Tørrestativ – uden huller i plænen

Kniber det med pladsen, kan du lave et udendørs tørrestativ, der hænger på en væg. Så undgår du også at ødelægge plænen med stolper.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
900 kroner

Intro

Tørrestativet er bygget, så det nærmest ligner to store hyldebærere med nylonwire imellem. Det består af et lodret stykke med en overligger foroven og et kortere stykke længere nede, som der er boret huller i, så der kan spændes en wire ud imellem.

Afstanden mellem de to stativer er her 2,95 m, og det giver fint plads til vasketøjet. Men vådt tøj er tungt, så stativet skal være solidt. Derfor er overliggerne understøttet med skråstivere, såkaldte kopbånd, som der laves hak til, så de ikke kan rykke sig, og konstruktionen bliver stærk.

Vejledning

01
Opmåling 5 Trin

Du skal først måle op på stedet, hvor tørrestativet skal hænge, så du ved, hvor stort et stativ der er plads til. Så kan du gå i gang på værkstedet.

Det er en rigtig god idé at tegne en “hyldeknægt” op på en plade. Så har du en skabelon at rette dig efter, når du bygger, så du er sikker på, at stativets to dele bliver helt identiske. Der skal laves flere skrå hak, såkaldte forsatser, som sikrer, at træet ikke kan skride, og gør konstruktionen ekstra stærk. Det er vigtigt, at opmålingen til hakkene er præcis, så du ikke får problemer med at samle delene til sidst.

1

Mål op til tørrestativet på den væg, hvor det skal hænge, så du kan se, hvor meget der er plads til. Her er en fin væg ledig på skuret. Tørrestativet skal bestå af to dele: to “hyldeknægte” - en i hver side - med snore spændt ud imellem.

2

Tegn op til en “hyldeknægt” på en krydsfinerplade i størrelsesforholdet 1:1. Så har du en skabelon til at bygge stativet efter, der sikrer, at de to “hyldeknægte” bliver helt ens. Det er vigtigt, at pladen ligger helt plant, da det færdige resultat bliver derefter.

3

Tegn op til skråstiveren (C) på pladen, så du ved præcis, hvor du skal lave hak i stolperne. Skråstiveren skal placeres med en 45 graders vinkel på stolperne. Tegn op til et hak 50 cm fra stolpens bagkant og ud ad overliggeren (B).

4

Afmærk det skrå hak til stiveren (C). Placer stiveren på pladen, og tegn op, hvor over- og undersiden går ind i stolpen (A) og overliggeren (B). Hakket er skråt og 1,7 cm bredt ved bageste kant (svarende til et tommestokled).

5

Tegn også op til hak i overliggeren (B). Her skal hakket også have en dybde svarende til bredden af et tommestokled ved kopbåndets bageste kant.

02
Sav og stem ud 6 Trin

1

Lav et savsnit med en fukssvans i stolpen (A) der, hvor det skrå hak til skråstiveren (C) skal være. Med et skarpt snit i stolpen er det lettere at stemme ud, så det bliver pænt.

2

Stem ud til det skrå hak med et skarpt stemmejern. Stem ud, til du når ned til savsnittet, og fjern træet i mindre bidder, til hakket har den rette størrelse.

3

Mål op til hakket til det korte vandrette stykke (D). Brug en tømrervinkel og en spids blyant til at tegne hakket op med. Herefter saver du to snit i stolpen - i hver ende af hakket. Her laves hakkene 3,5 cm dybe.

4

Stem ud til hakket med et skarpt stemmejern. Vend først stolpen rundt på siden, så du bedre kan tage mindre bidder af træet ad gangen og fjerne det, efterhånden som du slår det løs.

5

Her måles op til en pyramidespids i overliggerens ende, så den får en flot afslutning. Tegn op med en vinkel hele vejen rundt om stolpen, og vær præcis, så du ender samme sted, som du begyndte.

6

Sav nu overliggeren til med en kap/geringssav. Indstil saven på 15 grader, og skær så fra stregen og ud til enden. Vend stolpen, og skær på samme måde på alle sider. Når alt er savet ud, slibes det. Brug gerne en excentersliber.

03
Delene samles 3 Trin

1

Delene samles med både lim og skruer. Smør en god, vandfast lim på de dele, der skal samles, og fastgør dem så med 6 x 180 mm udendørs skruer.

2

Sav et spor i overliggeren (B) og det korte stykke (D), som wiren kan placeres i. Sporet skal placeres i midten af stolperne på deres yderside. Brug en rundsav med land, og indstil dybden på 4 mm. Skær så igennem på hele længden.

3

Mærk op til wirehuller i bunden af savsporet. Når du har lavet hullerne i det ene stativ, lægger du dette op ad det andet, så du let kan overføre målene. Bor hullerne med et langt 4 mm bor. Her laves en afstand på 10 cm mellem hullerne.

04
Sæt stativet op 6 Trin

Tørrestativet males, inden det sættes op. Her er det bygget af lærk, og det skal males eller olieres for ikke at misfarves. Vi olierer i samme farve som skuret, det skal hænge på, så stativet næsten bliver usynligt, når der ikke hænger tøj på det.

Stativet monteres med to bolte til hver “hyldeknægt”. To foroven, der bærer “hyldeknægten”, og en styreskrue forneden, der holder den på plads. Der bores for til boltene, der skal gå hele vejen igennem skurets hjørnestolper, så stativet sidder godt fast.

For enden af overliggerne monteres et vandrør som afstandsholder. Det stiver konstruktionen af.

1

Spænd en “hyldeknægt” fast midlertidigt med et par tvinger. Marker gennem forborede huller, hvor i væggen der skal bores. Fjern så “hyldeknægten” igen.

2

Bor huller gennem væggen med et 12 mm bor. Stativet skal boltes fast til hjørnestolperne i skuret med to bolte foroven på hvert stativ.

3

Mål op, hvor langt røret mellem de to overliggere skal være. Mål afstanden mellem de to “hyldeknægte”, og læg så huldybden i begge overliggere til. Skær røret til, placer det i hullerne, og pres stativerne sammen om røret.

4

Træk nu wiren gennem hullerne. Start ved det yderste hul i overliggeren, og arbejd dig bagud mod facaden. Stram wiren op for hver længde, du har trukket igennem. Wiren fastgøres til sidst til et beslag på facaden, som kun lige skrues fast.

5

Skru stativerne fast forneden til sidst, når wiren er gjort fast. Skruerne forneden fungerer blot som “styreskruer”, der holder stativet på plads.

6

Tørrestativet er sort som den væg, hvor det er sat op, så man ikke lægger mærke til det, når tøjet tages ned.

Materialer

90 x 90 mm lærk:

  • 2 stolper (A) a 121 cm
  • 2 overliggere (B) a 120 cm
  • 2 skråstivere (C) a 60 cm
  • 2 vandrette arme (D) a 51,5 cm

Desuden:

  • Trælim
  • Bolte, 10 x 250 mm (til udendørs brug)
  • Skruer, 6 x 180 mm (til udendørs brug)
  • Vandrør, 22 mm
  • Wire, plastbelagt, 2-3 mm tykt + wirelås
  • Træolie, sort

Tidsforbrug

Cirka 2-3 dage inkl. maling og tørretid

Pris

Cirka 900 kroner

Sværhedsgrad

Det betaler sig at være omhyggelig med opmåling og udskæringer, så delene passer ordentligt sammen.

Tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haven