Fra grimt bassin til tropisk pool

En fritstående pool i haven er ikke noget kønt syn, men du kan nemt lave den om til dit eget tropiske vandland. Du får opskriften her.

Intro

Det er faktisk ret let at forvandle et stort og klodset plastikhavebassin til et hyggeligt poolområde. Du kan lave en tropisk version som her, men det er egentlig kun din fantasi, der sætter grænserne.

Helt lavpraktisk, så gælder det om at bygge en ramme rundt om bassinet, der kan beklædes, så den store plastikbalje bliver pakket ind i en herlig omgang træ. Konceptet er en enkel, men solid ramme lavet af 45 x 100 mm tømmer, som pyntes med en simpel vandret beklædning.

Mange købepools har skrå ben, der fylder meget, og det kan være en udfordring, men det har vi heldigvis også en smart løsning på. Dette poolområde er tunet med bambusdetaljer, bænke og en poolbar, som alt sammen kan inspirere dig til at lave dit helt eget badeland.

Vi viser dig, hvordan du får et stabilt underlag, og hvad du skal være opmærksom på, når du laver skelettet. Du får også et overslag på økonomien. Faktisk kan hele projektet, inklusive bassin, pumpe og filter, laves for under 20.000 kr!

Bassiner på 3 budgetter

Vi har valgt tre bassiner i forskellige prisklasser, som alle sammen har alt, hvad du skal bruge. Du skal blot samle bassinet, tilslutte pumpen og fylde vand i - så er du i gang.

BILLIG

Power Steel Simpel opsætning

Mål: 404 x 201 x 100 cm

Kapacitet: 6.478 liter

Farve: Blå indvendigt og lysegrå udvendigt

Kapacitet: 6.478 liter

Tilbehør: Filterpumpe • Stige • Indbygget flowstyringshane

Pris: 2.000 kr.

MELLEM

Power Steel Stor aflang havepool

Mål: 488 x 244 x 122 cm

Kapacitet: 11.532 liter

Farve: Blå indvendigt og lysegrå udvendigt

Tilbehør: Sandfilterpumpe til 230 V • Stige • Cover • Indbygget aftapningshane

Pris: 4.999 kr.

DYR

Intex Ultra Frame Rectangular Pool Set Kæmpestor rektangulær pool

Mål: 975 x 488 x 132 cm

Kapacitet: 54.368 liter

Farve: Print, der ligner vandblå klinker og hvide detaljer

Tilbehør: Stige • Poolbetræk • Filtreringsog rengøringssystem • Sandfilterpumpe (klar til vand på 90 minutter)

Pris: 14.999 kr.

Vejledning

01
Start med underlaget 6 Trin

Som det første skal du have en plan overflade at stille bassinet på. Grav ca. 10 cm jord af, så der er plads til et rimeligt lag stabilgrus. Et underlag af grus kan nemt rettes af, så overfladen bliver vandret. Derudover kan gruset stampes, så bassinet ikke “sætter” sig og bliver skævt.

En kantsikring kan bestå af lecablokke, som hjælper med at holde på gruset, men det er også en effektiv sikring mod ukrudt. Kanten kan også have som formål at holde på terrænet omkring bassinet. Hvis det er hensigten, at kanten skal modstå et jordtryk, så skal du støbe en rende, som kantblokken kan stå på. Støttemuren kan fx bygges op af herregårdsblokke eller fundablokke.

Inden du samler bassinet, skal der lægges en dug ud. Der er flere fordele ved at starte med at samle og fylde bassinet, inden du går i gang med at lave rammen. Eksempelvis kan bassinet placeres, præcis hvor det skal på underlaget, og du kan på forhånd lave plads til pumper og slanger. Vigtigst af alt er dog, at du kan kontrollere, om bassinet er tæt.

1

Hvis du har en skrå grund, skal der graves en hel del jord væk, og så sparer en minigraver dig altså en masse tid og kræfter.

2

Inden du retter af, er det en rigtig god idé, at du stamper underlaget grundigt - både på langs og på tværs. Efterfølgende kan gruset rettes af med et vaterpas, enten i frihånd eller ved hjælp af styreskinner.

3

Husk at lave et løbende forbandt, når kantsikringen laves i lecablokke. Det gøres ved, at hver række forskydes en halv blok.

4

Start med at lægge dugen ud. Tag skoene af, så du undgår at trække småsten med ind på området.

5

Når bassinet er samlet, kan du rykke det rundt på dugen, så det står, lige hvor det skal. Læg evt. klodser under støttebenene.

6

Fyld vand i bassinet. Vær sikker på, at alt er tæt og står, som det skal, inden du går i gang med rammen.

02
Skjul de skrå ben 1 Trin

Mange af de store bassiner har skrå støtteben for stabilitetens skyld. Det er en udfordring, når bassinet skal dækkes ind.

Benene kan skjules ved at lave en meget bred ramme omkring bassinet. Du kan også lave skrå sider, som følger støttebenenes hældning. Men det smarteste er da at lave et “hak” i bunden af konstruktionen, som samtidig fungerer som en hyggelig siddeplads. Her bruges lecablokkene som underlag til bænken, og nivauforskellen udnyttes optimalt.

03
Byg skelettet 1 Trin

Uanset hvilken type bassin du vil skjule, skal der være en rem i bunden og en i toppen. Imellem de to remme skal der monteres lodrette reglar/ stolper. Afstanden mellem de lodrette reglar bør ikke overstige 80 cm. Topremmen skal nemlig kunne bære, at man står og sidder på den øverste vandrette kant.

04
Beklæd poolen 1 Trin

Start med et helt bræt øverst, når beklædningen skal monteres. På den måde sikrer du, at eventuelle tilpasninger kommer nede langs jorden, hvor de ikke er lige så synlige. Brug et modulmål til at mærke op til beklædningen (et bræts bredde + et mellemrum = et modulmål). Sæt modulmålet af fra det øverste bræts overkant og nedefter.

Materialer

Vær opmærksom på, at skelettet og den lodrette beklædning sagtens kan laves i trykimprægneret træ, hvorimod den vandrette kant, som man slænger sig op ad, når man er i vandet, bør være ubehandlet - brug evt. hårdttræ.

 • Grus: 1.500 kr.
 • Skelet, 45 x 100 mm: 1.590 kr.
 • Beklædning, 25 x 100 mm: 6.850 kr.
 • Skruer og beslag: 1.575 kr.
 • Træbeskyttelse: 750 kr.
 • Leca og klæber: 1.580 kr.
 • Diverse: 1.000 kr.
 • Bassin (mellemmodel): 4.999 kr.

Pris

I alt 19.844 kr.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Swimmingpool