Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Undgå at smitte roser med stålplet

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En meget udbredt sygdom blandt roser er svampen stråleplet. Angrebet viser sig på bladene som pletter, der i farven svinger fra først at være olivengrønne, senere brune og til sidst sorte. Er rosen stærkt angrebet, vil bladene efterhånden blive gule og falde af.

Bladfaldet sker især på de ældste blade, så en rose med stråleplet er ofte lidt bar forneden. Stråleplet smitter via svampesporer, som overlever i de angrebne blade, der falder af.

I løbet af foråret modner svampens sporehuse og slynger derefter masser af nye sporer ud i luften fra de gamle blade, der smitter de nye friske forårsblade. Er roserne blevet angrebet af stråleplet, er det bedste, du kan gøre, helt at fjerne de angrebne blade – og derefter destruere dem. Så minimerer du i al fald smitterisikoen.

I et varmt og fugtigt vejr spirer svampesporerne hurtigt på de nye blade. Derfor ses stråleplet ofte i regnfulde somre eller i perioder med megen nattedug. Nogle roser er mere modtagelige for svampesygdommen end andre.

Denne engelske Austin-rose ”Glamis Castle” har for eksempel allerede fået fjernet mange blade med stråleplet, siden bedet blev anlagt for blot et par måneder siden. Da svampen spreder sig villigt, tager Mette konsekvensen allerede nu.

Hun graver simpelthen rosen op og fjerner den fra bedet. Hun foretrækker mere modstandsdygtige roser i bedet end denne. For at undgå problemer med eventuel rosentræthed i jorden planter hun i stedet en lille buksbom som erstatning for Glamis Castle-rosen.

Buksbom passer fint ind næsten alle steder, og så er smittekilden i hvert fald effektivt fjernet fra de øvrige roser.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage