Sådan laver du billige bedkanter af jern

Jernplader til bedkanter er dyre. Men hvis du allierer dig med en smed, kan du lave flotte bedkanter af jern til en fjerdedel af den normale pris.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
120 kr./m
Bedkanter jern: Du kan enten svejse de skarpe kanter sammen eller skrue pladerne fast til små pæle ved samlingerne.

Du kan enten svejse de skarpe kanter sammen eller skrue pladerne fast til små pæle ved samlingerne.

Intro

Jernplader til bedkanter løber typisk op i 4-500 kroner pr. meter, hvis du bestiller dem på mål på nettet.

Vi har allieret os med en smed og fået plader til en fjerdedel. Og med en pris på godt 100 kroner pr. meter er det ikke længere en helt så dyr fornøjelse at få flotte, afgrænsede bede med jern.

Jernplader - få dem lavet hos smeden

Plader af jern patinerer med tiden, når de står udendørs, og får en flot rusten overflade. Det rustne look er populært - og dyrt, hvis du køber dig til rustne bedkanter på nettet. Hvis du i stedet får en lokal smed eller maskinforretning til at skære jernplader ud i passende stykker, får du som regel en langt billigere løsning.

Hvis du får brug for at skære pladerne til, kan du sagtens selv gøre det med en vinkelsliber.

Selvom rust er et tegn på, at jernet nedbrydes, går det meget langsomt, så du er sikret bedkanter med en lang holdbarhed. Derudover har lange, smalle stålkanter den fordel, at de kan formes til buer, hvis du har lyst til bede med runde former.

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

Vi har fået den lokale smed til at skære en jernplade på 100 x 200 cm ud i seks lange stykker, der er 16,6 cm høje, så perlegruset i indkørslen kan holdes effektivt på plads med 12 meter jernkanter.

Du graver en rende til jernkanterne, så pladerne kun stikker 3-4 cm op af jorden - nok til at holde perlegruset ude fra barkflisen i bedet.

Jernkanterne fastgøres gennem forborede huller til små pæle, der bankes lidt længere ned, end kanten er høj, så pælen ikke bliver så synlig.

1

Lav små pæle, som jernpladerne kan fastgøres til. Her saves terrassebrædder til på langs og kortes af til stykker, der måler ca. 28 x 60 mm, med en længde på ca. 50 cm. De spidses i bunden og males i toppen.

2

Bor huller i jernpladerne, så de kan fastgøres til pælene. Mærk først op til hullerne med en dorn 6 cm fra overkanten og 1,5 cm fra siden. Bor først langsomt med et 4-mmbor, derefter et 6-mm-bor, og køl med vand.

3

Spænd en snor ud, og grav en rende, hvor du ønsker, at bedkanten skal være. Snoren placeres 5 cm over den ønskede overkant - så er det lettest at rette pladerne til.

4

Bank pæle ned ved hver samling, så du kan skrue jernpladerne fast gennem de forborede huller. Pælene bankes ned med en hammer, til de er ca. 2-3 cm under pladens overkant, så de ikke er så synlige.

5

Pladerne holdes på plads med tvinger, når de er justeret på plads. De fastgøres til pælene med 5,5 x 40-mm-skruer. Til sidst fyldes op med jord/grus, så kun pladekanten stikker op og adskiller grus fra bed.

Materialer

 • Jernplader, 3 mm, 16,6 x 200 cm
 • Pæle, 28 x 60 mm, 50 cm lange
 • Rustfri skruer, 5,5 x 40 mm

Specialværktøj

 • Dorn

Tidsforbrug

Ca. 2 dage.

Pris

Ca. 120 kr. pr. meter.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært, når du får smeden til at skære pladerne for dig.

Video

Præcis opmærkning på metal

Godt "bid" i glat metal

Hold metalboret rent

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Haven