Mekanisk ventilation i badet
Det er ikke nok blot at åbne vinduet, når du har været i bad. I alt nybyggeri skal der være en mekanisk ventilator i badeværelset, og det kan kun anbefales at installere en, hvis du ikke har det. Husk, at der skal kunne komme luft ind, før du kan suge luft ud af et rum. En sprække på en centimeter under badeværelsesdøren er den nemmeste løsning.
Friskluftindtag i vægge
Du kan ikke suge luft ud af et rum, hvis der ikke samtidig kommer luft ind. Et simpelt friskluftindtag, altså et hul i ydermuren dækket af et oplukkeligt spjæld, løser opgaven. Særligt i kældre eller steder, hvor der ikke er mange vinduer, er det en fin løsning. Du kan installere friskluftindtag, der kan skrues op eller i efter behov. I de varmeste timer på sommerdage bør du lukke for friskluftindtagene for ikke at skabe fugt, når den varme luft suges ned i den køligere kælder.
Soldrevet ventilation
Et solpanel, hvor luften varmes op af solen og herefter blæses ind i fx kælderen, kan både varme og ventilere. En oplagt løsning til kældre, skure og sommerhuse.
Ventilationsanlæg
Den mest effektive måde at sikre et godt indeklima på er et ventilationsanlæg, der skifter brugt luft ud med frisk luft. Vil du problemet med dårligt indeklima til livs én gang for alle, kan du investere i et egentligt ventilationsanlæg - et såkaldt genvekssystem.
Den “forurenede”, varme indeluft bliver suget ud, og på vej ud varmer den den friske, kølige udeluft op (uden at de to luftstrømme blandes). Anlægget sikrer, at du altid har frisk luft uden for meget fugt.
Et komplet anlæg kan fås fra cirka 35.000 kroner og opefter.