Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens nemmeste pizzaovn

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Vil du lige sikre dig, at en pizzaovn er noget for dig, så start i det små. Denne ovn er formet efter en pilatesbold og kræver kun få materialer. Det er billigt, og den virker.

pizzaovn

Inspireret af videoer på nettet

Mathias Toftdal fra Nørresundby drømte om at bygge en pizzaovn. Han ville dog ikke kaste sig ud i at mure en stor ovn op fra bunden, så han søgte på nettet efter lettere løsninger. Det fandt han på YouTube, hvor andre har støbt pizzaovne omkring pilatesbolde for at opnå den runde form uden at mure en bue. Det ville han også prøve.

Du skal kun bruge 5 ting

En rigtig pizzaovn er dyr at lave og kræver mange materialer. Det er ikke tilfældet med denne enkle ovn. 5 ting er faktisk alt, du får brug for – og det er ting, der er lette og billige at anskaffe.

 • MDF-plade
 • Pilatesbold
 • Perlit
 • Cement
 • Husholdningsfilm

Redaktionen anbefaler: Byg GENIALT udekøkken

Simpel støbeform af MDF-plade

Ligesom entusiasterne på YouTube har Mathias også lavet sin støbeform af MDF-plade og en pilatesbold. Det har han gjort ved at skære hul i en plade og lade en pilatesbold stikke halvt igennem hullet. Derefter har han dækket bolden med husholdningsfilm, så bold og støbemasse ikke klæber sammen, og bygget ovnens indgangshul i krydsfiner, inden han har dækket den med støbemasse. Det er vigtigt, at MDF-pladen er hævet, så bolden kan være der – og ventilen SKAL vende ned, så det er let at fjerne bolden igen.

LÆS OGSÅ: Den bedste røgeovn bygger du selv

MDF-pladen skal kun bruges, når ovnen skal støbes og hærder. Bagefter flyttes ovnen over på en anden mere permanent ramme.

Ovn af vulkansk glas

Støbemassen består af en blanding af almindelig cement og den vulkanske glasart perlit, der i konsistens minder lidt om popcorn. Perlit er ekstremt varmebestandigt – det kan tåle temperaturer på mere end 1.100 grader. Blandingsforholdet er fem dele perlit og en del cement. Når støbemassen er blandet, dækkes pilatesbolden med et 10 cm lag. Den skal have lov at hærde i mindst otte uger inden døre, inden luften lukkes ud af bolden, og film, MDF-plade og bold fjernes.

Mathias kunne bygge sin ovn og stille den til hærdning i garagen.

Der skal også laves hul til en skorsten i pizzaovnen.

Et projekt i udvikling

Mathias har lært, at det ikke går at bruge et rør af aluminium som skorsten. Det smeltede nemlig, da han tændte op, så det skal udskiftes. Hans plan er også at vandskure ovnen, da den stadig står i sin lidt grove perlit-vulkanske form. Han var spændt på at finde ud af, om ovnen kunne bage pizzaer lige så godt som en rigtig stenovn. Det kan den, og der er mad på to minutter. Det er noget, der har imponeret venner og familie!

Den færdige ovn hviler på en ramme, som Mathias selv har bygget.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Verdens nemmeste pizzaovn
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage