Gavl uden vedligeholdelse

Det er lidt ekstra bøvlet at skifte gavlbeklædning, fordi du skal arbejde i højden og skal rode med stillads, før du kan komme i gang med opgaven. Derfor kan det godt svare sig at tænke langsigtet og fx vælge planker i vedligeholdelsesfri fibercement. De har en lang levetid, så når først du er færdig med gavlen, behøver du ikke at tænke mere på den - den passer sig selv!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend.
Pris
5.000 kroner

Intro

Fibercement er, som navnet antyder, en blanding af cement og fibre. Det er et stærkt og vedligeholdelsesfrit materiale, der har en lang holdbarhed. Det er nok mest kendt fra tagbeklædninger, men de senere år er der kommet flere produkter på markedet, der egner sig godt til gavle, facader og lign.

Fibercement i den aflange version, som vi bruger her, findes i to varianter - planker eller paneler. Planker, som vi bruger, har en støbt struktur, der minder om træstruktur, mens paneler er helt glatte i overfladen.

Både planker og paneler fås i mange forskellige farver, så du slipper for at male. Eneste form for pleje er en vask en gang imellem, hvis de skulle være blevet beskidte.

Vejledning

01
Forberedelse 5 Trin

For at du kan komme til at fjerne den gamle gavlbeklædning, skal du først tage det inderste bræt i udhænget ned. Der skal være plads til, at du kan få den gamle gavlbeklædning ned. Hvis gavlen er beklædt med plader, kan du med fordel skære dem i mindre stykker, så de er nemmere at håndtere og løfte ned.

Den nye gavlbeklædning skal monteres vandret. Derfor skal der sættes en ekstra revle op vandret mellem de såkaldte tænger på det yderste spær, som kan understøtte den nye beklædning.

1

Fjern den gamle gavlbeklædning. Typisk er de gamle gavlbrædder monteret direkte på de yderste spær som her eller på en forskalling. Et koben er ideelt til opgaven.

2

Der måles op til en ekstra vandret revle. Den nye beklædning skal nemlig monteres vandret. Det kræver ekstra understøtning midt imellem det yderste spærs top og bund. Spænd revlen fast, og markér snittet.

3

Den vandrette revle fastgøres til det yderste spær, når du har skåret den til i enderne med skrå snit.

4

De lange skruer sættes skråt i - én gennem spæret oppefra og én gennem revlen nedefra ind i spæret. De lange skruer her er 6 x 150 mm.

5

Den vandrette revle fortsættes, så den løber på tværs af hele spæret. Mål op på samme måde til de næste stykker, som monteres på samme måde. Antal og afmonteres af stand afhænger af det pågældende spær.

02
Sæt vindpap og forskalling op 6 Trin

Når den midterste revle er sat fast, kan du sætte vindpap op i gavlen. Udenpå sættes forskallingsbrædder op, så der er et solidt underlag til den nye vandrette gavlbeklædning. “Plankerne” i fibercement kræver understøtning pr. 40-60 cm. Her sættes de lodrette brædder med en afstand på 40 cm.

Til sidst monteres profillister - forneden skal sættes både et ventilations- og vandnæseprofil. På de lodrette forskallingsbrædder fastgøres samleprofiler de steder, hvor plankerne skal samles.

LÆS MERE: Vindpap forbedrer din isolering med 10 %

1

Vindpappet sættes fast forneden. Hæft først den nederste bane fast på listen over gavlmuren. Bagefter skrues en afstandsliste fast oven på vindpappet. Listen skubbes på plads, så den flugter med spærets yderside.

2

Den nederste bane hæftes fast foroven på den midterste revle. Vindpappet fastgøres med klammer. Bagefter hæftes en bane fast foroven, og samlingen på midterrevlen skal overlappe.

3

Sæt forskallingsbrædder op til den nye gavlbeklædning. Start på midten, og arbejd ud mod siderne. De lodrette brædder placeres med en afstand på 40 cm med et bræt imellem, der fastgøres på midterrevlen.

4

Forskallingsbrædder foroven monteres, når de er skåret til med skrå snit, så de kan følge tagets hældning og passe ind mellem de lodrette brædder.

5

Nederst på det nye underlag sættes aluprofillister på. Først en ventilationsprofil, der holder insekter ude. Uden på den en hvid vandnæseprofil, der leder vandet væk. Bor for, inden du fastgør med alusøm.

6

Sæt lodrette T-samleprofiler op uden på forskallingen. De placeres, hvor de vandrette planker skal samles. Her er det planlagt, så det passer med planker i fuld længde. Plankerne skal holde 5 mm luft til profilet.

03
Montér planker af fibercement 6 Trin

Det er vigtigt, at du kommer godt i gang, når du skal sætte plankerne op på forskallingen. Gør dig umage med den første række planker - når den sidder lige i skabet, fuldstændig lige og med en lille hældning, er det lettere med de efterfølgende.

Arbejder du alene, er det en god idé at bruge en særlig holder til montering af plankerne. Sætter du to holdere op på en underliggende planke, lægges den nye planke blot ovenpå, og du har begge hænder fri til at finjustere og fastgøre.

1

Skru en stump fibercementplanke fast ved hvert lodrette forskallingsbræt, inden du monterer den første planke. Den lille stump sikrer, at planken får den rigtige skrå vinkel.

2

Sæt den nederste række planker op i en let skrånende vinkel. Inden du monterer plankerne, har du målt op og markeret på forskallingsbrædderne, hvor plankerne skal placeres, så de kommer til at sidde helt lige.

3

De næste planker monteres ved hjælp af en holder. Den sikrer, at der er præcis 15 cm mellem plankernes underkanter. Holderen skubbes op bag det underliggende bræt og låses, så næste bræt kan lægges op.

4

Holderne gør det nemt og hurtigt, hvis du er ene mand om at sætte plankerne op. Når plankerne er placeret i holderne, ligger de sikkert. Det er let at finjustere, hvis der er brug for det, inden du skruer dem fast.

5

De yderste planker sættes op, når du har skåret dem til med skrå snit i enderne. Mål dem op et ad gangen, så de passer til tagets hældning. De skal gå så langt ud mod taget, at enderne skjules bag udhængsbrættet.

6

Så er gavlen færdig - og du kan nyde det flotte syn i mange år uden at skulle røre en finger.

Materialer

  • Reglar, 45 x 95 mm
  • Vindspærrefolie
  • Afstandslister, 25 x 50 mm
  • Brædder, 19 x 100 mm (forskalling)
  • Ventilations- og vandnæseprofil (her fra Cembrit)
  • Afstandsklodser
  • Fibercementplanker (Cembrit)
  • Skruer, 6 x 150 mm + Cembrit-skruer til profilerne.

Specialværktøj

  • Vinkelsliber m. diamantklinge
  • Holdere til plankerne

Tidsforbrug

En god lang weekend pr. gavl.

Pris

Ca. 5.000 kr. pr. gavl inkl. leje af stillads.

Sværhedsgrad

En middelsvær opgave. Vær omhyggelig med træskelettet, så du har et præcist og solidt fundament at sætte planker op på.

Tegning

Sådan er det nye underlag bygget

Sådan er det nye underlag bygget

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

TIPS: Stopklods til kapsaven

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus