Naturlig pool uden klor

Snup en svømmetur i din egen, private pool med lækkert, rent vand, der ikke lugter af klor. Med en naturlig pool får du det bedste fra to verdener: lækkert, rent badevand som i en almindelig pool, men uden klor eller andre kemikalier, præcis som en naturlig sø.

Det er et lidt vildt projekt, og du skal altså virkelig ville det.

Men for omkring 250.000 kroner kan du gøre ejerne af denne 8 x 12 meter store naturpool kunsten efter (og beder du et firma om det, kan du gange den pris med tre eller fire).

Så får du et stort svømme- og badebassin med lækkert ferskvand, der ikke indeholder kemikalier af nogen art, men som på trods af det ikke bliver til en klam algesuppe.

Hemmeligheden til at undgå klor

Hemmeligheden bag det rene, klare vand er naturlig filtrering: Vandet pumpes igennem et lag af sand og sten, og undervejs tager særlige planter deres del af de næringsstoffer, der ellers ville blive til alger. Og for en sikkerheds skyld er der tilføjet et uv-filter, som gør det af med bakterier.

Men inden du kan tage hovedspring i det lækre vand, skal du grave et hul, støbe en bund, beklæde det hele med en dug - og nå ja, så skal du også lige have styr på hele renseprocessen.

Se hvordan du gør:

  1. Udgravning
  2. Dug
  3. Cirkulation
  4. Rensning
  5. Pumpestation
  6. Se video af hvordan den naturlige pool blev bygget
  7. Hvis du vil vide mere

1. Udgravning

Der skal graves et forholdsvis stort hul, hvis du vil have en pool, du for alvor kan svømme i. Her er hullet 8 x 12 meter, og det dybeste sted er den 1,8 meter. Der er i alt fjernet cirka 135 kubikmeter jord, og det skal enten køres væk eller bruges et andet sted på grunden. Fundablokke udgør væggene hele vejen rundt, også i det niveauspring, der er mellem poolens lave og dybe del.

1

Grav hul, og støb. Poolen her er 8 x 12 meter stor. Dybden er ca. 1,2 meter i den lave del og ca. 1,8 meter i den dybe ende.

2

Her kan det anbefales at hyre professionel hjælp. At grave det hele ud med håndkraft er næsten umuligt, og selvom du lejer en minigraver, vil det tage lang tid, hvis du ikke er vant til at styre den.

3

Kanten er bygget op af mere end 800 fundablokke, og betonlaget er lagt på bid for bid, efterhånden som det blev blandet i en lille fritfaldsblander.

4

Bunden er lagt, og siderne i bassinet er pudset op, så dugen kan lægges på uden ujævnheder.

2. Dug

For at vandet skal blive inde i poolen, kræves der en tæt gummidug, nøjagtig som i et traditionelt svømmebassin. Det er en opgave, som ligger ud over, hvad langt de fleste mennesker kan mestre; her er der brug for en professionel, som kan sikre, at dugen ligger glat overalt.

1

Poolen beklædes med en 1,5 mm tyk dug. Det er bestemt ikke nemt at få dugen til at ligge pænt og glat med pæne svejsninger, så her er arbejdet overladt til en professionel.

2

Der er valgt en grøn dug for at understrege det naturlige look, men du kan sagtens vælge en blå, hvis du foretrækker det.

3. Cirkulation

Uden kemikalier til at rense vandet vil en stillestående pool meget hurtigt blive til en algesuppe. Men her sørger et naturligt rensesystem af småsten og planter for at fjerne de næringsstoffer fra vandet, som ellers ville give problemer.

For en sikkerheds skyld er der her tilføjet et uv-filter, der sikrer, at vandet er fuldkommen renset.

1. Via to udløb sendes vandet ud i poolen og danner en strøm, så vandet føres ind i filterområdet.
2. Vandet renses ved at løbe ned gennem småsten og planter, inden det suges op i pumpebrønden.
3. Pumpebrønd - her pumpes filtreret vand op og sendes til pumpestationen.
4. Vandet løber gennem pumpestationen og uv-filteret, før det sendes tilbage i poolen.

4. Rensning

Filteret, der fylder hele den bagerste del af poolområdet, består af to lag sten: større sten (ca. 60 mm) i bunden for at sikre en jævn vandgennemstrømning og ovenpå et lag småsten (2-6 mm), der filtrerer partikler og næringsstoffer fra. Det er også i dette lag, planterne gror og hjælper med at opsuge næringsstoffer fra vandet.

I bunden ligger der perforerede slanger, som vandet suges ind gennem og ind i pumpebrønden, der sender det rensede vand videre i systemet og tilbage i poolen.

Den type filtersystem kaldes TWL: Technical Wetland.

1

Småstenene fungerer som et filter. Det rensede vand suges gennem slangerne og pumpes tilbage i poolen

Store sten sikrer, at de små sten ikke stopper hullerne i slangerne til.

2

Slangerne i bunden af filterområdet er perforerede og suger det rensede vand ind og hen til pumpebrønden.

De små sten ender som øverste lag. De filtrerer vandet og er samtidig grobund for planterne. De større sten sikrer en jævn vandtilstrømning til slangerne i bunden.

3

Planterne hjælper med filtreringen. De lever af de næringsstoffer, der er uønskede i poolvandet, bl.a. fosfat. I filterområdet hjælper også enkelte ferskvandsmuslinger med filtreringen.

5. Pumpestation

Pumpestationen i hjørnet af poolområdet er samlepunkt for de tekniske installationer. Her er strøm til pumper og lys tilsluttet, og alt det filtrerede vand løber igennem stationens uv-filter, inden det sendes retur i poolen.

1. Uv-filter. Sandet og planterne burde være tilstrækkeligt, men for en sikkerheds skyld løber vandet gennem et uv-filter, der dræber bakterier.
2. Returløb. Her løber vandet, der er renset, tilbage i rørsystemet og ud i poolen.
3. Strømtilslutning og timere. Strøm til pumper, lys mv. er samlet her. Der er sat timere på, så pumper, lys mv. kan styres og fjernbetjenes.
4. Tilslutningsmuligheder. Udtagene her er blændet, men på sigt kan man her tilslutte et varmesystem, fx solvarme eller lignende.

6. Se video af hvordan den naturlige pool blev bygget

Karsten Lindgaard der har bygget poolen her, har lavet en video på engelsk af hele sit projekt. Her kan du høre om alle de overvejelser, han og familien gjorde sig undervejs, og om de erfaringer, de fik - og som du kan profitere af.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Swimmingpool