Udekøkken med stel af træ og praktisk flisebord

Selve stellet på dette udekøkken er relativt enkelt og bygget af træ. Det rigtigt smarte er bordpladen. Den består af praktiske sorte fliser og har indbygget vask.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
1.100 kroner

Intro

Madlavning i det fri er livskvalitet. Og bruger du en weekend på at bygge udekøkkenet her, bliver du i årevis belønnet med mere tid i haven. I stedet for at stå med forberedelserne til familiens grillaften inde i huset, mens grillen arbejder i haven, flytter du både tilberedning og oprydning ud i det fri.

SE OGSÅ: Udekøkken

Grøntsagerne behøver ikke engang komme ind i huset. Du henter dem i køkkenhaven, renser dem i rindende vand i udekøkkenets vask og laver en lækker skål salat på fliserne, der udgør udekøkkenets bordflade. Du tænder grillen, og så er du i gang.

Køkkenet har alt, også plads til redskaber på siden og bagvæggen foruden de to hylder. Og vil du gøre dig fri af grillen eller bare udvide mulighederne, supplerer du med en løs kogeplade.

LÆS OGSÅ: Byg din egen pizzaovn på kun en weekend

Rindende vand og nemt afløb

Lidt primitivt må det gerne være, så der er kun koldt vand i hanen. Det er en nem og billig løsning at koble haveslangen til vandhanen med en almindelig kobling. Afløbet er også lavet ganske primitivt – et rør fra køkkenvasken og en slange, der passer til den.

Slangen kan ledes hen til et bed, så vandet ikke går til spilde, eller føres ned til et udendørs afløb. Som bordplade og hylde under bordet bruger vi keramiske fliser, der er flotte og modstår stort set alt. Fliserne lægges løst ned i en fals i kanten af bordet.

Vasken bygges ind i en krydsfinerplade, der kan ligge løst i falsen som fliserne eller gøres fast, så bordet stives ekstra af. Selvom køkkenet er super simpelt at samle, har det en meget flot finish med elegante samlinger. Vi har malet det sort som fliserne, men det varierer du jo frit.

LÆS OGSÅ: Den bedste røgeovn bygger du selv

Vejledning

01
Benene bygges af to brædder 2 Trin

De forreste og bageste ben samles alle af to høvlede brædder, et smal og et bredt (A og B til de bageste ben, C og D til de forreste ben). Det er kun længden, der er til forskel på forben og bagben.

Meningen med at bruge to forskellige bredder er, at de to sider på det færdige ben er lige brede - det bredeste bræt skal jo gå ind foran det smalle bræt.

1

De 8 bensider (A-D) gøres klar til at blive samlet. Her et forben, hvor vi slår 4 dykkere næsten igennem den brede del (C) og smører lim på kanten af den smalle del (D).

2

Benet samles. Læg den brede side (C), så kanten flugter med den smalle benside (D), og slå dykkerne i. Fortsæt på samme måde med de øvrige tre ben.

02
Forsiden og bagsiden bygges hver for sig 5 Trin

Når de fire ben forbindes til et stel, sker det med de sarge, som fliserne både foroven ved bordpladen og forneden ved hylden skal ligge på. Tremmerne, der danner bordets “bagvæg” med plads til at hænge ting på, og hylden over disse tremmer stiver hele konstruktionen af.

Vi begynder med at samle de to lange sider, forsiden og bagsiden med væggen.

1

De lange sarge (G) og tremmerne (K) skæres til, så de passer med fliserne (M). Da fliserne varierer lidt i bredden, lægger vi seks fliser op, som vi mærker af ud for.

2

Mærk af på de lange bagbens brede sider (A), hvor du skal placere sargene (G) og tremmerne (K). Den øverste sarg (G) placeres flisens tykkelse under forbenenes overkanter (her 1 cm).

3

Lim og skru sargene (G) fast til benene (A) med fem 4 x 40 mm skruer i hver samling. Sørg for, at vinklerne er helt rette, før alle skruer fyldes i.

4

Spænd tremmerne (K) på benene (A), og gør dem fast med 4 x 40 mm skruer fra bagsiden, så skruerne ikke ses. Fordel afstanden ligeligt mellem tremmerne.

5

Skru hylden (J) fast oven på benene med 5 x 60 mm skruer, så er bagrammen færdig. Fortsæt så med forrammen, der samles på samme vis.

03
Forsiden og bagsiden samles til et helt bord 10 Trin

Forrammen og bagrammen kan nu enkelt samles til bordets stel med de korte sarge. Vi spænder delene sammen med tvinger og justerer alt på plads, inden vi gør det hele fast med skruer.

Derefter lægges dækbrædderne uden på sargene. De forstærker sargene, og de danner en kant, så fliserne og pladen med vasken bliver liggende på sargene. Derefter er udekøkkenets skelet færdigt.

1

For- og bagramme forbindes med de fire korte sarge (H), der skrues på med 4 x 40 mm skruer. Spænd først sargen på bagrammens smalle sider (B) med en tvinge, så er det nemt at fiksere alt i ret vinkel.

2

Sørg for, at delene er i vinkel, og sæt skruerne i. Da skruerne kun lige er lange nok til at holde, er det selvfølgelig godt også at lime, og borer du for med et tyndt bor, får skruerne optimalt fat.

3

Så føjes forrammen til. Igen er det forholdsvis nemt at få de to rammer til at balancere, når du hele tiden bruger de enhåndsbetjente tvinger til at holde delene.

4

Skru og lim de korte sarge (H) fast til forrammen med 4 x 40 mm skruer. Også her spænder vi op med tvinger og sikrer, at alt er i vinkel, inden vi skruer fra indersiden, så skruerne ikke ses.

5

Dækbrædderne (E og F) gøres klar. De skæres til i længden, så de passer stramt imellem bordets ben, og derefter smører du lim på den ene side.

6

Dækbrædderne (E) gøres fast foroven. Vi spænder dem fast på sargen (G), så de holder højde med benene, og skruer dem fast med 4 x 35 mm skruer. Skru fra indersiden, så skruerne ikke ses.

7

Dækbrættet (E) forneden skrues fast. Her styrer vi højden ved at lægge en flise (M) på plads på sargen (G) og rette dækbrættet til i højden efter den.

8

Fastgør de korte dækbrædder (F) på de korte sarge (H) på samme måde med lim og skruer.

9

Let afslibning med en rystepudser, så er bordets stel færdigt. Husk, at kanterne bliver stærkere, hvis de ikke står helt skarpe, så dem bør du lige rette af.

10

Når stellet er pudset af og klart, kan du grunde det, hvis det passer med en pause til næste dag.

04
Vasken og hanen sættes ned i pladen 9 Trin

Det er absolut ikke nemt at indbygge en vask i keramiske fliser, så her erstatter vi to fliser med en krydsfinerplade.

Både vasken og vandhanen, som vi vil koble til haveslangen, føres gennem krydsfinerpladen, og da slangen med vand og afløbet er hurtige at koble på og af, kan du uden videre løfte fliser og vask af, når du flytter rundt med udekøkkenet eller stiller det væk for vinteren.

1

Streg vaskens omrids op på krydsfinerpladen (L), som vasken skal sænkes ned i. Læg vasken oven på pladen, så der er plads til hanen bag vasken, og tegn formen op langs kanten.

2

Streg udskæringen op 2 cm inden for omridset. Hullet skal jo kun være stort nok til vaskens dybe del, mens kanten skal hvile på pladen. Bor et 10 mm hul inden for stregen til stiksavens klinge.

3

Skær ud til vasken med stiksaven. Savklingen stikkes ned gennem hullet, saven startes, og klingen føres rundt efter stregen. I svinget bliver snittet nok lidt ujævnt, men det betyder ingenting.

4

Bor et hul til vandhanen. Mål ud, hvor vandhanen skal placeres, og bor et hul en smule større end tilløbets diameter.

5

Tjek, at det hele passer sammen, men vent med at gøre delene fast - det er meget bedre at grunde og male pladen, så alle kanter er forseglet, inden vasken og hanen spændes fast.

6

Grund og mal krydsfinerpladen (L) grundigt. Giv først en grunder med midler mod svamp og råd, og følg op med træbeskyttelse. Sørg for ekstra maling på kanterne, der er de mest sårbare.

7

Vasken gøres fast på pladen. Læg vasken på plads, og spænd den fast med de spændeskruer, vasken er født med. Tryk eventuelt en stribe silikone e.l. ud langs kanten først, så den lukkes tæt af.

8

Sæt vandhanen på plads. Husk at få tætningsringene til at sidde rigtigt, så der ikke løber unødigt vand ned i pladen.

9

Skru vandhanen fast med møtrikken, og drej hanekoblingen fast på hanens tilløb.

05
Køkkenet males, og vandet sluttes til 4 Trin

Udekøkkener står ude, så vi skal give det en god omgang træbeskyttelse.

Vælger du at male med halvdækkende træbeskyttelse, kan du håbe på, at den trænger ned i træet og fungerer som grunder, og blot male to eller tre gange.

Her giver vi køkkenet en heldækkende maling, og derfor mætter vi det med en oliebaseret grunder med midler mod mug og råd, inden det males to gange.

1

Bordet grundes og males omhyggeligt. Først grundes med grundingsolie en eller gerne to gange, derefter males to gange med heldækkende træbeskyttelse eller udemaling.

2

Vaskepladen (L) og fliserne (M) lægges endeligt på plads. Du kan vælge at skrue pladen med vasken fast til understellet, så den kommer til at ligge fast og helt i plan med fliserne.

3

Det rindende vand tilsluttes med haveslangen, der er blevet spændt fast på koblingen, der passer til hanekoblingen.

4

Afløbet føres væk fra vasken. Afløbet er blot en fleksibel slange, der passer uden om afløbsrøret.

Materialer

20 x 95 mm brædder:
• 2 brede bensider (A) a 130 cm
• 2 brede bensider (C) a 90 cm
• 4 lange dækbrædder (E) a 165 cm
• 4 korte dækbrædder (F) a 46 cm
• 1 hylde (J) a 184 cm
• 4 lange sarge (G) a 180 cm
• 4 korte sarge (H) a 56 cm
Vi skærer 1 cm (flisetykkelsen) af bredden på sargene G og H, så deres underkanter flugter med dækbrædderne.

20 x 70 mm brædder:
• 2 smalle bensider (B) a 130 cm
• 2 smalle bensider (D) a 90 cm

20 x 45 mm brædder:
• 4 tremmer (K) a 180 cm

10 mm vandfast krydsfiner:
• 1 bordplade (L), 60 x 60 cm

Desuden:
• 10 fliser (M), 30 x 60 cm, til bordplade og underbord
• Skruer til udebrug: 4 x 35, 4 x 40 mm og 5 x 60 mm
• Galvaniserede dykkere, 18 x 40 mm
• Trælim
• Oliebaseret grunder
• Heldækkende træbeskyttelse

Til vand og afløb:

• 1 étgrebsvandhane
• 1 rustfri stålvask, cirka 40 x 45 cm
• 1 vinkelafløbsrør, 38 mm, til montering på vask
• 1 afløbsslange passende til vinkelrøret
• 1 hanekobling
• 1 slangekobling
• 1 haveslange

Koblingerne er fra Gardena, og hanekoblingen passer til vandhanens gevind.

Tidsforbrug

En weekend plus tørretid

Pris

1100 kroner + vask og hane

Sværhedsgrad

Nemt - og så ligner det en lille million i al sin enkelhed.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken