Smart og enkel si giver god kompost

Samler du kompost i din have, kan du få stor glæde af en kompostsi. Med den kan du si din kompost, så de store dele bliver sorteret fra, og kun den fine kompost efterlades.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
12 timer
Pris
300 kroner

Intro

Sådan bygges en si til kompost

Kompostsien er nem at bygge. Den består af en træramme, der måler 80 x 130 cm. Det er en passende størrelse, så den både kan lægges oven på en trillebør og stå frit.

I rammen udspændes forholdsvist fintmasket hønsenet, som komposten smides igennem med en skovl, så de grove dele bliver sorteret fra. Det efterlader den fine, velomsatte kompost, der er klar til at forbedre jorden rundt omkring i havens bede.

Det kan blive nødvendigt at udskifte hønsenettet, der godt kan blive slidt, hvis sien bruges flittigt. Derfor er nettet monteret på gevindstænger gennem øskner med møtrikker, som let spændes fast og løsnes, når nettet skal skiftes.

LÆS OGSÅ: Kompostkværn

Vejledning

01
Sådan bygges sien 5 Trin

Kompostsien er nem at bygge. Den består af en træramme, der måler 80 x 130 cm. Det er en passende størrelse, så den både kan lægges oven på en trillebør og stå frit. I rammen udspændes forholdsvist fintmasket hønsenet, som komposten smides igennem med en skovl, så de grove dele bliver sorteret fra. Det efterlader den fine, velomsatte kompost, der er klar til at forbedre jorden rundt omkring i havens bede.

Det kan blive nødvendigt at udskifte hønsenettet, der godt kan blive slidt, hvis sien bruges flittigt. Derfor er nettet monteret på gevindstænger gennem øskner med møtrikker, som let spændes fast og løsnes, når nettet skal skiftes.

1

Sav træet til rammen til. Her er brugt 25 x 45 mm trælister, der skal saves på 45 grader i enderne, så samlingerne bliver pæne. Lim de fire dele sammen med trælim, og saml med en enkelt skrue pr. samling.

2

Forstærk samlingerne med vinkelbeslag på ydersiden og hjørnebånd på oversiden, når rammen ligger ned. Det gør rammen ekstra stærk. Brug korte skruer, så træet ikke flækker.

3

Sæt net på rammen. Skær to gevindstænger til, så de passer til rammens langsider, og træk så tre øskner på hver stang. Nettet vikles om stængerne, hvorpå øsknerne stikkes igennem de forborede huller og låses på ydersiden med møtrikker.

4

Skru to vinkelbeslag på forneden på rammen, så den kan stilles på en trillebør. Her skulle det ene beslag bukkes lidt for at få ordentligt fat i trillebøren. Vinklerne sikrer, at kompostsien står sikkert og ikke rutsjer ned.

5

Sæt to ben på rammen, så den kan stå skråt - enten på trillebøren eller blot på græsset. Listerne til ben monteres med hængsler, så de kan slås ind, når de ikke er i brug. Sæt evt. et søm fast under benene, så de får bedre fat i jorden.

Materialer

  • Trælister, 25 x 45 mm, 7 meter
  • Hønsenet, evt. volierenet
  • Vinkelbeslag og hjørnebånd
  • Hængsler
  • Skruer, 4 x 30 mm
  • Gevindstænger
  • Øskner m. gevind og møtrikker

Tidsforbrug

Cirka en halv dag

Pris

Cirka 300 kroner

Sværhedsgrad

Kompostsien er let at bygge og et oplagt projekt for begyndere.

Tegning

Ramme med net og ben

Kompostsien består af to ben og en ramme af lægter. Rammen er samlet med skruer og vinkeljern i og på hjørnerne. Nettet sidder fast på gevindstænger monteret med øskner. Benene sidder fast med to hængsler.

Nettet er fastgjort til gevindstænger, der er monteret med øskner og møtrikker på den indvendige side af rammen, så det kan spændes stramt ud og nemt udskiftes.

Et par vinkeljern er tilpasset, så de holder rammen fast til trillebøren.

Ramme med net og ben

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven