har stået lidt skjult, da resten af bedet er vokset godt til.

Roser på stamme er okuleret to steder. Her er stammen okuleret først på roden, og siden er Super Dorothy-rosen okuleret på stammen øverst. Der er dermed tre forskellige roser, der kan skyde fra planten. Og det er sket her. Der er både skud fra selve roden. Og længere oppe vildskud fra stammen.

De skal ikke få lov at tage saft og kraft fra rosen i toppen, som planmæssigt skal gro her. Det er kun toppen, Super Dorothy, Mette vil have, så de øvrige skud fjernes resolut.

Hun skal lede lidt efter rodskuddet, men det går let nok med at rykke det af. Og skuddene fra stammen er ikke så store, så de ryger blot i et snuptag.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Planter