Planlæg dit nye rosenbed

Et flot og sundt rosenbed begynder med god planlægning. For når roserne plantes i de rette omgivelser og får den rette pleje, kvitterer de som regel villigt med smukke blomster. Hovedreglen er, at langt de fleste roser elsker at vokse i fuld sol, hvis de skal udvikle sig bedst. Det er dog muligt at finde rosensorter, der klarer sig udmærket i det, man kalder let halvskygge. Spørg dig godt for på planteskolen – og regn som rettesnor med, at en såkaldt skyggetolerant rose helst vil stå i fuld sol mindst seks timer dagligt i sommerens løb.

Når du har fundet en solrig plads i haven, skal du sikre dig, at også jordforholdene er i orden. Roser klarer sig fint i god muldjord. En sådan jord består af muld, sand og ler. En god muldjord er mørk at se på.

Det mørke er organisk materiale, som først og fremmest er planterester, der er komposteret. Graver man et eller to spadestik i jorden, vil man sandsynligvis se, at jorden længere nede bliver lys og helt anderledes at arbejde med.

Jorden under den mørke muld kaldes råjord. Det kan være ler, sand, tørv eller måske kalk. Roser kan lide at vokse i både leret og sandet jord, men ikke i tørve- og kalkjord. Noget af råjorden vil altid være blandet op i det øverste, mørke muldlag.

Du kan forbedre en tung, leret jord ved at blande grus og en godt omsat kompost i den. Læg også det grønne afklip fra hækken eller græsset på jorden i bedet flere gange i løbet af sommeren. Det gør jorden lettere at arbejde med.

Byder haven på ren sandjord, er det kun ganske få roser, der vil trives, som fx klitroser. Du kan dog langsomt forbedre sandjorden, hvis du hvert år blander et lag kompost i det øverste sandlag. En enkelt rose kan eventuelt plantes i indkøbt rosenjord.

Roserne kan godt tåle noget vind, men de kan ikke lide at stå i træk. Mest vigtigt for roserne er dog den rette fugtighed. De trives bedst i en god, veldrænet jord. Ren sandjord er for veldrænet, mens fed lerjord holder godt på fugtigheden.

Den fede lerjord mangler dog ofte tilstrækkeligt dræn. Både sand- og lerjord har gavn af et lag kompost. Det gør jorden porøs, så roserne ikke sopper i vand. Det tåler de nemlig ikke.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Planter