Kompostkværn

Kompostkværnen kan være en nyttig maskine, men inden du køber en, skal du være sikker på, hvad den skal bruges til. Vi vejleder til det rigtige køb af kompostkværn.

Kompostkværn – en god hjælp i haven

Når du klipper buske og træer til i haven, samler du overraskende hurtigt en stor bunke grene og kviste. Det kan blive til en tur på genbrugspladsen, men du kan også vælge selv at kværne haveaffaldet med din egen kompostkværn, og oven i købet få en gevinst ud af det.

Flis til bedene eller kompost

Når kompostkværnen hakker grene i stykker, spytter den flis ud. Lidt afhængigt af hvilken model kompostkværn, du har, kan flisen blive til dekorativt bunddække under buske og hække. Så behøver du ikke engang at skaffe dig af med “affaldet”.

Der findes to modeller af kompostkværne

Hvis du vil bruge de kværnede grene til bunddække, skal du være opmærksom på, hvilken type findeling din kommende kompostkværn skal være udstyret med. Der findes to systemer: knive og valser.

Kompostkværn-modellerne med knive findeler grenene. Det er praktisk, hvis affaldet skal komposteres. Til gengæld larmer knivene ret meget. Faktisk så meget, at du i de fleste tilfælde bør bruge høreværn, når du starter kompostkværnen.

Kompostkværn-modellerne med valse arbejder langsommere og kværner grenene. Det giver en grovere flis, som er velegnet som bunddække. Valserne larmer typisk mindre end knivene (men høreværn er stadig en god idé).

Det skal du se efter, når du køber kompostkværn

Hvis du vil investere i en kompostkværn, er der flere ting, du skal sikre dig. Som minimum skal motorens effekt være 2000 watt. Ellers er der ikke kræfter nok til andet end småkviste. En god kompostkværn har hjul, så den er nem at flytte rundt på, og den er simpel at skille ad, så den kan renses.

Kompostkværnen skal også have tilbageløb, så den kan slippe grene, der af den ene eller anden grund sidder fast i maskinen. Uden tilbageløb er det en håbløs opgave at få fastsiddende grene fri fra en kompostkværn.

Redaktionen anbefaler: Test af kompostkværne