Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg en flot udendørs bruser

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Et svalende skyl under en udendørs bruser er skønt, når sommersolen bager. Vi viser, hvordan du let bygger et udendørs bad på bare en dag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
600 kroner

Vi har valgt en ganske almindelig standardbruser, som sættes sammen med haveslangen med haveslangekoblinger.

Intro

Udendørs bruser

Når den danske sommer viser sig fra sin bedste side er der ikke noget bedre end at blive kølet ned i en udendørs bruser. Og i stedet for at købe en færdig udebruser til en formue, kan du let bygge din egen version til en brøkdel af prisen. En udendørs bruser behøver hverken at være specielt dyr eller besværlig at bygge. I vores byggevejledning viser vi dig, hvordan du kan bygge en flot udebruser på bare en dag.

Udendørs bruser af 4 ens sektioner

Den udendørs bruser, vi har valgt at bygge, består af 4 ens sektioner, som alle bliver lavet efter samme skabelon og til sidst sat sammen til selve brusekabinen.
Så det drejer sig om at være omhyggelig, når man laver skabelonen til den udendørs bruser, når først skabelonen er på plads, går resten af byggearbejdet som en leg.

Opbindingspæle eller rafter af gran

Til vores version af en udendørs bruser har vi valgt at anvende opbindingspæle til at forme brusekabinen. Hvis du gerne vil have et mere rustikt udtryk eller bare spare lidt penge, kan du også sagtens vælge at anvende granrafter til din udebruser. Hver sektion består af 5 opbindingspæle eller granrafter med en længde på 170 centimeter.

Bunden eller risten i vores udendørs bruser har vi valgt at bygge i trykimprægnerede hegnsbrædder.

Selve vandtilførslen kræver ikke den store installation. Hele systemet er sat sammen med haveslange og diverse haveslangekoblinger, mens bruserhovedet og bruserstangen er fundet billigt i byggemarkedets rodekasser. I alt er der materialer til udebruseren for cirka 600 kroner.

Konstruktion af udebruseren

Konstruktionen af vore sudendørs bruser har en god vægt, der gør, at den bliver stående, selvom det stormer. Men samtidig er det muligt at flytte udebruseren, hvis du ønsker det. De fire sektioner til væggen skrues sammen med bunden, når den stilles op på græsplænen. Og delenes buede facon fås ved at skrue pælene sammen over en kvartcirkelformet skabelon, som du laver selv, som det første.

Placering af en udendørs bruser

Placeringen af udebruseren er mest optimal, hvis den kan stå oven på en afløbsrist. Alternativt kan du selv nedgrave en færdigkøbt faskine eller bygge en selv.

Du kan læse mere om, hvordan du bygger din egen faskine her.

Du kan også sagtens bare have din udebruser til at stå på græsplænen, men i så fald er det vigtigt, at du flytter den regelmæssigt, hvis du ikke vil ødelægge græsset.

Undgå skyggen til udebruseren

Stil din udendørs bruser i solen, og læg gerne hele haveslange ud på græsset. På den måde, så undgår du, at din udendørs bruser bliver beskidt af blade og fuglenes efterladenskaber fra træerne.

Hvis du ikke er til det helt kolde gys, så rul slange til udebruseren helt ud og læg den i græsset, hvor solen får mulighed for at varme vandet i haveslangen. Så er der rigeligt med varmt vand til en hurtig skylle i sommervarmen.

Hent den komplette byggevejledning til vores bud på en flot udendørs bruser. Du får en udførlig trin for trin-guide til, hvordan du samler din udendørs bruser samt en komplet materialeliste til projektet.

Så er den udendørs bruser klar til brug! En tur i udebruseren behøver ikke at være et koldt gys. Ligger slangen i solen bare en halv times tid, er der rigeligt med lunt vand.

Vejledning

Skabelonen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Begynd med at lave skabelonen til at skrue brusekabinens sider sammen over. Tegn en halvcirkel med en radius på 37,5 cm på et stykke plade (G). Vi tegner den her ved hjælp af en løst monteret liste, som kan drejes rundt i en halvcirkel.

2

Sav halvcirklen ud med en stiksav. Når det er gjort, deles halvcirklen i to dele, så du står tilbage med de to kvartcirkler, som udgør skabelonens to endestykker.

3

Saml de to kvartcirkler med et bræt (H) på ca. 150 cm, og skabelonen til siderne er nu klar til brug.

Sektionerne

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at give vores bruseniche en flot runding laver vi væggen i fire afrundede sektioner, som efterfølgende sættes sammen. Hver sektion laves altså særskilt, men på samme måde.

Den første pæl holdes fast til skabelonen med gaffertape, hvorefter de resterende pæle holdes op mod skabelonen og den underliggende pæl og skrues på en for en.

1

Afkort pælene (A og B), så der bliver 2 stk. på 170 cm og 6 stk. på 160 cm til hver af de fire sektioner.

2

Fastgør den nederste pæl (170 cm) (A) til skabelonen med gaffertape. Herefter kan du lægge den næste pæl (160 cm) (B) ovenpå, bore for og skrue fast med 5 x 80 mm skruer. Når de 6 stk. 160 cm er på plads, afsluttes med 170 cm pælen (A).

3

Sådan ser det ud, når pælene er skruet sammen. Ved at holde pælene ind mod den rundede form får de fire sektioner den samme runding, så de kan sættes sammen til en del af en cirkel.

4

Skær tapen af, og den første af sektionerne er færdig. De tre andre sektioner laves nu på samme måde.

Bunden

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vores bund/rist har vi valgt at lave af trykimprægnerede hegnsbrædder. De kan tåle vandet og rådner ikke så let, men du er nødt til lige at slibe dem for at undgå splinter. Bunden holdes sammen af tre tværgående brædder nedenunder, og den runde form optegnes på samme måde som med skabelonen.

1

Så er det tid til at lave bunden. Læg brædderne ud, og tegn op, hvor de tre tværgående brædder (C) skal skrues på.

2

Skru de tværgående brædder (C) på med 4 x 35 mm skruer. Sørg for at sætte skruerne et par cm fra bræddernes kant, så du undgår, at de flækker. Herefter vendes bunden om.

3

Sav bunden til med en stiksav. Brædderne vil flosse lidt, men det pudser vi med en rystepudser, samtidig med at bræddernes overside får en tur.

Samling

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Så er bunden og de fire sektioner klar til at blive samlet og stillet op. Nu skal du finde et plant sted at bygge brusekabinen og også få fat i nogle lægter, som kan bruges til afstivning.

2

Tjek med vaterpasset, om underlaget er jævnt, før du går i gang med samlingen af brusekabinen. Badet vejer ikke mere, end det kan flyttes, så det kan godt samles et andet sted end på den endelige placering.

3

De 6 vinkelbeslag (K) skrues nu fast til bunden med 4 x 20 mm skruer. Du kan også vælge at sætte et vinkelbeslag for hver A-pæl (altså 8 vinkelbeslag), men brusenichen bliver stabil med bare 6 stk.

4

Sæt nu den første sektion op til vinkelbeslagene, og sæt den i lod ved hjælp af et vaterpas. Når den står rigtigt, sættes en lægte på, så sektionen kan stå selv.

5

Sæt sektion nr. to på plads mod den første sektion, og støt den med endnu en lægte, der skrues på siden.

6

Bor et 5 mm skruehul i den ene pæl (A), og skru herefter de to første sektioner sammen med en 5 x 80 mm skrue lige ved siden af vinkelbeslaget.

7

Også foroven bores for, før de to sektioner skrues sammen.

De sidste sektioner

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når de to første sektioner er på plads, giver monteringen af de to sidste næsten sig selv. Du fjerner afstivningen i den ene side og sætter en sektion på. Herefter kan du så fjerne den sidste lægte og montere den fjerde og sidste sektion. Først til allersidst sættes sektionerne fast til vinkelbeslagene i bunden af badet.

1

Nu kan afstivningen i den ene side fjernes, og den tredje sektion kan sættes på plads. Skru den sammen med sidemanden på samme måde som før.

2

Nu kan siderne stå alene, så den sidste afstivning kan skrues af. Vi er nu klar til at montere den sidste sektion.

3

Den fjerde og sidste sektion sættes nu på brusenichen på samme måde som de andre: Vi borer for og sætter den fast med skruer i nabosiden - både foroven og forneden.

4

Til sidst skrues siderne fast til bunden. Det gør vi med 4 x 40 mm skruer gennem vinkelbeslagene.

Vandtilførsel

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Vi monterer nu bruserhoved og bruserstang. Her har vi valgt en ganske almindelig standardbruser fra et byggemarked, som sættes sammen med haveslangen med haveslangekoblinger.

2

I en passende højde skæres slangen over, og vi monterer stophanen med haveslangekoblinger. For at få det til at se pænt ud sætter vi til sidst haveslangen fast med kabelsko (J).

Materialer

50 mm opbindingspæle eller rafter:
• 8 pæle (A) a 170 cm
• 24 pæle (B) a 160 cm

18 x 95 mm trykimprægnerede hegnsbrædder:
• 5 brædder til rist (C) a 75 cm
• 2 brædder til rist (D) a 71 cm
• 2 brædder til rist (E) a 62 cm
• 2 brædder til rist (F) a 43 cm

Til skabelonen:
• 1 stykke plade (G) på 37,5 x 75 cm
• 1 bræt (H) på ca. 150 cm

Desuden:
• Kabelsko (J)
• 6 stk. 5 x 5 cm vinkelbeslag (K)
• Haveslangekoblinger
• Håndbruser + bruserstang
• Skruer: 4 x 20 mm, 4 x 35 mm, 4 x 40 mm og 5 x 80 mm

Tidsforbrug

Kan laves på en dag.

Pris

Materialerne til brusenichen kan købes for ca. 600 kr. Udgiften til bruser, stang, haveslange og koblinger afhænger af kvaliteten.

Sværhedsgrad

Udebruseren er let at bygge. Er skabelonen lavet rigtigt, kan det ikke gå galt.

Tegning

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Rent snit med stiksaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg en flot udendørs bruser
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage