Er plamager på murværket farlige?

Plamager på husets murværk kan være helt uskyldigt eller virkelig kritisk. Det kan være, at det kan klares med en børste; det kan også være, at du skal ringe til en professionel. Uanset om det er alvorligt eller ej, handler det stort set altid om fugt.

Plamager på murværket

Plamager på husmuren - er det kritisk eller helt uskyldigt? Få svaret her.

Er mit hus sygt? Den tanke kan nemt opstå, når huset pludselig har fået pletter eller plamager. Det kan være hvide områder på nyt murværk eller fugtskjolder langs soklen. Det kan også være grønne alger på den hvidpudsede, nordvendte facade.

Der er helt sikkert et eller andet galt, og det er ikke kønt, men er det farligt? Og hvad skal du stille op? Det kommer helt an på, hvilken type af plamager du har på muren, og ikke mindst hvor voldsomt det er.

Årsagen er der dog ingen tvivl om: fugt. For det er vand, der skaber alle de klassiske udslæt på husets mure, både det hvide saltudtræk og de grønne alger.

I mange tilfælde kan du tage det roligt. Simple midler fjerner symptomerne. Men der er også tilfælde, hvor du må have fat i en byggesagkyndig eller anden fagmand, så du kan få den rigtige recept og undgå, at det udvikler sig til en alvorlig sygdom.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Farlige revner i murværket

Hvad skal du gøre?

I artiklen kan du læse meget mere om, hvad du skal stille op med plamagerne på dit murværk. Vi ser nærmere på:

  • fugtplamager eller afskallet puds
  • saltudtræk på murværket
  • alger.

LÆS OGSÅ: K3 – skal du løbe skrigende bort?

Fugtplamager eller afskallet puds

Fugtige områder på muren skal du være på vagt overfor. Er huset pudset, vil du ofte se fugten ved, at pudsen skaller af.

Hvad er det?
Fugtplamager er et tegn på, at muren indeholder fugt, den ikke kan slippe af med. Det hober sig altså op i en kortere eller længere periode.

Er det farligt?
Ophobet fugt er farligt for dit hus. Læg mærke til, hvor fugten kommer fra. Stiger den op nede fra soklen eller jorden, er der sandsynligvis tale om opstigende grundfugt.

Hælder terrænet omkring dit hus indad mod huset, kan det skyldes fugt fra regn og sne. Grav i så fald af, så vandet løber væk fra huset; så løser det sandsynligvis problemet.

Fugt øverst oppe under et tagudhæng tyder på, at der er en utæthed i taget, eller at der mangler udhæng.

Hvad gør jeg ved det?
Har du mistanke om opstigende grundfugt, skal du have en byggesagkyndig til at se på det, inden det udvikler sig til større problemer.

Hvis fugten findes oppe under tagudhænget, skal eventuelle utætheder i taget lappes, eller der skal etableres et tagudhæng.

Saltudtræk

Du har sikkert set det mange gange: hvide plamager på murværk. Ofte er det ganske harmløst og udelukkende et kosmetisk problem. Men ikke altid.

Hvad er det?
Der findes et væld af salte allevegne. Både salte, vi ikke lige ser, fordi de er en del af murstenene eller mørtlen, og salte, som opstår, når det nyfugede murværk afsyres, eller helt simpelt når vi om vinteren salter indkørslen for at undgå isglatte fliser.

Når salt opløses i vand, suges det ind i murværket, og så har vi balladen: Salt binder vand. Det suger altså vand til sig og holder på det, og er der noget, vi ikke vil have i murværket, så er det vand. For lige så vigtigt vand kan være i alle mulige andre sammenhænge, lige så ødelæggende kan det være i murværk: Vandet kan trænge ind i indermuren og i husets isolering. Her kan det i værste fald føre til råd i trækonstruktioner eller svampevækst på andre organiske materialer.

Når det er frostvejr, vil vandet fryse til is og udvide sig, og så kan murværket krakelere. Det er ofte mørtelfugerne, der slipper deres tag i murstenene. Så opstår der sprækker, som mere vand kan trænge ind i, og så starter den onde spiral.

Er det farligt?
Hvis det udvikler sig så voldsomt, at fugten kan skade isolering eller fuger, så er det farligt. Har du store saltudtræk, så få fat i en byggesagkyndig.

Men i mange tilfælde er der blot tale om begrænsede plamager af salt, der dukker op, når murværket naturligt bliver fugtigt på grund af regn eller sne.

Hvad gør jeg ved det?
Lad saltet tørre, og børst det så af med en tør nylonbørste. Du skal ikke hælde vand på det, for så trænger det blot ind i murværket. Hvis du ikke børster det af, vil det typisk blive vasket længere ned ad muren, når det regner, og så dukker det op igen.

Hvis det breder sig, så kontakt en byggesagkyndig. Det samme skal du gøre, hvis det bliver værre i foråret, når muren tørrer oven på en fugtig vinter. For så tyder det på, at der er fugt i isoleringen, som trænger ud og aktiverer saltene.

Alger

Grønne plamager på mursten eller puds ses typisk på den nordvendte side af huset.

Hvad er det?
Alger vil typisk gro på murværk på husets nordside, nøjagtigt ligesom mos og lav vokser på træernes nordvendte side i skoven. Alger vokser på steder, hvor der er fugtigt.

Er det farligt?
Alger er som udgangspunkt helt uskadelige, men de er nok ikke et ønskescenarie for husejere, der fx har en flot, hvidpudset facade.

Hvad gør jeg ved det?
Vask algerne væk med murrens eller algefjerner. Det kan købes i byggemarkedet.

    Andre læser lige nu ...