Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Undgå fugtfælderne

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Dårlig udluftning og forkert opvarmning giver fugt i dit hjem. Og fugt danner grobund for husstøvmider og skimmelsvamp, der kan føre til allergi og en række symptomer som konstant hovedpine og træthed.

Find-fugtfælderne

Fugt er ikke i sig selv så farligt, men i fugt trives husstøvmider, der giver allergi, og skimmelsvamp, der kan give alvorlige allergiske reaktioner. Når du lufter ud, fjerner du fugten og gør livet svært for husstøvmider. Du fjerner samtidig eventuelle skadelige partikler fra maling, lim, plastmaterialer o.l. Problemet er bare, at de fleste af os ikke lufter tilstrækkeligt ud.

Undersøgelser viser nemlig, at selvom mange af os synes, at vi lufter flittigt ud, så bliver det kun yderst sjældent til de nødvendige tre gange fem til ti minutters gennemtræk, med åbne vinduer på begge sider af huset, om dagen. Og uanset hvor meget du lufter ud, kan det ikke redde en fugtig krybekælder eller alene løse problemet med kondens på kolde flader.

Fugt opstår af mange årsager i dit hus. Alene din og familiens vejrtrækning afgiver adskillige liter vand til luften. Det samme gør tøjtørring, vask, opvask og alle mulige andre daglige gøremål. Derfor skal der flere tiltag til, før du slipper af med fugten og sikrer et godt indeklima. Men det er alt sammen ting, du sagtens selv kan fikse.

Forsikring ved skimmel

Skimmelsvamp er faktisk ikke dækket af husforsikringen. Svampen nedbryder nemlig hverken træ, mure eller gulve, men gør blot boligen mindre beboelig. Forsikringen dækker kun ved skimmelsvamp, hvis svampeinfektionen er opstået som følgeskade af fx et utæt vandrør.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Stil diagnosen

Om sommeren bør luftfugtigheden maksimalt være 60-65 %, om vinteren maks. 40-45 %.

Det er faktisk ganske nemt at se, om luften i dit hjem er for fugtig. Ud over at måle kan du ganske simpelt lugte dig frem.

Et simpelt hygrometer (fugtmåler) kan vise dig, hvor høj luftfugtigheden er. Hygrometre er ofte indbygget i digitale vejrstationer, men kan også fås som selvstændige målere, ofte i serier med skibsure o.l.

Har du store fugtproblemer, vil du - eller dine gæster, der ikke bor i huset til daglig - ofte kunne lugte det (lugten af fugtig kælder).

Undgå kolde rum

Massiv skim-melvækst som dette kan være følgen af kolde vægflader.

Mange foretrækker at sove køligt, og det kan være fint. Hvis det betyder, at vinduet er åbent, skaber det oveni-købet frisk luft. Men rummet skal varmes op i dagtimerne, for lader du soveværelset (eller et andet rum) stå uopvarmet, vil temperaturforskellen i forhold til det øvrige, opvarmede hus blive større end fire-fem grader, og det skaber fugt.

Selvom dele af dit hus ikke bruges til daglig, skal alle rum varmes op. I et rum, der står uopvarmet igennem længere tid, vil der næsten med sikkerhed opstå skimmelvækst.

Mekanisk ventilation i badet

Det er ikke nok blot at åbne vinduet, når du har været i bad. I alt nybyggeri skal der være en mekanisk ventilator i badeværelset, og det kan kun anbefales at installere en, hvis du ikke har det. Husk, at der skal kunne komme luft ind, før du kan suge luft ud af et rum. En sprække på en centimeter under badeværelsesdøren er den nemmeste løsning.

Bor hul i loftet eller væggen ud til det fri.

Sæt ventilatoren op, og få elektrikeren til at slutte den til.

Lad ventilatoren klare resten, gerne vha. indbygget fugtstyring.

Den ultimative løsning

Der skal trækkes mange rør til et ventilationsanlæg, men det er en effektiv løsning.

Den mest effektive måde at sikre et godt indeklima på er et ventilationsanlæg, der skifter brugt luft ud med frisk luft. Vil du problemet med dårligt indeklima til livs én gang for alle, kan du investere i et egentligt ventilationsanlæg - et såkaldt genvekssystem.

Den “forurenede”, varme indeluft bliver suget ud, og på vej ud varmer den den friske, kølige udeluft op (uden at de to luftstrømme blandes). Anlægget sikrer, at du altid har frisk luft uden for meget fugt.

Et komplet anlæg kan fås fra cirka 35.000 kroner og opefter.

Friskluftindtag i vægge

Du kan ikke suge luft ud af et rum, hvis der ikke samtidig kommer luft ind. Et simpelt friskluftindtag, altså et hul i ydermuren dækket af et oplukkeligt spjæld, løser opgaven. Særligt i kældre eller steder, hvor der ikke er mange vinduer, er det en fin løsning. Du kan installere friskluftindtag, der kan skrues op eller i efter behov. I de varmeste timer på sommerdage bør du lukke for friskluftindtagene for ikke at skabe fugt, når den varme luft suges ned i den køligere kælder.

Bor hul igennem ydermuren.

Sæt en rist i ydermuren.

Sæt en ventil indvendigt, så du kan regulere, hvor meget luft der kommer ind.

Soldrevet ventilation

Et solpanel, hvor luften varmes op af solen og herefter blæses ind i fx kælderen, kan både varme og ventilere. En oplagt løsning til kældre, skure og sommerhuse.

Sæt solfangeren op, gerne på en sydvendt væg.

Sæt ventilatoren i et boret hul i muren, og slut den til solfangeren.

Montér styringsenheden, og forbind den til solfangeren.

Emhætte

Når du laver mad, skaber du også damp og dårlig luft. Her klarer en effektiv emhætte problemet - husk at tænde den, nogle minutter før du tænder for gryderne, så den når at danne undertryk i køkkenet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage