Nemt udekøkken – der kan pakkes væk om vinteren

Køkkenet her er enkelt og lige til at skille ad. Overdelen består af en ramme med en robust skiferbordplade. Benene består af to solide savbukke med en hylde på tværs.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.300 kroner

Når vejret er til det, er der madlavning i det fri. Uden for sæsonen, og når sommervejret driller, pakkes det hele sammen og stilles væk.

Intro

Det er vældig populært at lave mad i det fri. Derfor kan du også købe et utal af store, imponerende udekøkkener, ligesom du kan bygge dit eget udendørs madpalads. Fælles for de fleste udekøkkener er dog, at de fylder meget, også de tre fjerdedele af året, hvor de ikke er i brug.

LÆS OGSÅ: Byg selv en pizzaovn til haven

Så her er den på alle måder lette udgave af udekøkkenet. Den er forholdsvis simpel at bygge, og så fylder den meget lidt, når den med et snuptag er pillet fra hinanden og sat til side for vinteren.

LÆS OGSÅ: Den bedste røgeovn bygger du selv

Vi har udstyret vores model med et gasblus, men i bund og grund er der blot tale om et udendørs køkkenbord. Og så er resten op til dine evner i udekøkkenet.

Udekøkkenet fylder ikke meget, når det er skilt ad og stillet af vejen.

Vejledning

01
Sav delene ud 8 Trin

Rammen, der blot skal placeres oven på to savbukke eller et lignende understel, består af lærketræslægter. De to langsider måler 161,5 cm indvendigt. De to korte sider 61 cm indvendigt. Det er vigtigt, at der imellem den valgte bordplade og rammen er 3-5 millimeter luft, så vandet kan løbe væk.

Ved at skære den ene kant af lærketræslægterne sikrer du en skrå kant, der ligeledes kan sikre, at vandet ikke bliver liggende på en vandret flade. Det er lettest at klare den del af arbejdet, inden lægterne passes til på længden, og så afkorte dem til sidst med en kap/gerings-sav. En høvl sikrer dig et præcist resultat.

Kap/geringssaven gør det let at save rammedelene ud, så de passer sammen med 45 graders samlinger. Kontroller vinklen jævnligt undervejs.

1

Streg op på rammen (A og B), 1 cm fra kanten på oversiden og 1,5 cm fra overkanten på siden. Siderne er lidt for lange, og endestykkerne er ikke kortet af til den endelige længde endnu.

2

Klingen skal save igennem begge streger, og saven skal indstilles, så den stikker ca. 5 mm dybere end træets tykkelse. Læg et bræt under saveemnet, så du ikke saver i savbukken.

3

Indstil rundsaven til næste opgave. De tre reglar (D) skal flækkes til seks lister til underbordet. Afsæt præcis halvdelen af reglarnes bredde fra savens parallelanslag til midten af klingen.

4

De tre reglar (D) flækkes, nu hvor vi har fat i rundsaven. Med et parallelanslag holder du samme afstand til kanten hele vejen igennem reglaren.

5

Ret de savede flader til med en høvl. Hvis du er omhyggelig med udsavningen, er høvlearbejdet minimalt. Savbukken drejes, så den ikke vælter, når høvlebevægelserne skubber til den.

6

Først nu skal siderne afkortes til de rigtige længder. De lange sider skal være 161,5 cm indvendigt, de korte 61 cm indvendigt. Kap/geringssav gør det meget lettere, men tjek vinklen flere gange undervejs for en sikkerheds skyld!

Enderne skæres i 45 graders smig, så lærketræslægterne kan danne en ramme.

7

Høvl evt. rammens sider til, hvis det er nødvendigt for at gøre dem helt plane. Saven kan have afsat spor i dem.

8

Høvl de afsavede ender til. Hvis geringssaven er indstillet rigtigt, bliver der dog ikke meget brug for tilpasning.

02
Saml rammen 5 Trin

1

Mærk af til skruehuller på de korte rammestykker (B), 2,5 cm fra oversiden - hvor kanten er skrå - og 2,0 cm fra undersiden. De lange rammestykker (A) får blot en skrue i midten.

2

Så skal der skrues. Bor for med et 3 mm bor. Her er der mulighed for justering og mulighed for at trække unøjagtigheder på plads ved at løsne og spænde skruerne, som er ret voldsomme: 6 x 100 mm.

3

Ret om nødvendigt den skrå flade til med et stemmejern. Overkanten kan rettes til med en høvl.

4

Afrund hjørnerne med slibepapir. Hjørnerne rundes til en form som kanten på reglarne. Brug slibepapir på en klods. Nu er rammen færdig, og den kan behandles med olie.

5

Bor hul til vandhanen. Hold et bræt fast på siden af rammen (A) med en skruetvinge, og marker midten af hullet 10 mm fra kanten af (A). Bor så et 22 mm hul i kanten. Så bliver der et “åbent” hul, som har mulighed for at tørre ud.

03
Klar til bordpladen 3 Trin

Udekøkkenets bærende element er den solide ramme i lærketræ. Pladebærerne skrues på rammens underside med en enkelt skrue i hver ende. Rammen placeres oven på to bukke, og i rammen sættes bordpladerne.

1

Sav pladebærerne (C) ud med kap/ geringssaven. De skal være 70 cm. Spænd en klods fast på geringssaven, 4,5 cm fra klingen, og indstil saven til en dybde på 5,2 cm. Nu sikrer længdestoppet, at du kan save hak 4,5 cm fra enderne på alle bærerne.

2

Sav 6-8 spor med kap/gerings-saven, og stem resten væk med et stemmejern. På denne måde udnytter du geringssavens egenskab til at være både præcis og effektiv.

3

Pladebærerne (C) skrues fast på undersiden af rammen. En enkelt 6 x 100 mm skrue i hver ende er nok.

04
Hylde under bordet 3 Trin

1

Sav listerne (E) ud til hylden under bordet. De skal holdes sammen af to stykker lægte - de kan købes færdige, men det er lige så nemt at save et høvlet forskallingsbræt igennem.

Sørg for, at brættet er understøttet i begge ender, når du saver.

2

Læg listerne (D) side om side. De skal fylde cirka 40 cm i bredden, og enderne af de to lægter (E) skal sidde 1 cm fra de yderste listers kant. Skru alle lister (D) fast med en skrue i hver.

3

Tjek diagonalerne. Hvis de er lige lange, er konstruktionen i vinkel. Ellers kan du skubbe dem lidt på plads. Resten af skruerne sættes i. Der bores for og forsænkes, inden der skrues.

Skru listen (E) fast i hver af listerne (D) med to skruer pr. samling.

05
Bordpladerne 2 Trin

1

Skiferpladen skal behandles med olie. Vi havde en 60 x 60 cm skiferplade liggende. Den er praktisk til formålet, men du kan sagtens nøjes med en enkelt stor bordplade i støbekrydsfiner.

2

Arbejdspladen af støbekrydsfiner (G) måler 60 x 100 cm. Tykkelsen på 18 mm er det tætteste, vi kommer på skiferpladens 20 mm. Støbefiner er dyrt, så køb evt. pladen på mål.

Maling på kanterne beskytter arbejdsbordpladen mod fugt.

06
Vandhane 2 Trin

1

Saml delene til vandhanen. Den skal blot nå ned bag bordet, hvor du sætter en kobling på, så den kan tilsluttes vandtilførslen. Paktape er let at bruge.

Paktapen vikles rundt om gevindet.

2

Sæt vandhanen fast ved at klemme den ind i det “åbne” hul, du har lavet i rammen (A). Her bliver fugten ikke lukket inde og skaber råd.

Materialer

45 x 95 mm lærketræ:
• 2 sider (A) a 170,5 cm
• 2 sider (B) a 70 cm
• 4 pladebærere (C) a 70 cm

45 x 95 mm fyrretræ:
• 3 reglar (D) a 140 cm (deles til 6 lister på 45 x 45 mm)

21 x 90 mm forskallingsbræt:
• Bræt (E), 38 cm (fl ækkes i to)
• 2 lister (F) a 80 cm

18 mm støbekrydsfi ner:
• Bordplade (G), 60 x 100 cm

38 x 56 mm fyrretræ:
• 2 lægter (H) a 160 cm

Desuden:
• Grillplade i skifer, 60 x 60 cm
• Skruer a 6 x 100 mm (A4, syrefaste)
• Skruer a 4,5 x 40 mm (A4, syrefaste)
• Vandhane m. div. rør
• Nippelmuff e til haveslangetilslutning
• Evt. 6 dista-lister a 60 cm

Tidsforbrug

En dags tid.

Pris

Cirka 1300 kroner (skiferpladen er købt hos et nedbrydningsfirma).

Sværhedsgrad

Har du lidt erfaring med at bygge i træ, er det en nem opgave. Og ellers er det et godt sted at starte.

Tegning

Vejrbestandigt køkkenbord

Med få, enkle midler kan du sikre dig, at dit udekøkken ikke går til i råd, når sommerregnen giver det en skylle.

Rammens kanter er skåret skråt af, så vandet kan løbe væk, og under bordpladen er der monteret lister, som sikrer ventilation. Listerne er egentlig beregnet til terrasser, men fungerer fjnt her. Alternativt kan du selv konstruere ventilationslister. Det handler alene om at sikre, at der kan komme luft ind imellem de lægter, bord pladen hviler på, og selve bordpladen.

Vejrbestandigt køkkenbord

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken