Fjern væggen - uden at efterlade spor

Med lidt planlægning og god forberedelse er det overkommeligt selv at fjerne væggen og slette sporene efter den, når to rum slås sammen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kroner

Intro

Hvis du er forsigtig, når du fjerner skillevæggen, så tager tilstødende vægge sjældent synderligt skade. Her kan du skjule sporene med spartelmasse og efterfølgende maling eller tapet.

Gipsoftet kræver ikke stor præcision eller heftigt værktøj. Det er nemt at arbejde med gipsplader, og de sidste spor kan skjules med spartelmasse og behandling med maling.

Gulvet er den største udfordring, men laver du det rigtigt, så bliver resultatet fejende flot. Du skal lave en lap i træ, der ligner gulvet så meget som muligt eller evt. lave den som en kontrast i enkel, anden farve.

VIGTIGT! Pas på de bærende vægge

Fælles for de ikke bærende vægge er, at de umiddelbart kan fjernes. Men ofte vil en eller flere af bygningens indvendige vægge være en del af den bærende konstruktion, hvor væggen understøtter spær eller bjælker, og så kan du ikke umiddelbart fjerne væggen.

Hvis du har tegninger over bygningen, vil de ofte afsløre hvilke vægge, der indgår i den bærende konstruktion. Er du i tvivl, så søg hjælp hos en rådgivende ingeniør.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du en bærende væg

Vejledning

01
Gode forberedelser 5 Trin

Er der el-installationer i skillevæggen, skal du have en elektriker til at afbryde og lægge ledninger om.

Sørg for eff ektiv afdækning for at skåne gulvet. Begynd med at få hul for oven, skær væggen ned i mindre stykker, som er til at håndtere, og sørg for, at der ikke er stykker, som kan falde ned og skade gulvet eller dig.

1

Fjern lister og karm, og skru dem af, hvis det er muligt. Det er nemmere end at brække dem af med kobenet.

2

Beskyt gulvet med nogle hårde masonitplader, som du taper fast rundt om væggen. De kan tage de værste stød.

3

Begynd fra oven med stykket over døråbningen, som er det stykke, der har størst risiko for at falde ned. Sav i små stykker, du kan håndtere.

4

Skær væggen fri, så du ikke får skadet loft eller de tilstødende vægge.

5

Fjern lidt ad gangen ved at skære vandrette snit og knække stykkerne af med et slag med en tung hammer. Hold fast, så de ikke falder ned på gulvet.

02
Slet alle spor på gulvet 7 Trin

Gulvene kobler vi sammen med et bræt, der ligner det eksisterende gulv.

I dette tilfælde er vi dog nødt til at vende brættet på den anden led og bryde mønstret. Alligevel er lapningen ikke særlig synlig på det færdige resultat.

1

Placer nye strøer med 40 cm mellemrum, og kil dem solidt op under gulvet. Giv hver strø lidt trælim op mod gulvene, og lås kilerne sammen med en skrue.

2

Skær kanterne til hullet i gulvet rent med en dyksav og en føringsskinne eller en stiksav. Snittet vinkles ca. 10 grader, så åbningen i gulvet er bredest ved overfladen.

3

Brug en multicutter til det sidste stykke op mod væggene, og enderne. Husk at holde den samme vinkel som resten af snittet.

4

Skær et stykke bræt, så det passer præcist til hullet. Kanterne skæres med samme vinkel som hullet, så du har den perfekte ”lap”.

5

Lim kanterne af brættet, og placer det i hullet. Bank og tryk brættet ned, så det flugter med resten af gulvet.

6

Skru brættet fast til hver strø med en 40-50 mm lang skrue. Bor først et hul, så skruen undersænkes.

7

Hovedet på den undersænkede skrue gemmer du under en prop, som du limer fast. Tør det overskydende lim af, før det tørrer.

03
Fix væggen og loftet 6 Trin

For at fjerne sporene fra skillevæggen får loftet en lap med en strimmel gips, hvor væggen har stået.

Væggene skal også have med spartelmasse og slibepapir, så der er klar til en ny omgang tapet eller filt og maling, som sletter de sidste spor efter væggen.

1

I loftet etableres en forskalling, eller den eksisterende justeres, så der er plads til et stykke gipsplade i hullet efter væggen.

2

Skær kanterne på de eksisterende lofter rene. Kør kniven igen, så der bliver en lille skrå og skarp kant på gipspladerne.

3

Skru strimler af gipsplade, der er lidt smallere end hullet, fast på forskallingen. Samlinger skal være under en forskalling.

4

Tryk spartelmasse godt op i samlingerne. Spartl yderligere 2-3 gange uden mellemslibning, til niveauet passer med lofterne. Slut af med en let slibning.

5

På væggen skal du først fjerne rester af mørtel, armering og andre ting, som stikker frem. Du kan enten slibe eller skære ujævnhederne væk.

6

Spartl overgangen mellem væggene 2-3 gange uden mellem slibning. Når spartel-massen er tør, kan du slibe let, og herefter kan der tapetseres eller males.

Materialer

  • Spartelmasse
  • Gipsplade
  • Gulvbræt
  • Lægter
  • Forskalling
  • Opklodsning

Specialværktøj

  • Gasbetonsav
  • Bajonetsav + klinger
  • Multicutter
  • Evt. dyksav med skinne

Tidsforbrug

2-3 dage vil typisk række.

Pris

Under 500 kroner + evt. udgifter til el-arbejde.

Sværhedsgrad

Med god forberedelse, effektiv afdækning og det rigtige værktøj, går arbejdet uden de store problemer.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Hus