Evigt liv med plast og fibre

Med vinduer i plast, plader af fibercement, aluprofiler og en inddækning uden bly frisker vi en tagkvist op én gang for alle. Slut med at male og lappe, de nye materialer bare holder og holder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
10.500 kroner

Intro

Nye materialer som fibercement, kompositbrædder og vinduer af plast er ofte den perfekte løsning, når du renoverer dit gamle hus. De virker måske lidt ucharmerende i forhold til nyhøvlet kernetræ og fingernemme penselstrøg, men de kan være en gevinst på alle fronter.

Ikke mindst et utilgængeligt sted som en tagkvist er der alt at vinde med de nye materialer. Du slipper for at hænge højt over jorden og slibe og male. Du minimerer risikoen for at overse en skade, som kan føre til kostbare ødelæggelser. Og du vil stå med en miljørigtig løsning, fordi de nye alternativer holder i masser af år uden et strejf af maling.

Operationen, som du følger her, er til at overskue, da konstruktionen underneden bevares. Og selvom vi skifter træ ud med plast, slipper af med blyinddækningen og bygger op med fibercement, bevarer vi stilen. Faktisk passer de nye vinduer med sprosser bedre til kvisten og taget!

LÆS OGSÅ: Fibercement: Brædder der ALDRIG rådner

Vejledning

01
Vinduer i plast - skal aldrig males 9 Trin

De moderne vinduer af plast ligner til forveksling trævinduer, isolerer lige så godt - og så skal de aldrig males.

Det oplagte valg til svært tilgængelige steder som tagkviste er i dag plastvinduer. Efter de første års børnesygdomme kan rammer og karme i plast med skjulte stålprofiler ikke skelnes fra trævinduer, og de tidlige plastvinduers kuldebroer er fjernet. Du bør vaske og smøre vinduet, men du skal aldrig male det. De gamle trævinduer derimod er malet utallige gange, så de skal på genbrugsstationen og destrueres.

1

Vindueskarmen skæres i mindre stykker. Vi har taget den gamle ramme ud, og nu skal vi have karmen ud. For at skade mindst muligt saver vi både de lodrette og de vandrette karmstykker over.

2

Karmdelene gøres fri af kvistens skelet. Vi brækker dem fri med et koben. Hvor de gamle søm og skruer ikke slipper, skærer vi dem over med en metalklinge på bajonetsaven.

3

Så er det bare ud med den gamle karm. Når alle karmstykkerne er fjernet, gøres vindueshullet grundigt rent for gamle søm og andet, der måtte stikke ud af det gamle træværk.

4

Den nye karm sættes i hullet. Før vi løfter den på plads, lægger vi klodser klar, så bundkarmen vil ligge præcis vandret. Når karmen sættes på plads, skal den have støtte under de tre lodrette karmstykker.

5

Nu kiler vi karmen fast. Et gammelt vindueshul er aldrig helt lige, så i første omgang kiler vi det bare fast, og derefter kan vi finjustere sidestykkerne, til de står lodret og lige langt fra hver sin side.

6

Sæt kiler i fra begge sider. Når du kiler vinduet fast, skal der - hvis det er muligt - kiler i både indefra og udefra. Det kaldes at kile modsat, og det sikrer, at vinduet ikke falder, mens du arbejder.

7

Bor hul til karmskruerne. Når du har klodset op bag alle hængsler, borer du med et 8 mm bor for gennem karm og klodser ved hvert hængsel. Multibor er ideelle til kombinationen af plast, stål og træ.

8

Gør karmen fast med 110 mm karmskruer ind gennem karm, opklodsning og ind i stolpen gennem hvert hængsel. Tjek, at lod og vater passer - og at du ikke får karmen til at bue, når du skruer den fast.

9

Når du sætter rammen i, styrer du det nederste hængsel på plads med fingrene, det øverste med øjnene.

02
Inddækninger uden bly - på alle måder lettere 10 Trin

Moderne inddækninger af gummi og aluminium er langt bedre for miljøet og enklere at lægge end de gamle af bly.

Det er i dag slet ikke lovligt at lægge bly på kvisten, medmindre der er tale om en fredet bygning. Blyet slides ned, og sådan et tungmetal er for farligt at have til at rode rundt ude i miljøet. Heldigvis er erstatninger som Fast Flash fra Perform, en dug af kunstgummi armeret med et aluminiumsgitter med bitumenbund, endnu lettere at lægge end bly. Den vejer en tredjedel, kan som bly formes efter omgivelserne - og klæber selv fast.

1

Den gamle inddækning fjernes. Skær den fri med en solid hobbykniv, og rens tagsten og træværk for alger, mos og gammelt skidt. Slib eller vask om nødvendigt, alt skal bare være tørt, før du går videre.

2

Skub et stykke af den nye inddækning på plads under vinduet. I første omgang lader du bagsidefolien sidde, så inddækningen ikke klistrer sig fast, men er til at arbejde med.

3

Tegn de nødvendige snit op, og skær til. Med inddækningen på plads kan du mærke op, hvor den skal skæres for at gå rundt om opklodninger o.l. Skær til med en pladesaks, en flerkræsaks eller en kraftig kniv.

4

Tjek, om snittene ligger helt rigtigt, mens folien stadig er på. Stræk eventuelt den faste, fleksible dug en smule. Den skal passe præcis på den del, der klæbes fast, første gang.

5

Klæb inddækningen fast. Fjern øverste del af bagsidefolien, og tryk kanten fast så langt inde under karmen som muligt, helst 5 cm. Når du senere lukker fugen, er der sikret effektivt mod regn og fygesne.

6

Arbejd inddækningen ned i bølgerne ved at massere den godt. Start på toppen af bølgerne, og massér tålmodigt stykket på plads, så det sidder fast og slutter helt tæt til tagbeklædningen.

7

Inddækningen i siderne skal nå 10 cm op ad kvisten, her trækker vi en streg. Når vi bagefter dækker kvistens skrå sider med fibercement, vil den lappe mindst 5 cm ned over inddækningen.

8

Inddækningen i siderne passes til, så den foroven vil gå ind under tagsten, pap og andet, der fører vandet ned, og forneden rækker ud over den nederste inddækning. Folien ind mod kvisten fjernes.

9

Tryk inddækningen på plads på kvistens sider. Massér derefter formen ind i materialet ned mod tagstenene. Løft så den løse halvdel fri, fjern den sidste folie, og klæb inddækningen fast.

10

Skær sidestykkerne til i bunden. Streg af, og skær sidestykkerne til, så underkanten flugter med det vandrette stykke. Tryk det tæt til underlaget, fjern den sidste folie, og klæb dem godt fast.

03
Fibercement - passer bare sig selv 9 Trin

De spinkle plader af fibercement er hurtigt sat op som beklædning, og de holder i utallige år uden anden pleje end lidt vask i ny og næ.

Vi kender alle eternitpladerne på taget, og vi ved, hvordan de uden videre ligger og passer sig selv i årtier. Så det kan det samme materiale naturligvis endnu bedre gøre på en lodret flade, især på kvisten. Det mere tekniske navn er fiber cement, og fibrene i cementen har siden 1987 ikke været asbest, men helt uskadelige fibre af plast eller cellulose. Pladerne fås i mange farver og skal ikke males, og du kan vælge dem som brædder og som plader med mere eller mindre mønster på overfladen.

1

Vi skifter først de gamle vindskeder ud med nye af trykimprægneret træ. Vi piller dem forsigtigt ned sammen med det øvrige træværk, så vi kan tegne de nye brædder op med dem som skabelon.

2

Vindskederne maler vi. Inden længe vil de blive dækket af fibercement på fronten og beskyttet ovenfra af en kapsel i aluminium, men de smalle kanter er synlige.

3

De nye vindskeder skrues på kvisten, så snart malingen er tør. De er nødvendige, for fibercementen er kun til at dække af - og vindskederne skal skabe en solid afslutning på taget.

4

Fibercementpladerne til de skrå sider skæres til. Mål dem op hver for sig, de skal gå 5 cm ned over inddækningerne. Det slider hårdt på tænderne, så vi sætter vores mest slidte klinge i dyksaven.

5

Tag pladen med op, og mærk op til skruer i hele kanten med fast mellemrum på højst 30 cm. Bor for til skruerne med et 5 mm universalbor.

6

Pladen skrues fast med de indfarvede skruer, der hører til pladen fra Cembrit. Du kan med fordel indstille moment på skruemaskinen, så pladen kommer til at sidde lige hårdt ved hver skrue.

7

Pladerne til fronten skæres til og gøres fast. Vi lader dem gå 10 mm ind over vindueskarmen og hen foran pladen på siden af hjørnet.

TIPS: Lad skruerne flugte rundt om hjørnet, det ser godt ud.

8

Trekanten over vinduet og vindskederne dækkes med fibercement. Stykkerne skæres til, så de går lidt ned over underlaget og leder vandet videre. Tilhørende gummibånd giver ventilation bag pladerne.

9

Stillads, stiger og faldsikring er dine venner på taget. De skal sikre dig mod fald.

04
Tagpap og alukapsel - så er der lukket af 9 Trin

Det moderne selvklæbende tagpap er nemt at lægge, og med alukapsler over vindskederne er hele konstruktionen langt bedre beskyttet.

De sprøjtelakerede aluminiumsprofiler over vindskederne er den store fornyelse på taget af kvisten. De beskytter effektivt vindskederne umiddelbart under dem - men også det øvrige træværk, fordi de leder regnen sikkert ud på tagpappet. Og den pulverlakerede overflade er super holdbar - den skal du heller aldrig spekulere på at male. Tagpap er klassisk, men udgaven med selvklæbende underside er utrolig nem at lægge, og som ekstra lag oven på det gamle sikrer det dig mange årtier frem.

1

Det gamle tagpap fejes og renses for mos og alger. Det er i god stand, så det lader vi ligge og dækker det med et nyt lag selvklæbende tagpap.

2

Skru trekantlister fast i overgangen mellem tag og vindskeder. Sæt skruerne i vindskederne, så du ikke laver huller i pappet. Listerne gør, at tagpappet ikke ødelægges, når det foldes op ad vindskederne.

3

Skær et passende stykke pap af rullen, så det ligger fra tagfod til tagfod hen over ryggen. Det gør du lettest nede på et par bukke. Læg det op, og skær et snit i toppen, så du kan forme det ud mod vindskeden.

4

Fold kanten af pappet bagud, og fjern folien. Nu kan du lidt ad gangen trykke hele kanten på plads oven på trekantlisterne og op på kanten af vindskederne.

5

Søm kanten af pappet fast i vindskeden med galvaniserede papsøm. Vi sætter sømmene for hver 10 cm, så det hele sidder godt fast. Søm også den modsatte kant fast, de søm dækkes af den næste bane.

6

Den næste bane lægges op under tagstenene. Det eksisterende tagpap er i god stand, så vi nøjes med at føre tagpappet nogle få centimeter op under stenene. Klæb fast, og søm som før.

7

Skær kapslerne til, så de foroven mødes med et lodret snit, der passer med linjerne fra vindskeden. Vi bruger sorte pulverlakerede kapsler fra Jual i det profil, der hedder sternkapsler.

8

Kapslerne gøres fast. Tryk først lidt tagklæber eller en stærk monteringslim ud på vindskeden, og tryk kapslen ned i massen. Søm kapslen ned i vindskeden for hver 30 cm med papsøm i aluminum.

9

Det nye tagpap og kapslerne er lige så flot som resten af kvisten, og nu klarer den sig uden hjælp mange år frem.

Tidsforbrug

Sæt en uges ferie af – med en god handyven. Du har brug for en makker og et stillads.

Pris

Cirka 10.500 kroner, heraf 6.500 kroner til vinduet.

Sværhedsgrad

Du kommer ud i mange sider af din gør det selv-erfaring, men grundkonstruktionen på kvisten bevarer du, og derfor er det bare med at gå i gang.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...