Gennemført grillhus med smarte detaljer

Vil du have vejens vildeste terrasse/grill/udekøkken? Så lad dig inspirere, når vi giver den gas med nedsænket køletårn til øl, rutsjebane til grillmad og en sammenklappelig konstruktion, der ikke fylder noget!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.500 kroner

Intro

Køletårn

Kunne du tænke dig en kold øl? Selvfølgelig! Og det kan du få med et tryk på en knap, så køletårnet hæver sig fra terrassens gulv. Når drikkevarer opbevares under jorden, får de en helt perfekt temperatur. Der er ikke brug for et elektrisk køleskab her.

Pølserutsjebane

I grillhuset står vores gasgrill, og ved siden af grillen har vi monteret en sliske. Vi kalder den pølserutsjebanen, og med den kan grillretterne sendes direkte ned til de sultne gæster, der sidder bænket på terrassen udenfor.

Bord på hjul

Det store spisebord kan skubbes ind under gulvet af grillhuset, så det ikke fylder så meget. Bordet er på hjul og kører på langs af terrassebrædderne. Vi bygger også skamler, der kan gemmes væk under grillhuset, så du har det hele samlet ét sted.

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger det smarte grillhus med køletårn, hjul og pølserutsjebane. Vi viser, trin for trin, hvordan du:

  • lægger en træterrasse som fundament
  • bygger grillhuset oven på træterrassen
  • bygger køletårn, pølserutsjebane og sætter hjul på grillhuset.

Vejledning

01
Læg en træterrasse som fundament 6 Trin

En træterrasse danner rammen om hele grillhuset. Den kan bygges på mange måder og på forskellige underlag. Her vælger vi en kombination af fliser og terrassesokler under strøerne. Det giver et solidt underlag, som er hurtigt at sætte op og nemt at justere.

Vi lægger murpap mellem strøer og terrassebrædder, så regnvand ledes væk fra træet.

1

Strøerne lægges ud. Vi bruger terrassesokler til at få dem op i den rette højde. Under er der fliser og grus. Der skal være en afstand på 40-60 cm mellem strøerne.

2

Murpap klæbes fast. Når strøerne er lagt ud, fastgør vi murpap oven på dem. Pappet hjælper med at lede regnvandet væk, så træet ikke opsuger det.

3

Stolperne monteres. Vi skruer stolper til grillhuset sammen med terrassen, da huset skal integreres i terrassen.

4

Der mærkes op til skruer. Det ser pænest ud, at skruerne i terrassen sidder lige ud for hinanden. Det sikrer vi ved at mærke op med en lineal eller en loddestok.

5

Bor for. For at undgå at terrassebrædderne flækker, skal du bore for, inden du skruer skruerne i. Du kan med fordel bore for med en forsænker monteret, så skruer og terrassebrædder er i niveau.

6

Terrassebrædderne skrues fast. Der skal to skruer i hver strø. Skruerne monteres 2 cm inde på brædderne. Lav 5-7 mm’s afstand mellem brædderne, så vandet ikke ligger på toppen.

02
Grillhuset bygges oven på terrassen 5 Trin

Når terrassen er lagt, er det tid til at bygge selve grillhuset. Vores konstruktion er 100 procent unik, og derfor kan vi lave alle de smarte detaljer, vi vil.

Huset bygges så højt, at der er plads til at opbevare møbler under det. Det beklædes med klinkbrædder med fer og not - en hurtig måde at bygge sider på.

Vi vælger at lægge et ståltag på grillhuset. Det er stærkt, vægten er lav, og det er nemt at lægge.

1

Skelettet bygges. Vi opfører skelettet til vores grillhus i lægter og med fire solide hjørnestolper, hvoraf de to bagerste er bygget ind i terrassens skelet. Bemærk, hvordan bordet kommer til at rulle ud fra grillhuset og ud på terrassen.

2

Grillhuset får rum under gulvet. Vi opdeler grillhuset med skillerumslægter. Vi laver plads til, at møbler til grillhuset kan gemmes inde under huset i de små rum i højre og venstre side. I midten står bordet.

3

Ingen smarte tømmersamlinger. Det er lettest at bygge en stærk konstruktion ved hjælp af byggebeslag og sømplader. Senere maler vi træværket, og vi maler også over beslagene.

4

Væggene bygges op. Vi bygger væggene af klinkbrædder, som passer sammen i fer og not.

5

Tag på hytten. Vores grillhus får et ståltag. Det består af to plader, der lægges med cirka 20 cm’s overlap. En fordel ved stålpladerne er den lave vægt pr. m².

03
Køletårn 3 Trin

Kolde øl er aldrig længere væk end et tryk på knappen. Det er ikke nogen nem opgave at bygge et køletårn, der kan hæves og sænkes ned i jorden, men wow-effekten er det hele værd. Det kræver først og fremmest en elektrikers hjælp, for der skal være strøm i grillhuset, for at det kan lade sig gøre. Det er nemlig et gammelt elektrisk spil, der trækker køletårnet op og sænker det ned igen. Et spil er ikke noget, du sådan lige kan købe i alle byggemarkeder, så tænk alternativt, og prøv at kigge på fx Den Blå Avis eller lignende steder, hvor du måske kan være heldig.

1

Et spil monteres under huset. Vi har købt et gammelt spil, som vi bruger til at hæve og sænke køletårnet. Vi instal­ lerer det under gulvet i selve grillhuset, så det er gemt væk.

2

Tårnet hæves med et tryk. Vi har fået en elektriker til at trække strøm til vores grillhus, så vi kan bruge spillet. Med et tryk på knappen kan vi hæve tårnet.

3

Tårnet skjules i gulvet. Køletårnet er placeret i det ene hjørne af terrassen. Når det er sænket, er det helt skjult, da det går i ét med træterrassen. En snor går fra wiren i spillet og hen til køletårnet, så tårnet trækkes op.

04
Pølserutsjebane 3 Trin

Grillhusets mest interessante og usædvanlige detalje er en metalsliske, som kan sende mad fra grillen direkte ned til bordet, hvor gæsterne sidder bænket. Du kan næppe finde en pølserutsjebane på hylderne i dit lokale byggemarked, så her må du være kreativ. Vi har fået en smed til at svejse vores. Du kan prøve at opsøge din lokale smed eller måske finde et andet stykke metal, der kan agere kødrutsjebane i dit grillhus. Vores rutsjebane er lavet i rustfrit stål. Det holder bedst.

1

Grill og slidske skal stå side om side. Der skal selvfølgelig være plads til en grill i et grillhus. Gasgrillen findes i 1.000 forskellige former, farver og størrelser, og det vigtigste er selvfølgelig, at der er god plads. Ved siden af grillen ser du pølserutsjebanen.

2

Kan dækkes til. Når grillhuset ikke er i brug, kan rutsjebanen fjernes og rengøres, og hullet kan dækkes til med et bræt, så det går i ét med gulvet.

3

Fra grill til bord. Der er ikke langt fra grill til spisebord i vores grillhus. Pølserutsjebanen er en integreret del af bordet.

05
Bord på hjul 4 Trin

Grillhuset fylder en del i haven, men vi har bygget det sådan, at borde og skamler kan klappes sammen og skubbes ind under huset, så det fylder mindre, når det ikke er i brug. Vi bygger selv alle dele af grillhuset, og det gælder også møblerne. Vi bruger blandt andet overskydende terrassebrædder til skamler og bygger dem sådan, at de nemt kan stables og gemmes af vejen.

1

Bordet kan rulle. Vi har monteret ben med hjul på grillhusets bord. Den slags montagehjul kan købes i byggemarkedet.

2

Så lidt kan det fylde. Her er bordet skubbet ind. Vi har bygget et langt bord, så det var nødvendigt at dele det i to og samle delene med hængsler. Så kan det klappes ned, og på den måde er der plads til det.

3

Vi bygger skamler. Der er en del overskydende træ fra terrassen, og nogle af de brædder bruger vi som sæder på de skamler, der bliver en del af grillhuset. Det er vigtigt, at du borer for, inden du skruer brædderne fast på resten af skamlen.

4

Skamlerne kan stables. De passer perfekt i højden til bordet, og de kan stables oven på hinanden. Skamlerne sættes ind under grillhuset i rummene til højre og venstre, så de let kan gemmes af vejen og findes frem, når de skal bruges. Vi har også bygget et lille bord, som de mindre børn kan sidde ved.

LÆS OGSÅ: Byg selv pizzaovn

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken