Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Farlige revner i murværket?

Print Gem artikel

Ser du en revne i murværket, gælder det om at finde årsagen i en fart, så du ved, om du kan lade den vente, eller om du skal reagere hurtigt, inden dit hus får alvorlige og – måske – kostbare skader. Der er især to typer revner, du ikke må lade vente.

Revner i murværket

Farlige revner? Se hvornår revner i murværket er alvorlige, og hvornår du kan tage den med ro.

Revner i murværk har det med at komme snigende så langsomt, at vi vænner os til dem og nærmest opfatter dem som en naturlig og uundgåelig del af vores hus.

Men du skal ikke lade dig snyde. For selvom nogle revner er helt harmløse og derfor kun er et problem i forhold til udseendet, så kan andre revner med tiden føre til større problemer. Og endelig er der de revner, der viser, at der er noget alvorligt galt med tingene inde bagved.
Den sidste type revner bør en fagmand tage stilling til, fordi det kan være svært at finde årsagen og afgøre, hvordan de kan udbedres. Men de fleste revner kan du sagtens klare selv.

De uskyldige af dem kan vente, til du ikke gider at se på dem længere, men især revner i udvendigt murværk gælder det om at få lukket hurtigt, fordi de nemt vil brede sig og i nogle tilfælde udvikle sig til mere alvorlige skader.

Revne i en gulvklinke

Hvis en enkelt klinke i gulvet er revnet, skyldes det med stor sandsynlighed, at den har fået et hårdt slag eller ikke er godt nok understøttet af sin klæber. Det ser ikke kønt ud, men kan bare klares ved lejlighed ved forsigtigt at erstatte den med en ny.

Flisen og fugen omkring den fjernes forsigtigt. Du kan slå på flisen eller fx bruge en multicutter. Pas på nabofliserne og evt. vådrumsmembran. Fjern herefter forsigtigt den gamle klæber i hullet under flisen.

Klæb den nye flise fast. Du må forsøge dig frem med mængden af klæber, for du skal have flisen ned i niveau med nabofliserne og sikre fuld kontakt. Dagen efter fuger du som normalt.

Lange revner i flisegulv

Inden du reparerer, skal en fagmand undersøge, om underlaget fortsat giver sig. Ligger fliserne i et vådrum, armeres den nye vådrumssikring med en særlig fiberdug.

Dæk med et tyndt lag 2K Tætningsmasse, efter at de gamle fliser og toppe af klæber er fjernet, og gulvet er vådrumsprimet.

Tryk armeringsdugen ned i tætningsmassen. Den særlige dug er i baner, der lægges med overlæg og føres 4-6 cm op ad væggen.

Et nyt lag 2K Tætningsmasse rulles ud over dugen, så armering og tætningsmasse danner en sammenhængende sej membran. Dagen efter kan du lægge fliser ud som normalt.

Revner ved løs puds udvendigt

Revner i pudslag på sokkel eller mur kan vidne om skader dybere inde, men ofte vil de blot afsløre, at et stykke puds har løsnet sig. Det er ikke livstruende, men bør klares hurtigt og før vinteren. Den type revner trækker vand. Når frosten kommer, fryser vandet og udvider sprækkerne, og skaden vil derfor vokse og vokse.

Bank forsigtigt på pudsen omkring revnen. Så kan du høre, om pudsen blot har løsnet sig. Er det tilfældet, kan du trygt gå i gang med at reparere.

Al løs puds bankes af, og området børstes fri for støv og fugtes, så det gamle murværk ikke suger fugten for hurtigt ud af den friske mørtel.

Hullet fyldes med frisk mørtel. Du sikrer god kontakt ved først at koste et millimetertyndt lag cementmørtel på og dagen efter lukke hullet med mørtel, der er svagere end underlaget.

Revne i sokkel med fast puds

En enkelt revne i soklen uden løs puds omkring kan være hurtigt klaret, men den er også en advarsel om mulige problemer. For den kan skyldes, at soklen har sat sig. Hold øje med den nogen tid. Sker der ingen ændringer, kan du normalt lukke den uden videre. Udvider den sig, bør en fagmand se på årsagen.

Revner i fast puds lukkes ganske enkelt med en kornet reparationsmasse eller mørtel, hvis de ikke udvider sig mere. Krads om nødvendigt fugen lidt op for at få plads til reparationsmassen.

Løse mørtelfuger

Revnede mørtelfuger er ikke til at undgå. Men det betyder ikke, at du kan ignorere dem. Utætte fuger trækker fugt, og fugtigt murværk gør det dyrere at varme huset op. Desuden risikerer du frostsprængninger, der gør problemerne større. Og utætte fuger inviterer insekter til at grave dem endnu dybere.

Fugerne kradses ud til en dybde på 3 cm. Det er hårdt, støjende og støvet at arbejde med en fugefræserforsats på vinkelsliberen, men det er det mest effektive.

Fugerne fugtes og fyldes op med frisk mørtel. Mørtlen skal trykkes ind med en fugeske, så den er fast og tæt, både i de vandrette fuger og i de lodrette studsfuger.

Udbredte revner i gammel puds

Hvis en pudset flade er meget medtaget og jævnligt slår revner og løsner sig, kan du forstærke den ved at lægge armeringsnet ind i et nyt lag puds. Disse glasfibernet lægges ind i nye typer af mørtel, der selv er forstærket med små fibre og akryl.

Armeringsnettet trykkes ind i et lag frisk mørtel, som du har trukket op på den rensede gamle murflade, og et højst halvt så tykt lag mørtel trækkes uden på nettet og glattes.

Efter et døgn trækkes et tyndt lag slutpuds op på den armerede puds. Slutpudsen er mere finkornet og kan være indfarvet.

Slutpudsen glattes med en tør/hårdt opvredet svamp eller filtses med skumbræt i cirkelbevægelser alt efter type.

Revner mellem mur og andre materialer

Finder du revner, hvor murværket møder andre materialer, bør fugen udskiftes med en tilsvarende fuge. Finder du revnen ved inddækninger på taget, gælder det altid om at lukke hurtigst muligt.

Fugen lukkes med en elastisk fugemasse, enten en PM- eller silikonebyggefugemasse eller med en plastisk tætningsmasse som Tagtæt, der ikke hærder helt op.

Revner i indvendig puds

Er der revner i et pudset loft eller en pudset væg, kan du ved at banke forsigtigt på området høre, om pudsen har løsnet sig, så du skal genopbygge et område, eller om du kan nøjes med at lukke revnen. Hvis revnen skyldes en svaghed, fx op ad en dør, skal du måske stive området af for at undgå, at revnen kommer igen.

Revnen kradses forsigtigt så stor, at du kan trykke reparationsmasse godt ud i den. Du kan røre gips ud eller bruge en færdig masse på tube.

Træk massen glat med en bred spar tel. Er den for glat i forhold til resten af loftet, kan du trykke lidt fint sand ind i overfladen.

Revnede mursten

Er en mursten revnet, gør du dig selv en tjeneste ved at få den skiftet, inden den gør mere skade. Så undgår du det klassiske problem med frost, hvor indtrængende vand fryser og udvider sig og ødelægger større dele af muren.

Stenen fjernes med mejsel eller vinkelsliber, hvorpå hullet fugtes, så den nye mørtel ikke tørrer for hurtigt. Fugt også den nye mursten.

Tryk den nye sten ind i mørtlen, til den ligger rigtigt. Fyld også mørtel ind på dens overside, og tryk fugerne til med en fugeske. Vask muren.

Sætningsskade omkring vindue

Finder du takkede revner i muren, har murværket måttet give sig mere, end fugerne kunne klare. Typisk opstår de såkaldte lyn ved åbninger, fordi det svageste sted i murværket giver efter, når muren overbelastes. Udvider revnerne sig, bør en fagmand finde årsagen.

Fugerne ved revnen kradses ud i en dybde på 3 cm. Derudover kradses også 40-50 cm ud fra skaden i de vandrette fuger for hvert tredje eller fjerde skifte.

Rustfrit armeringsstål trykkes ind i de åbnede vandrette fuger. Pres først lidt cementmørtel ind i fugen, pres derpå stålet godt ind, og pres lidt mere mørtel ind over stålet. Lad de yderste 10-15 mm af fugen være fri.

Dagen efter lukkes fugerne med en mørtel, der svarer til mørtlen i det omgivende murværk. Tag en prøve med ned i byggemarkedet, og spørg efter en tilsvarende. Til sidst behandles overfladen som det omgivende murværk.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Farlige revner i murværket?
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage