Vind og vejr slider på dit hus og især på alle dele af træ. Skift til materialer, der kan tåle at være ude i det fri.

Vind og vejr slider på dit hus og især på alle dele af træ. Skift til materialer, der kan tåle at være ude i det fri.

Vindskeder, sternbrædder, udhængsbrædder – kort sagt alle de yderste brædder på husets tag i sider og gavle – er enormt udsatte for nedbrydning på grund af vind og vejr. De beskytter taget mod vind, vand, sne og alt, hvad naturens elementer kan udsætte dit hus for. Og det kræver sit materiale!

Slip for vedligeholdelse

Traditionelt har vi brugt træ til disse opgaver, og det virker udmærket – men kun, hvis du sørger for at vedligeholde det. Vil du gerne slippe for det, så er løsningen fibercement. Det er nemlig helt vedligeholdelsesfrit. Det fås som regel med mindst 30 års garanti og kan holde meget længere. Uden at du vel at mærke skal efterbehandle det.

Hvad er fibercement?

Fibercement (kendes også som eternit) fås i mange varianter, men de har alle nogenlunde samme fordele. Og så koster de ikke meget mere end træ. Især ikke fordi fibercementen er indfarvet, så du sparer grunding og maling.

Når du skal tilpasse fibercementbrædder og skrue dem fast, skal du dog regne med at skulle ofre en særlig klinge til rundsaven og et godt bor til skruehullerne. Har du det på plads, er det lige så let at arbejde med som træ.

Træ kan i princippet også holde i 30 år, men det ses sjældent, da holdbarheden afhænger af vind, vejr og beliggenhed, samt en masse vedligeholdelse i form af maling. Det slipper du for, hvis du vælger fibercement.

TRÆFIBERCEMENT
FordeleLet at arbejde med. Kræver ikke specialværktøj.Vedligeholdelsesfrit, rådner ikke
UlemperKræver meget vedligeholdelse.Ligner ikke helt ægte træ. Kræver specialværktøj.
LevetidOp til 30 år med omhyggelig vedligeholdelse.Mindst 30 år.
Gør det selv-venlighedNemt at håndtere.Kræver lidt øvelse.
Prisniveau20 - 30 kr. / meter25 - 40 kr. / meter

Her kan du med fordel bruge andet end træ

Der er rigtig mange steder, hvor du kan have fordel af at skifte til et mere moderne materiale end træ. Her er nogle oplagte steder:

? Terrassen kan bygges af komposit-materialer. Det er brædder, som er en blanding af træstøv og plastik.

? Facader kan du med fordel beklæde med brædder af fibercement. Så vil du aldrig mere skulle spekulere på at male hus.

? Højbede kan du også bygge af komposit eller fibercement. Det holder længe, og du undgår at bruge trykimprægneret træ eller træbeskyttelse.

? Hegn – ikke mindst på steder hvor de er meget udsat for vejr og vind, kan et hegn af komposit være en oplagt løsning.

Komposit i fremgang

Nyeste trend går mod at benytte kompositmaterialer til terrasser, og det vil sikkert også komme til vindskeder, udhæng med mere inden for ganske få år.

Komposit er groft sagt træstøv blandet med plastik. Det kan fås i alverdens farver og er helt vedligeholdelsesfrit. Det er dog ikke alle fabrikater, der er lige holdbare.

SE OGSÅ: Byg med kompisit - det holder!